Citrooën C4 Collection eHDi 115 BVM 6

Citroën, Testi, Top

V času, ko v razredu kompaktnih limuzin vlada prava vojna, ob omembi oznake C4, najprej pomislimo vsi na velike enoprostorce z oznako C4 Picasso. Vendar C4 ni neopazen igralec. Je vrhunski igralec v svojem razredu, ki s porabo goriva izjemno preseneti. Kaj preseneti, popolnoma navduši! Spadam med tiste, ki jih oglaševanja o nizki porabi goriva […]

Citroën C4

V času, ko v razredu kompaktnih limuzin vlada prava vojna, ob omembi oznake C4, najprej pomislimo vsi na velike enoprostorce z oznako C4 Picasso. Vendar C4 ni neopazen igralec. Je vrhunski igralec v svojem razredu, ki s porabo goriva izjemno preseneti. Kaj preseneti, popolnoma navduši!

Citroën C4

Citroën C4 s precej zadržano obliko, ki lepše kljubuje času.

Spadam med tiste, ki jih oglaševanja o nizki porabi goriva vedno znova ujezijo. Sploh, ker sem testiral že mnogo vozil in se je porabi, merjeni v laboratoriju, nemogoče približati. Nato je prišel C4 z eHDi 115 motorjem in moje mnenje obrnil na glavo. Na Eco Rally Geoss nam je uspelo v eni etapi porabiti celo pod 3.5 litri goriva. Skupno povprečje: 3.8 litrov goriva. Citroen C4 smo sicer že testirali ob njegovi predstavitvi leta 2011, ko smo preizkusili močnejšo različico C4 eHDI 150 in ob koncu testa ugotovili, da je šibkejša različica motorja povsem dovolj za povprečnega uporabnika.

Citroën C4

Okrasni pokrovi izgledajo odlično in le pozorno oko bo opazilo, da ne gre za lita platišča.

Oblikovno je C4 precej manj futurističen od ostalih modelov Citroën. Zunanjost s preprostimi linijami odlično kljubuje času in avtomobil deluje elegantno. Oprema Collection je nadgradnja opreme Seduction, ki ji je dodana še avtomatska klimatska naprava, parkirni senzorji zadaj, električno poklopna ogledala, ki so zgoraj kromirana in posebno oblazinjenje. Lahko bi rekli, da ima atvomobil vso uporabno opremo, z izjemo sodobnih asistenčnih sistemov. Ti so namenjeni tistim najzahtevnejšim, ki izberejo paket Exclusive, ki ga pri Citroënu vedno pohvalimo.

Citroën C4

Notranjost je pregledna. Stikala in radio izdajata leta.

V notranjosti se voznik hitro počuti domače. Vsa stikala so logično razporejena in upravljanje je enostavno. Merilniki so lepo osvetljeni in pregledni, volanski obroč, ki ga poznamo iz drugih hišnih modelov, je spodaj športno prisekan. Celotna armaturna plošča je nekaj stopinj obrnjena proti vozniku, kar daje avtu malo samosvoj izgled. Avtomatska klimatska naprava deluje učinkovito, voznik in sovoznik si ločeno nastavljata želeni temperaturi. Na voljo je tudi funkcija rest, ki omogoča prezračevanje potniškega prostora tudi več minut po zaustavtivi vozila. Kar bodo vozniki cenili predvsem v zimskih dneh pred nakupovalnimi središči, saj se bodo po nakupu vrnili v prijetno ogret avtomobil. Morda malce preseneti le delovanje tempomata, ki deluje od četrte prestave dalje. Radio je preprost in kar kliče po pomladitvi. Drugače so uporabljeni materiali dobri, tudi kvaliteta izdelave je dosti boljša kot v predhodniku.

Citroën C4

Domet ob polnem rezervoarju goriva bo zlahka dosegel 1.500 km.

Posebno poglavje je potrebno nameniti motorju. 84 kilovatni motor ima 270 Nm navora, ki ga preko 6 stopenjskega menjalnika prenaša na prednji kolesni par. Za zniževanje porabe goriva skrbi še sistem start-stop. Avtomobil ni le varčena ampak je izjemno varčen. Povprečna testna poraba goriva je bila 4,6 litra. Zelo umirjena vožnja pa omogoča, da se voznik približa tudi magični meji 3,5 litra na 100 km. Motor ne razganja od moči, je pa optimalno razmerje med močjo in porabo in z dolgo šesto prestavo omogoča tudi lepo potovalno hitrost. K nizki porabi goriva pripomorejo tudi ozke pnevmatike na jeklenih platiščih, ki sicer ne izgledajo tako modno, kot pri bolje opremljenih različicah. Vožnja je izjemno udobna, za športnike kar premehka. Običajni vozniki bomo cenili predvsem mehak volanski obroč, ki pride še kako prav v mestnem središču.

Citroën C4

Zadek deluje bolj športno z nakazanimi režami na odbijaču.

Citroën C4 je vse prevečkrat spregledan avtomobil. Sploh v kombinaciji s tem motorjem (in morebiti še paketom Exclusive) ponuja za zmerno ceno res veliko avtomobila, ki bo voznika vsakič znova nagrajeval z nizko porabo. Konkurenca z Golfom na čelu, Meganom, stilskim Peugeotom 308 in korejca Hyundai i30 in Kia Ceed se mora še kako bati prvaka v porabi goriva. Ta je kljub letom še vedno zelo konkurenčen, s svojo klasično obliko pa tudi “zimzelen”.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Citrooën C4 Collection eHDi 115 BVM 6 lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______

Podatki: 
Motor / menjalnik: 4-valjni vrstni, dizelski eHDI 1,6 (84 kW / 114 KM, 270 Nm) / 6 st. ročni
Poraba po ECE: 4,2 / 3,5 / 3,8 (CO2: 98 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 190 km/h / 12,4 s
Dolžina / širina / višina: 4329 / 1789 / 1502 mm
Medosna razdalja: 2608 mm
Masa praznega vozila: 1280 kg
Posoda za gorivo: 60 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 408-1183 l

Osnovna cena vozila (C4 Attraction VTi 95 BVM): 11.990 EUR
Osnovna cena testnega modela: 23.450 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 24.180 EUR 
(kovinska barva, connecting Box)