Aleš: Bo nova Vitara v letu 2016 ponovno prodajna uspešnica?

Blog, Suzuki

Suzukijeva prodajna uspešnica Suzuki Vitara četrte generacije (2015) osvaja tudi slovenska srca. V letu 2015 so v Sloveniji prodali točno 300 Vitar (nad pričakovanji), kar pomeni, da je očitno Vitara 2015 z novo podobo to, kar si želijo kupci. Če sem bolj natančen, kupci so si v letu 2015 največkrat zaželeli bencinsko različico Vitare z […]

Suzukijeva prodajna uspešnica Suzuki Vitara četrte generacije (2015) osvaja tudi slovenska srca. V letu 2015 so v Sloveniji prodali točno 300 Vitar (nad pričakovanji), kar pomeni, da je očitno Vitara 2015 z novo podobo to, kar si želijo kupci.

Če sem bolj natančen, kupci so si v letu 2015 največkrat zaželeli bencinsko različico Vitare z motorjem 1.6 VVT in opremo Premium Allgrip MT.  

Pri prodaji jim gre na roko dejstvo, da je cena vstopnega modela že za 14.500 €.

V letu 2015 smo v uredništvu dobili na test dizel različico 1.6 DDiS Elegance All grip, takoj na začetku leta 2016 pa še (poskočno) turbo bencinsko različico 1.4. Boostjet Elegance All grip.

Vitara 4x4

Na takšnih poteh se Vitara počuti najbolje (Vitara 1.4. Boostjet Elegance All grip)

Priznam, da me je bencinski motor 1.4 Boostjet prijetno presenetil, saj s 140 konji lepo nadomesti manjko v navoru, sama vožnja pa je precej bolj dinamična kot z dizel motorjem. Tudi poraba je bila med testom za takšno vozilo solidno nizka – 7,4 l/100 km.

Zadnje čase tudi na našem forumu potekajo pogovori o novi Vitari, npr. Renault Kadjar vs. Suzuki Vitara in opažam, da nekateri ljudje očitno Vitare ne poznajo povsem dobro, saj težko primerjamo Francoza z Japoncem.

Vitara barve

Nova Vitara prihaja z novimi barvami

Z njo bodo najbolj zadovoljni tisti, ki znajo ceniti odlično podvozje, njene posebnosti (atraktivna kombinacija barv, tehnologija za pomoč pri spustu po klancu …) in so manj občutljivi na notranjo zasnovo.

notranjost vitare

Notranjost Vitare pri opremi Elegance

Od lastnika starejše generacije Vitare sem slišal kritiko, da Vitara 2015 ni na voljo v krajši različici s katero bi se npr. kmet ali gozdni delavec na gozdni poti lažje obrnil. Mene to ne zmoti … sploh, ko pomislim, da se po teh poteh vozijo gozdarski tovornjaki za prevoz hlodov (hiabi) brez vztratne kamere in uspešno rešujejo isti oz. še večji problem. Poleg tega pa imajo potniki na zadnjih sedežih sedaj več prostora. 

Vožnja po gozdnih poteh je z vztratno kamero lažja

Vožnja po gozdnih poteh je z vztratno kamero lažja

So se spremenile tudi navade kupcev?

Vitara četrte generacije je doživela tako stilsko kot tehnološko preobrazbo. Suzuki je na eni strani z izstopajočimi kombinacijami barv in novo podobo osvojil določen trg kupcev, ki jih verjetno pri prejšnjih generacijah izgubil oz. zanemarjal, poleg omenjenega gre Suzukiju na roko tudi dejstvo, da trg vozil s štirikolesnim pogonom (4×4) v zadnjih letih intenzivno raste.

Seveda so tukaj tudi tisti (stari) privrženci Vitare, ki so komaj čakali novo generacijo in dejstvo, da je vozilo lani dobilo 5 NCAP zvezdic varnostnega testa. Kakorkoli že 300 prodanih Vitar v manj kot enem letu je za Suzuki na slovenskem trgu lep doseg in dobra popotnica za naprej.

Torej bo ali ne bo Vitara v letu 2016 ponovila uspeh iz leta 2015?

Na žalost nisem vedeževalec, da bi si upal jamčiti a glede na oba testa, ki sem ju opravil ter dejstva, da so z novo Vitaro dosegli ravno to, kar si kupci želijo je povsem možno, da bo s pomočjo dodatnega oglaševanja Vitara tudi v letu 2016 (suzukijeva) prodajna uspešnica.

Na poti do uspeha jo lahko ustavi novi “facelift” oz. stilska preobrazba SX4 S-Crossa, ki bo v Slovenijo prišla predvidoma v začetku letošnje jeseni in bo zagotovo enem delu kupcev konkurenca znotraj hiše Suzuki.

Foto: Jan Gregorin

Fotozgodbam iz slovenskega avtomobilizma lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.