Renault bo Clio III izdeloval tudi v Turčiji

Aktualno

Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor Renaulta je 25. maja 2005 najavil, da bo Renault model Clio III v različicah s troje in petero vrati izdeloval tudi v svoji tovarni Bursa v Turčiji. Bursa bo…

Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor Renaulta je 25. maja 2005 najavil, da bo Renault model Clio III v različicah s troje in petero vrati izdeloval tudi v svoji tovarni Bursa v Turčiji. Bursa bo tako poleg tovarne Flins v Franciji druga tovarna za izdelavo tega novega modela. Vrednost naložb za izdelavo novega modela v tovarni Bursa bo znašala 216 milijonov evrov.

Clio III bo tako dopolnil proizvodni program tovarne Bursa, kjer že izdelujejo modela Mégane Sedan in Thalia, ki se v Turčiji imenuje Clio Symbol. Slednji je najbolj uspešen avtomobilski model na turškem trgu.

Renault, ki je tradicionalno vodilna avtomobilska znamka v Turčiji, je tam v lani prodal 112.781 osebnih in lahkih gospodarskih vozil in z njimi osvojil 16,3 odstotkov turškega trga. V tovarni v Bursi, ki je pričela obratovati leta 1971, so leta 2004 izdelali 197.353 vozil, kar je bilo za 49,2 odstotka veè kot leta 2003. Poleg tega so izdelali
tudi 123.306 motorjev in 163.375 menjalnikov.

Z najavo izdelave novega modela (tudi) v Turčiji je tudi prvič objavljeno ime Clio III za novi model, ki bil doslej znan pod projektnim nazivom X85. Renault Clio III bo na prvih evropskih trgih, med katere sodi tudi slovenski, naprodaj letošnjo jesen.