Dacia Sandero Stepway dCi 90 Ambiance

Dacia, Testi

Konec leta 2012 je na slovenske ceste zapeljala nova verzija priljubljenega modela Sandero. Sandero je tisti model, ki je Dacio dvignil. Logan je sicer poskrbel za preboj, a slovenskim kupcem bolj ustreza kombilimuzinska zasnova vozila velikostnega razreda kjer pri nas vlada Renault Clio.

Konec leta 2012 je na slovenske ceste zapeljala nova verzija priljubljenega modela Sandero.

Sandero je tisti model, ki je Dacio dvignil. Logan je sicer poskrbel za preboj, a slovenskim kupcem bolj ustreza kombilimuzinska zasnova vozila velikostnega razreda kjer pri nas vlada Renault Clio. Konkurence je več kot dovolj. Med cenejšimi modeli pa lahko prištejemo modele, kot sta Kia Rio, Chevrolet Aveo in podobni.

Zunanji ogledali sta tudi tu ročno nastavljivi.

Zunanji ogledali sta tudi tu ročno nastavljivi.

Sandero je ohranil svojo medosno razdaljo, zato tudi v notranjosti ponuja praktično enako prostora, kot predhodnik. Sandera Stepway sem že testiral leta 2011, kot tudi 2012 in glede same vožnje ni več veliko za dodati. V notranjosti gre praktično za enak avtomobil. Voznik, ki bo presedlal na novejšo verzijo Sandera bo opazil, da ima sedaj na volanskem obroču gumbe za upravljanje omejevalnika hitrosti in tempomata. Osrednja armaturna plošča pa je še druga bistvena novost, saj se tu nahaja sedaj napreden LCD zaslon, ki pri opremi Sandera kakršnega sem testiral, vsebuje napravo Media Nav, ki zavzema celovito multimedijsko podporo. Žal pa tu še vedno ni vključenega kakšnega naprednejšega potovalnega računalnika. Skratka, Dacia je za slednjo napravo prejela nagrado ‘Smartbest 2012’ za multimedijski in navigacijski sistem Media Nav. Zagotovo ceneje do takšne navigacijske naprave skupaj z napredim radiem ne boste prišli drugje, ki povrh vsega še odlično deluje – občasno le slabo lovi postaje, kar je slabost antene. Pri zaslonu je moteče še, da je ob močni svetlobi vidljivost izpisa nekoliko slabša. Media Nav je mogoče seveda tudi povezati z vašim mobilnim telefonom, da nitio ne omenim priključkov za USB in AUX. V tem vozilu pa se že poslavlja možnost uporabe CD-jev, saj se je Dacia odličila, da za to ‘staro’ tehnologijo ni več prostora.

dacia sandero notranjost 2013

Kot že omenjeno, prostorsko gledano, se Sandero ni veliko spremenil. Notranja obdelava materialov je nekoliko boljša. Prtljažnik je enako velik kot pri predhodniku, le serijsko je sedaj bolj prilagodljiv, saj ima že v osnovi predeljeno zadnjo klop.

Volan pri novem Sanderu še ni nastavljiv niti po višini, niti po globini. Zadnja stekla se odbirajo ročno.

Volan pri novem Sanderu še ni nastavljiv niti po višini, niti po globini. Zadnja stekla se odbirajo ročno.

Sandero Stepway se v primerjavi s klasičnem Sanderom razlikuje predvsem po svojem ‘terenskem’ videzu. To pa je pri nas v Sloveniji očitno zelo všečno, saj se je že prejšnja generacija Stepwaya odlično prodajala. Najbolj terenska zadeva poleg kompaktnejših odbijačev, stranskih zaščitnih plastik in strešnih sani je še višja dvignjenost od tal za štiri centimetre. V mestu je zadeva uporabna, saj ga lažje parkiramo čez pločnik, no, čeprav to ni dovoljeno. Ampak, saj vemo kam pes taco moli. Hkrati je to uporabno tudi na podeželju, ko več­ji razmik med dnom avtomobila in cesto omogoča, da brez težav zlezemo čez kakšno višjo oviro.

Renaultovi dizelski pogonski agregati slovijo po nizki porabi in nič drugače ni bilo v tem testnem Sanderu. Motor ponuja dovolj moči, da premagate kakšen težji klanec polno natovorjeni. Sodeluje s petstopenjskim ročnim menjalnikom, ki ima ugodno razporejena prestavna razmerja, ki ustrezajo vozniku, ki poredko zapelje na avtoceste. S hitrostmi do 100 km/h boste porabo obvladovali brez težav okoli 5,5 litra na sto prevoženih kilometrov, tudi, če boste od tega pol časa preživeli v mestu. Pri tem malenkost pomaga tudi gumb ECO in seveda vaša lahkotna desna noga. Novi Sandero Stepway dCi 90 ima sicer sedaj 220 Nm navora, a to se pretirano ne občuti. Hkrati je tudi deklarirana poraba nižja, kot tudi izpust CO2, v primerjavi s prejšnjim modelom. To so najverjetneje dosegli tudi po zaslugi nižje teže vozila.

dacia sandero stepway 2013

Ne le boljše podvozje, tudi prednja sedeža sta boljša, udobnejša.

Ne le boljše podvozje, tudi prednja sedeža sta boljša, udobnejša.

Vozniška izkušnja z novim Sanderom se je v primerjavi s predhodnikom za malenkost izboljšala. Pohvalno. Pri Dacii so izboljšali električni servo, ki deluje nekoliko bolj neposredno glede na hitrost in zavijanje. Neravnine in makadam prenaša bolje. Varnostno gledano pa se ta Dacia lahko že pohvali s serijsko vgrajenim ESP-jem in štirim varnostnim zračnim blazinam. S tem pa si je Sandero na letošnjem Euro NCAP testiranju zaslužil štiri zvezdice od petih. Kar je ena več, kot pri prejšnjem modelu, ki je bil raztreščen leta 2008.

Sandero Stepway je avtomobil za preproste ljudi, ki želijo robusten avtomobil za daljše življensko obdobje. Ni ga primerno uvrščati v krog starejših kupcev, saj se zanj odloča vse več mladih. Je pač praktičen.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Dacia Sandero Stepway dCi 90 Ambiance si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.5 dCi 90 dizelski (66 kW/90 KM, 220 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 4,6 / 3,7 / 4,0 l (CO2: 120 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 167 km/h / 12,1 sekund
Dolžina / širina / višina: 4081 / 1733 / 1523 mm
Medosna razdalja: 2589 mm
Teža: 1083 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 320 l

Cena osnovne različice (1.2, Ambiance): 7.990 EUR
Cena testne različice: 11.600 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 12.400 EUR
(dodatna oprema: 550 EUR – Media NAV Ambiance, 150 EUR – regulator in omejevalnih hitrosti, 50 EUR – volanski obroč v usnju, 50 EUR – rezervno kolo standardnih dimenzij)