Suzuki SX4 S-Cross 1.6 DDiS Allgrip Elegance+

Suzuki, Testi

Suzuki SX4 S-Cross je pravi dokaz, da znajo mestni terenci tudi lepo zapeljati iz asfaltnih poti in se zapoditi po brezpotjih. Končno mestni terenec s pravim štirikolesnim pogonom.

Suzuki SX4

Suzuki SX4 S-Cross je pravi dokaz, da znajo mestni terenci tudi lepo zapeljati iz asfaltnih poti in se zapoditi po brezpotjih. Končno mestni terenec s pravim štirikolesnim pogonom. 

Izgled SX4 Cross je izjemno agresiven in kar kliče po izletu izven asfaltiranih površin.

Izgled SX4 S-Cross je izjemno agresiven in kar kliče po izletu izven asfaltiranih površin.

Predhodnik si je praktično vse delil s Fiat Sedici. Tokrat so se oblikovanja pri Suzukiju lotili sami. Avtomobil hoče že na daleč pokazati, da ni namenjen zgolj za križarjenja po mestu in na ta način želi izstopati v pravi vojni, ki se odvija v razredu malih terencev. Do skoraj tretjine vrat sega plastična obloga, ki skrbi, da kamenje ne poškoduje vozila ob terenski vožnji. Končni rezultat oblikovanja je simpatičen mali terenec, ki se z odličnim štirikolesnim pogonom odlično znajde tudi na terenu. Prav štirikolesni pogon je njegova velika konkurenčna prednost pred ostalimi konkurenti v tem razredu.

Suzuki SX4

Suzukija SX-4 S-Cross boste od predhodnika (ki ni nosil oznake S-Cross) hitro razlikovali. Suzuki je pri oblikovanju izbral velike žaromete in zadnje luči, ki naredijo avtomobil zelo izrazit in prepoznaven. Praktično vse ključne dele so obdali z zaščitno plastiko, ki tako preprečuje praske ali morebitne poškodbe, ki bi nastale, ko se voznik s takim avtomobilom odpravi po makedamu ali brezpotju. Platišča so v moderni temno sivi barvi in so zelo zaprta. S tem pripomorejo v boljšemu količniku zračnega  upora.

Suzuki SX4

Notranjost je v prvi vrsti zelo pregledna. Stikala so velika in upravljanje je enostavno. Enako velja za samo upravljanje vozila, ki je z velikimi steklenimi površinami zelo pregledno. Testni primerek je krasila še panoramska streha. Ta bo zelo uporabna v poletnih mesecih, hkrati pa z njo avtomobil deluje prostornejši, saj je notranjost bolj svetla. Modernih bonbončkov v obliki kamer in barvnih zaslonov testni primerek kljub odlični opremljenosti ni imel. Radijski aparat kljub temu pozna tudi mp3 format in povezavo USB. Za navigacijo boste morali pogledati na seznam doplačil. Zagon motorja poteka brezkontaktno s pomočjo tipke start-stop.

Avtomobil je enostaven za upravljanje. Stikalo za upravljanje načinov vožnje je uporabno.

Avtomobil je enostaven za upravljanje. Stikalo za upravljanje načinov vožnje je uporabno.

Izbrani materiali v notranjosti so pozitivno presenetili. Armaturna plošča je na dotik mehka, imitacija aluminija deluje moderno in predvsem kvalitetno. Odlično deluje tudi sistem za izbiranje načina vožnje. Omogoča nam programe autosport, snow in dodatno še lock. V primarnem načinu auto motor poganja samo prednji kolesni par, ob spodrsavanju elektronika del navora prenese še na zadnji kolesni par. S tipko lock lahko vklopimo stalni štirikolesni pogon. S programom sport je avto bolj odziven in poskočnejši.

Kot posledica paketa Elegance+ so sedeži odeti v usnjene prevleke. Voznik in sovoznik uživata tudi gretje le teh. Žarometi so ksenonski in omogočajo odlično preglednost tudi ponoči. Klimatska naprava pa je dvoconska, kar je postalo že kar običaj pri modernih avtomobilih.

Suzuki SX4

Kljub terenski naravnanosti se je treba zavedati omejitev, ki jih prinaša nizka oddaljenost od tal. Avtomobil se na blatu in travi odlično obnese, tudi čez večje luže boste lahko svobodno “brzeli”. Za vožnjo po težko dostopnih brezpotjih pa vseeno ni primeren. Morebitnim kupcem na srce polagam nasvet, da naj ne varčujejo pri pnevmatikah, ki lahko terenske zmogljivosti povsem pokvarijo.  Bo pa tak avtomobil z lahkoto poskrbel za družinske avanture in kak izlet na sosednji hrib.

Suzuki SX4 S-Cross

Motor je kljub oznaki DDiS bolj poznan iz koncerna Fiat. Gre namreč za 1,6-litrski motor s tehnologijo skupnega voda, bolj znan pod oznako Multijet. V kombinaciji s šest-stopenjskim ročnim menjalnikom sta dober tandem. Preverjen motor je dobra izbira za vse tiste, ki boste naredili večje število kilometrov. Testna poraba goriva je znašala 6,3 litre, s tem da smo se vozili več po mestu, zapeljali pa smo se tudi na daljšo relacijo. Tam poraba pade za slab liter.

Suzuki SX4 S-Cross je simpatičen mali terenec z dostopno osnovno ceno. Testni model pa je stal kar 26.350€. Ob tem smo dobili veliko opreme, multimedijske in moderne varnostne rešitve pa smo vseeno pogrešali. Je pa zaradi svojega odličnega štirikolesnega pogona poskrbel za nekaj zabave.

_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.6 dizelski (88 kW/120 KM, 320 Nm) / 6- st. ročni
Poraba po ECE: 5,2 / 3,9 / 4,4 l (CO2: 114 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 175 km/h / 11,6 sekund
Dolžina / širina / višina: 4300 / 1765 / 1575 mm
Medosna razdalja: 2600 mm
Teža: 1370 kg
Posoda za gorivo: 47 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 430-875 l

Osnovna cena vozila (1.6 VVT): 17,900 EUR
Osnovna cena testnega modela: 26.350 EUR