Japonsko avtomobilsko kovaštvo

Aktualno, Novosti

Mazda intenzivno širi svojo paleto z novo Mazdo3, avtomobilom C razreda, ki so jo v torek slovenskim novinarjem predstavili v prijetnem okolju jesensko obarvanih Moravskih Toplic. Kupce bo skušala prepričati predvsem s prostornostjo, športnim karakterjem…

Mazda intenzivno širi svojo paleto z novo Mazdo3, avtomobilom C razreda, ki so jo v torek slovenskim novinarjem predstavili v prijetnem okolju jesensko obarvanih Moravskih Toplic. Kupce bo skušala prepričati predvsem s prostornostjo, športnim karakterjem in bogato serijsko opremo. Sprva na trg prihaja petvratna različica sport z bencinskimi motorji in petimi paketi opreme, dizelski agregati in ostale karoserijske različice pa pridejo na vrsto prihodnje leto.
Ciljna skupina so kupci med 30. in 50.letom
 
Avtomobil skoraj z vsemi merami sili na sam vrh razreda C. Velika medosna razdalja meri 2.640 mm, kar je največ v razredu, dolžino pa so na primer v primerjavi s predhodnico 323F tudi na račun masivnih odbijačev povečali za celih 170 mm. Zunanjost zaznamuje športen in dinamičen videz z značilno izbočenimi blatniki, petkrako masko motorja in zadnjimi lučmi, ki so pri boljših modelih podložene s črno plastiko. Pri Mazdi želijo z nekoliko agresivnejšim videzom spustiti mejo kupcev pod trideset let.

Radodarno odmerjena potniška kabina

 
V udobni notranjosti prevladujejo športna črnina, kakovostni materiali in dobra izdelava. Že zajetna armaturna plošča namiguje na velikost avtomobila, široka in dolga kabina pa le še okrepi občutek prostornosti. Zaradi ergonomično oblikovanih in pregledno nameščenih stikal ni ugank pri upravljanju, voznik se še posebej razveseli športnega trikrakega volana ter izdatno odmerjenega in oprijemljivega sedeža. Oblikovalci so se pohvalno domislili številnih odlagalnih prostorov, 300-litrski prtljažnik z dvojnim dnom pa je za tolikšno dolžino avtomobila skromno odmerjen.

Klimatska naprava v serijski opremi

Paketov opreme je skupaj pet, že osnovna različica CE pa vsebuje daljinsko centralno zaklepanje, avdio sistem z zvočniki spredaj in zadaj ter ročno klimatsko napravo. Vse mazde3 so serijsko opremljene s štirimi varnostnimi blazinami, ABS-om, elektronsko porazdelitvijo zavorne moči in pomočjo pri zaviranju. Dobro lego na cesti zagotavljata McPhersonova prema spredaj in večvodilna prema s posamičnimi obesami zadaj, učinkovito zaviranje pa veliki 15-palčni in spredaj tudi notranje hlajeni zavorni koluti.

Dizelski agregati šele prihodnje leto

 
Kupci bodo lahko sprva izbirali med dvema bencinskima motorjema najnovejše generacije z dvema odmičnima gredema v glavi; 1.6-litrski zmore 77 kW/105 KM, močnejši 2.0-litrski pa 110 kW/ 150 KM pri 6.000 vrtljajih/min. Oba bosta na voljo s petstopenjskim ročnim menjalnikom, 1.6-litrska različica pa tudi s štiristopenjsko avtomatiko. Konec leta dobi trojka najšibkejši 1.4-litrski motor, drugo leto pa še dizelska agregata s 110 KM, ki na trg pride januarja in 90-konjskega konec prihodnjega leta. Razlika v ceni med obema še ni znana.

Leta 2004 načrtovani 3-odstotni tržni delež

 

Maloprodajna cena Mazde3 sport z 1,4-litrskim motorjem in osnovnim paketom opreme CE znaša 3.295.000 slovenskih tolarjev, z bogatejšim paketom opreme TE, ki zajema še okenske zračne vreče spredaj in zadaj, samodejno klimo in električnim pomikom stekel tudi zadaj pa 3.585.000 SIT. Najvišje prodajne številke si pri generalnemu uvozniku MMS d.o.o. obetajo z 1.6-litrskim motorjem in paketom opreme TE, ki stane 3.696.000 SIT. Nekoliko skromni prodajni načrti za letos znašajo 110 vozil, kar gre predvsem na račun težje dobavljivosti in odsotnosti dizelskih motorjev. Prihodnje leto na bi Mazda pri nas v C segmentu prodala 420 vozil in si s tem odrezala 3-odstotni tržni delež. Prodaja novinke steče v petek, 24. oktobra hkrati z nemškim trgom, avstrijski kupci pa so jih začeli naročati že teden prej.