Dacia Sandero Stepway dCi 90 – test 2012

Dacia, Testi

Na testu smo imeli vozilo Dacia Sandero Stepway z dizelskim dCi 90 pogonskim agregatom in nekoliko posodobljeno opremo. Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu. Objavljamo test!

Sandero Stepway je za tiste ljudi, ki si ne želijo samo in zgolj Sandera.

 
Dacia, kot blagovna znamka, v lasti francoskega Renaulta je bila mišljena, kot tista “ta poceni varianta.” Ta cilj so z romunsko pridobitvijo tudi dosegli, saj osnoven Sandero Base z 1,2-litrskim bencinskim pogonskim agregatom pri nas stane manj kot 7 tisoč evrov. Za ta denar oziroma za nekaj sto evrov več dobitelahko samo še Volkswagen Up!-a!, Škodo Citigo, Fiat Pando in ostale malčke, ki sodijo v en velikostni razred nižje, če upoštevamo samo dimenzije in ne opreme.
 
930A0B16-EC5D-11E1-BD6E-91B165B94067
 
Obstajajo pa tudi stranke, ki želijo s svojim avtomobilom izstopati, pa tudi če gre za Sandera, ki velja za cenovno zelo ugoden nakup v velikostnem rangu Renault Clia. Dacia je za ta krog ljudi pripravila praktičnega in terensko našminkanega Sandera Stepway. Zanimanje zanj je sodeč po videnem na cesti v Sloveniniji precejšno. Sandero Stepway se namreč pri nas odlično prodaja. Zakaj tudi ne, saj ima nekoliko več opreme, cenjen pa je tudi zaradi višje oddaljenosti od tal, kar še kako prav pride na kakšnih makadamskih cestah na podeželju.
 
AB8FD896-EC5D-11E1-8C17-91B165B94067
 
Motorja dodatno ne bomo analizirali, saj smo ga že na testu lani poleti, ko smo se z njim peljali v okolici Pule. Sandero s pogonskim agregatom dCi 90 je pravi varčnež. Poraba je resnično njegov največji adut, saj jo brez težav spravimo pod 6 litrov dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov. Želeli bi si le malce bolj natančnejši menjalnik, saj je še vedno v ponudbi s starim petstopenjskim ročnim, ki mu ne uspeva navdušiti voznika.
 
Največja razlika med lanskim testnim Sanderom Stepway in letošnjim je ta, da se je nekatera dodatna oprema preselila v serijsko. Prostoročno telefoniranje z novim, vidno lepšim in kvalitetnejšim radiom je sedaj na voljo serijsko. Tudi za klimo, električni paket in centralno-daljinsko zaklepanje ni potrebno več doplačila. Najboljše pri vsem skupaj pa je podatek, da je Sandero Stepway v enem letu izgubil na ceni, saj je trenutno ugodnejši za dobrih sto evrov.
 
B7953DC0-EC5D-11E1-A412-91B165B94067
 

Nastja, ženski komentar o vozilu Dacia Sandero Stepway:

“Čeprav smo takšen avtomobil že imeli na testu, moram reči, da je Dacia poskrbela za osvežitev – vgradili so boljši, sodobnejši avtoradio! Nekaj opreme, ki je bila poprej dodatna, je sedaj že serijsko vgrajena.
 
Ceneni, a še vedno dobri materiali, iz katerih so armaturka, sedeži, itd., imajo eno veliko prednost – če voziš manjše otroke, mojstre za uničevanje, ti avtomobila ni tako škoda.
 
Avtomobil je res lepo voziti, saj sediš nekoliko višje (različica Stepway) in sedeži resnično niso slabi za sedenje. Malenkostno prenovljeni Sandero je tako še vedno sila simpatičen, praktičen in namenjen tistim, ki rabijo avtomobil brez šminke.”

S foruma…

Na testu smo imeli vozilo Dacia Sandero Stepway z dizelskim dCi 90 pogonskim agregatom in nekoliko posodobljeno opremo. Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v za to namenjeni temi.

Vprašanje uporabnika bluetooth?: A ima Sandero Stepway bluetooth prostoročno telefoniranje serijsko?
Odgovor: Tako je, ima. Opravlja se s pomočjo tipk, ki so ob volau na desni strani, tako kot imajo to nameščeno vozila Renault.
 
Vprašanje uporabnice Mankinja: Ima Sandero Stepway servo volan ima?
Odgovor: Dacia Sandero ima serijsko vgrajen servo volan že v opremi Story (druga po vrsti), medtem ko ga pri osnovni opremi Base še ni. Poznamo sicer še nivoja opreme Laureate in Stepway. Obe zadnji omenjeni sta nadgradnja opreme Story.
 
Vprašanje uporabnika guma: Ali ima rezervno gumo ali kit? Če rezervno, kje se nahaja?
Odgovor: Sandero Stepway ima rezervno gumo, ki je nameščena pod avtomobilom, na zunanji strani.
 
9F77EA26-EC5D-11E1-AF7C-91B165B94067
_______
Podatki:
 
Motor / menjalnik: 1.5 dCi 90 dizelski (65 kW/90 KM, 200 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 5,9 / 4,6 / 5,0 l (CO2: 130 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 162 km/h / 13,3 sekund
Dolžina / širina / višina: 4024 / 1753 / 1550 mm
Medosna razdalja: 2589 mm
Teža: 1114 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 320 l
 
Cena osnovne različice (1.2 Base): 6.900 EUR
Cena testne različice: 11.430 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 11.570 EUR 
(dodatna oprema: varnostna blazina za sovoznika, kovinska barva – slednje sicer ni potrebno doplačati)