Tri milijone Audijev A3

Aktualno, Zanimivosti

Velik jubilej za kompaktni model iz Ingolstadta: s tekočega traku zapeljal trimilijonti Audi A3. Uspešna pot serije A3 se je začela pred 17 leti, ko je Audi z njo ustanovil segment prestižnih kompaktnih vozil.

Velik jubilej za kompaktni model iz Ingolstadta: s tekočega traku zapeljal trimilijonti Audi A3. Uspešna pot serije A3 se je začela pred 17 leti, ko je Audi z njo ustanovil segment prestižnih kompaktnih vozil. Danes se Audi A3 vozi po cestah kar 117 držav širom po svetu. Jubilejni avto je bel Audi A3 Sportback 2.0 TDI quattro.

“Trije milijoni avtomobilov v razredu kompaktnih vozil so odličen dosežek,” je povedal dr. Frank Dreves, šef proizvodnje pri družbi AUDI AG. “Za vsem stojita močna ekipa in učinkovit sistem proizvodnje. Z Audijem A3 smo ustvarili nov tržni segment – z inovativnimi tehnologijami in vrhunsko kakovostjo že 17 let postavljamo merila v razredu kompaktnih vozil.”

Leta 2012 je Audi v Ingolstadtu skupno izdelal 152.993 vozil serije Audi A3. Mednje sodijo modela Audi A3 in Audi A3 Sportback ter izpeljanke z oznako S. Od februarja 2013 naprej je na trgu novi Audi A3 Sportback. To je model z najvišjimi proizvodnimi številkami v Ingolstadtu: dnevno s tekočega traku zapelje okoli 700 vozil. Vodja tovarne Peter Kössler je povedal: “Nezmanjšan uspeh Audija A3 v obdobju treh generacij je tudi odraz motivacije in prizadevanj zaposlenih v Ingolstadtu. To se kaže tudi v velikem porastu povpraševanja po novem modelu in v izjemni kakovosti prvih vozil.”

audi a3 test s strani 2013Pri novem Audiju A3 se je podjetje odločilo za obširne investicije – med drugim v najsodobnejši obrat za izdelavo karoserij v matični tovarni v Ingolstadtu in v razširitev madžarskega (v mestu Győr) proizvodnega obrata v tovarno s celotno proizvodno verigo. Že leta 2001 je Audi del proizvodnje Audija A3 preselil iz Ingolstadta v Győr. Razlog za to sta bila velik uspeh Audija A3 in začetek izdelave Audija A4 v Ingolstadtu. V sklopu sodelovanja med obema tovarnama je stekla tudi proizvodnja prve generacije Audija A3 Cabriolet in prve generacije Audija RS 3 Sportback. Sredi junija tega leta se je seriji A3 pridružila še Audi A3 limuzina. To je prvi model, ki ga znamka s štirimi krogi v celoti izdeluje na Madžarskem. V začetku leta 2014 bo limuzina zapeljala tudi s tekočega traku nove tovarne v kitajskem Fošanu. Ta tovarna je bila izgrajena v sklopu sodelovanja med FAW, Volkswagnom in Audijem. 

Za prvo generacijo Audija A3 se je odločilo okoli 913.000 kupcev. Ta izjemni uspeh, h kateremu so pripomogli kupci z vsega sveta, se je nadaljeval tudi z drugo generacijo (2003–2013), ki si je v svojem segmentu zagotovila še večjo prednost na področju naprednih tehnologij in kakovosti. Prodanih je bilo skoraj dva milijona avtomobilov te generacije.

Jeseni leta 2012 je Audi na trg pripeljal tretjo generacijo in s tem naredil korak v prihodnost. Novemu Audiju A3 in njegovim izpeljankam dajejo pečat eleganten dizajn, kakovostna oprema in visokorazvite tehnologije. Poleg tega so serijsko na voljo storitve Audi connect. Te vozniku omogočajo uporabo po meri prilagojenih spletnih storitev neposredno v avtomobilu – od navigacije s pomočjo posnetkov Google Earth in Google Street View preko aplikacije Audi music stream do Audijevih spletnih prometnih informacij in spletnih storitev kot sta Facebook in Twitter.

Tudi z vidika varovanja naravnih virov in mobilnosti z nizkimi emisijami serija postavlja nova merila: s plug-in hibridom Audi A3 Sportback e-tron – na trgu bo od leta 2014 naprej – in Audijem A3 Sportback g-tron. Slednji lahko poleg fosilnega zemeljskega plina za gorivo uporablja tudi Audijev e-plin, ki je še posebej prijazen do podnebja. Prvi kupci se bodo z Audijem A3 g-tron lahko na ceste zapeljali konec tega leta.