Akrapovič za BMW M3 in M4

Zanimivosti

Podjetje Akrapovič je v svojem razvojnem centru gostilo najnovejša člana serije BMW M, ter zanju razvilo izpušna sistema linij Slip-On in Evolution, s katerima sta novinca še zmogljivejša in ponujata več užitkov v vožnji. Akrapovičev izpušni sistem linije Slip-On je izdelan iz titana (nekaj pomembnih delov je izdelanih v lastni Akrapovičevi livarni) ter zagotavlja povečanje moči […]

Podjetje Akrapovič je v svojem razvojnem centru gostilo najnovejša člana serije BMW M, ter zanju razvilo izpušna sistema linij Slip-On in Evolution, s katerima sta novinca še zmogljivejša in ponujata več užitkov v vožnji.

Akrapovičev izpušni sistem linije Slip-On je izdelan iz titana (nekaj pomembnih delov je izdelanih v lastni Akrapovičevi livarni) ter zagotavlja povečanje moči modelov M3/M4, večji navor in zmanjšanje skupne teže. Poleg večjih cevi kot pri originalnem izpušnem sistemu, ki so bile zasnovane za zagotavljanje nižjega protitlaka, ta popolnoma nov sistem odlikuje tudi edinstven športni zvok izpušnega sistema, ki so ga pri Akrapoviču razvili za zagotavljanje popolnega zvočnega užitka.

BMW-akrapovic

Povečanje moči za 5,4 kW pri 4400 vrt./min in navora za 17,4 Nm pri 2350 vrt./min pripomore k večjemu užitku pri vožnji, zmanjšanje teže izpušnega sistema linije Slip-On pa skupaj z večjo zmogljivostjo izboljša vodljivost avtomobila. Vizualna podoba je izboljšana s povsem novo oblikovanimi zaključki izpušnega sistema iz titana ali ogljikovih vlaken ter osupljivega zadnjega difuzorja iz ogljikovih vlaken.

Sistem pripomore k še večji zmogljivosti z namestitvijo povezovalnih cevi Evolution, ki v kombinaciji z linijo Slip-On povzdignejo model M3/M4 na še višjo raven. S povečanjem moči za +7,5 kW pri 5200 vrt./min in za 16,0 Nm večjim navorom pri 2450 vrt./min je bil celoten sistem linije Evolution ustvarjen za zagotavljanje čim bolj prostega pretoka izpušnih plinov, kar je doseženo z odstranitvijo drugega kompleta katalizatorjev (v primerjavi s serijskim sistemom), s čimer je zagotovljena večja zmogljivost v celotnem območju vrtljajev. Vse pa povezuje globok in športen Akrapovičev zvok.

Celoten sistem ne potrebuje ponovnega programiranja enote ECU, saj ne aktivira nobenih opozorilnih lučk. Sistemu so priložena priročna navodila za montažo. Z zaključki izpušnega sistema iz titana ali ogljikovih vlaken in osupljivim ročno izdelanim zadnjim difuzorjem iz ogljikovih vlaken (vse na voljo kot dodatna oprema) bo lep videz avtomobila BMW z linijo Slip-On in kompletom povezovalnih cevi Evolution usklajen z njegovo zmogljivostjo.

Poleg te izvedbe sistema iz linije Evolution (linija Slip-On in povezovalne cevi Evolution) je možna tudi nadgradnja izpušnega sistema z izhodnimi cevmi iz nerjavnega jekla brez katalizatorjev za uporabo na dirkališču in primernega tudi za nadaljnje predelave avtomobila.