Zelena pridobiva na pomembnosti

Aktualno, Zanimivosti

Svet avtomobilizma je prežet z željo po napredku in večji namembnosti, ki se odraža tudi v barvni paleti aktualne, trendi kolekcije podjetja BASF.

Svet avtomobilizma je prežet z željo po napredku in večji namembnosti, ki se odraža tudi v barvni paleti aktualne, trendi kolekcije podjetja BASF.

S slutnjo in ambicijo po kreiranju prednostnih poti je ta simbolično poimenovana »Making Headway«. »Z novimi tehnologijami, sodobnimi modeli in svežimi koncepti mobilnosti se obeta tudi sprememba vrednostnega sistema. V tem kontekstu na pomembnosti pridobiva ravno zelena, saj simbolizira rast in ekspanzijo,« je pojasnil Mark Gutjahr, evropski vodja oblikovanja pri BASF.

Barvni trend, ki smo mu tako priča, so oblikovalci iz BASF-a napovedali že v pričetku lanskega leta. Tako smo na voziščih, kjer so skoraj deset let prevladovala pretežno črna, srebrna, bela in nedavno še rjava vozila, sedaj končno priča barvnemu preporodu.

Zelena opušča svoj eko-imidž

Fiesta je na voljo v 12 različnih barvah.

Fiesta je na voljo v 12 različnih barvah.

A vendar dejstvo, da si zelena krepi mesto v avtomobilski prihodnosti, ne izhaja iz njene povezave z ekologijo ali z idealom neokrnjene narave. Aktualni zeleni odtenki, ki so šele dobro na pohodu in jih bomo na avtomobilih zagotovo spremljali še v prihodnjih treh ali štirih letih, namreč opuščajo svoj stari eko-imidž. Gutjahr pojasnjuje: »Sprememb družbenih vrednot ne iščejo v romantični viziji vrnitve k naravi, temveč v inteligentnih rešitvah in novih tehnologijah.« V tem kontekstu pa zelena zastopa set novih vrednot, kot so poštenost, odgovornost in individualnost, pa tudi harmonija in ravnovesje, saj slednja v družbi postajata vse bolj cenjena.

Globalni trend z regionalnimi odtenki 

Insignia Country TourerKontekst globalizacije še toliko bolj izpostavlja pomembnost individualnosti. Skladno s tem zelena simbolizira trend drznih avtomobilskih barv in krepi premik k bolj izraziti barvni diferenciaciji. A vendar je temu navkljub globalna ekipa oblikovalcev iz BASF-a v svoji raziskavi zasledila izrazita razlikovanja v regijah. Tako se, četudi je pomen zelene globalno relevanten, njeni odtenki v raznolikih področjih Azije, Severne Amerike in Evrope manifestirajo na samosvoje načine. Tako je evropsko oblikovanje zaznamovano s premišljenostjo in kakovostjo, ki se barvno odraža v zmernosti, prefinjenih detajlih, a tudi drznosti. Omenjene lastnostni najbolje upodabljata temno in smaragdno zelena, saj ponazarjata zapletenost struktur in zmerno rabo efektov; medtem ko so bolj bogate zelenine upodobljene z zlatimi odsevi. Če se je Evropa podala v iskanje novih vrednot, se v azijskem naboru barvnih odtenkov odražajo narava, sprostitev in harmonija, upodobljeni v nežnih, prefinjenih in večplastnih tonih. Sivino velikih mest poživijo živahni pasteli, kar najbolj izrazito odraža barvni spekter Severne Amerike, ki je zato jasen in neposreden. Nadalje v njem izredno pomembno vlogo igrajo tudi zeleno-rumene barve, ki kraljujejo z odtenkom limone.

Čas za barve

Izredno širok nabor novih zelenih odtenkov kaže tudi, da je avtomobilski prostor postal bolj fleksibilen, čemur bo z vedno novimi efekti, s poudarjeno čutnostjo in mat premazi še toliko bolj naklonjen tudi čas v prihodnje. Istočasno novi trendi pomenijo tudi več izzivov v oblikovanju in tehnologiji – Gutjahr tako priložnost vidi ravno v pridobivanju kompleksnosti: »Nove metode in pigmenti dovoljujejo implementacijo inovacij kot je denimo BASF-ov efekt ‘XSpark’.« Slednji omogoča presunljiv sijaj, ki je veliko bolj izrazit in intenziven v primerjavi z vsemi prejšnjimi; do svojega elegantnega, a nikakor ne pretiranega izraza, pa najbolje pride v naravni svetlobi. Z optimizmom zazrt v prihodnost Gutjahr v X-Sparku vidi ogromen potencial in zaključuje, da je »skrajni čas za več barv«.