Audi A3 2.0 TDI Ambition

Audi, Testi

Audi A3 spada med nemško sveto trojico, ki mu družbo delata še BMW serije 1 in zelo opazni novi Mercedes-Benz razreda A. Trivratna nova generacija A3-jke se je pričela prodajati minulo leto, letos pa se ji je pridružila še izvedba Sportback. Velikostno A3 spada v razred Volkswagen Golfa s katerim si tudi deli osnovo, vendar […]

Audi A3 spada med nemško sveto trojico, ki mu družbo delata še BMW serije 1 in zelo opazni novi Mercedes-Benz razreda A.

audi a3 spredaj test 2013

Prednji konec je sedaj bolj strupen, medtem ko silhueta ostaja podobna prejšnji generaciji.

Trivratna nova generacija A3-jke se je pričela prodajati minulo leto, letos pa se ji je pridružila še izvedba Sportback. Velikostno A3 spada v razred Volkswagen Golfa s katerim si tudi deli osnovo, vendar po nivoju opreme in cene se lahko primerja predvsem z že omenjenima konkurentoma. Osnovnega A3 z 1,2-litrskim TFSI motorjem (77 kW) lahko kupite za 20.470 evrov. BMW serije 1 s podobno močnim agregatom in tremi vrati vas bo stal približno 1.500 evrov več, medtem ko petvratni Mercedes-Benz razreda A z močnejšim – 90 kW motorjem – pa 22.320 evrov. Seveda se tudi nekoliko razlikujejo opreme med konkurenti. Začetna cena je torej dobro pozicionirana, a vse se spremeni z različnimi dodatki, ki so nekoliko dražji pri Audiju, spet drugi pri BMW-ju oziroma Mercedes-Benzu. Med konkurente lahko prištejemo še Alfo Romeo Giulietto in Lexusa CT 200h.

Novi Audi A3 se od prejšnjega sicer ne razlikuje prav veliko. Linije v trivratni različici so še močnejše, ostrejše in delujejo športneje. Izstopajoči so prednji žarometi s ksenon tehnologijo in dnevnimi diodnimi lučmi. Tudi dimenzijsko se A3 ni bistveno spremenil, zato v notranjosti ponuja približno enako prostora. Določene koščke notranjosti, kot je prtljažnik so razvojni inženirji sedaj le še bolje izkoristili.

audi a3 armaturka 2013 audi a3 prtljaznik 2013 audi a3 test 2013 zaromet audi a3 test s strani 2013

sedež audi a3 test 2013

Športna sedeža spredaj sta del opreme Ambition

V notranjosti so spremembe v novi generaciji Audija A3 sledile ostalim novejšim hišnim modelom, še najbolj so se oblikovalci zgledovali po najmanjšem Audiju A1. Pregledno razporejeni inštrumenti so na dosegu roke. Izbrani materiali so kvalitetni in natančno sestavljeni skupaj. Dizajn pa je v primerjavi z BMW-jem serije 1 in Mercedes-Benzom razreda A najbolj tradicionalno zastavljen. Novi A je atraktiven, drugačen, korak v prihodnost, BMW sledi svojem preverjenemu dizajnu, medtem ko so pri A3 iskali konzervativnost in jo spojili z všečnostjo. Vodoravna arhitektura armaturne plošče poudarja prostornost notranjosti, opcijski 3D dekorativni elementi pa optično zaobjemajo voznika. Okolica voznika je zasnovana tako, da se ta počuti, kot da sedi v enem razredu večjem avtomobilu. Prednja potnika bosta cenila udobna in masivna sedeža, ki sta komfortna z dovolj bočnega oprijema. Delujeta kompaktno in močno zgrajeno, za njima se skriva sedežna klop kjer se bosta dva odrasla še kolikor tolikor udobno peljala. Pač v trivratnih avtomobilih je vedno težava dostopa do te klopi. Tisti, ki pa potrebujejo tudi zadnji del vozila za prevoz potnikov pa naj sežejo po različici A3 Sportback.

S pomočjo MMI touch lahko upravljate tudi funkcije, ki jih podpira sistem Audi connect. Na električno pogrezljivem in vitkem 7-palčnem barvnem zaslonu so vse informacije prikazane z novo optiko in jasnostjo.

S pomočjo MMI touch lahko upravljate tudi funkcije, ki jih podpira sistem Audi connect. Na električno pogrezljivem in vitkem 7-palčnem barvnem zaslonu so vse informacije prikazane z novo optiko.

Upravljanje potovalnega računalnika je preprosto s pomočjo vrtljivega gumba postavljenjega za prestavno ročico. Tu je sedaj svoj prostor našel tudi gumb električne ročne zavore. Sistem MMI omogoča vozniku hitro pomikanje po funkcijah, nastavljanje destinacij na navigaciji, povezavo Bluetooth za telefon ali iskanje priljubljene radijske postaje. Potrebno je le prebiti nekaj časa v avtomobilu, da se voznikova desna roka privadi na pozicijo in pomen vseh gumbov. Le teh je precej, kakšen manj ne bi škodil.

Pod motornim pokrovom testnega A3 se je nahajal novi turbodizelski motor z močjo 110 kW. Tisto nekaj več moči v primerjavi s starim agregatom se niti ne opazi. Občutiti pa je sposobnost bolj tekočega pospeševanja in seveda nižjo porabo. Le ta pa je boljša tudi po zaslugi nižje mase – nekatere različice A3 so lažje tudi do 80 kg. S pomočjo sistema start-stop je A3 na testu v kombiniranem ciklu porabil malce manj kot šest litrov dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov. Ob vklopu “dinamične” funkcije v programu Audi drive select se poraba lahko počasi dvigne tudi do sedmih litrov. Omenjeni sistem Audi drive select, ki je v paket Ambition vključen kot del serijske opreme, vam sicer omogoča športen ali udoben način vožnje – na voljo pa imate kar pet nastavitev. Povprečnemu uporabniku bi zadoščale tri. V programu efficiency lahko porabo spravimo tudi pod pet litrov – pri tem avto spremeni nastavitve elektromehanskega servokrmiljenja, opcijskega tempomat in opcijskega adaptive cruise controla. Delovanje klimatske naprave ja prav tako mogoče prilagajati glede na potrebe in pri tem vključiti način z izboljšano porabo energije.

O sami vožnji z novim A3 je škoda izgubljati besed, saj gre za avtomobil premium razreda. Vozi se dobro, udobno, po potrebi pa prav lepo trdo v zavojih z malo nagibanja. Neravnine ga ne presenetijo, luknje na cesti pa preživi dostojno in predvsem neboleče za hrbtenice potnikov.

audi a3 test 2013

A3 je sedaj mladim všečnejši, a privoščijo si ga lahko le redki.

Ob koncu lahko le ugotovim, da je Audi opravil odlično delo. Cenovno ugotovljena pozicija na začetku testa niti ni pomembna, saj pri nakupu takšnega avtomobila v veliki meri odločajo čustva in percepcije kupca do določene znamke. Sodeč po facebooku ima Audi v Sloveniji več kot 61.800 oboževalcev. Veliko! Vprašanje pa je, koliko od teh ima realno dovolj denarja, da si privošči več kot 34 tisoč evrov drag avtomobil, kot je stal testen primerek. Pa da vas potolažim – tudi BMW serije 1 in Mercedes-Benz razreda A sta lahko tako draga.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Audi A3 si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 2.0 TDI, turbodizelski (110 kW/150 KM, 320 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 4,9 / 3,6 / 4,1 l (CO2: 106 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 216 km/h / 8,6 sekund
Dolžina / širina / višina: 4237 / 1777 / 1421 mm
Medosna razdalja: 2600 mm
Teža: 1280 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 365 – 1100 l

Osnovna cena modela (1.2 TFSI, Attraction): 20.470 EUR
Cena testnega vozila brez dodatne opreme: 27.820 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 34.442,59 EUR
(dodatna oprema: večfunkcijski 3-kraki volan, avt. klima, navigacijski paket, radio MMI s pasivnimi zvočniki, ksenon plus, shranjevalni paket in prtljažni paket, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, sredinski naslon za roke spredaj, paket elementov s sijajem, vžigalnik in pepelnik v sredinski konzoli, paket notranjih luči, aluminijasti videz notranjih elementov, notranje vzratno ogledalo z avtomatskim zasenčenjm, ALU platišča 5-kraka 17 palčna, kolesni vijaki z zaščito proti kraji, avtomobilska dvigalka in manjše rezervno kolo)