WTCC: Loebu bo družbo delal Muller

Avtomobilizem, Šport, WRC

Citroën Racing je objavil, da se je njegovi ekipi z WTCC pridružil Yvan Muller. Francoski voznik in hkrati trikratni svetovni prvak bo sedel za volan enega od dirkalnikov C-Elysée, ki bodo v to serijo vstopili v sezoni 2014. Oglej si spodaj atraktiven video o njegovem vstopu v ekipo…

Citroën Racing je objavil, da se je njegovi ekipi za svetovno prvenstvo osebnih vozil (FIA WTCC) pridružil še Yvan Muller. Francoski voznik in hkrati trikratni svetovni prvak bo sedel za volan enega od dirkalnikov Citroën C-Elysée WTCC, ki bodo v to serijo vstopili v sezoni 2014. Oglej si spodaj atraktiven video o njegovem vstopu v ekipo…

Yvan Muller je v seriji WTCC visoko cenjen voznik, ki je osvojil že tri nazive svetovnega prvaka (v letih 2008, 2010 in 2011) in podrl vse možne rekorde od številnih zmag in osvojenih točk pa tudi mnogih prvih štartnih položajev in ogromno krogov prevoženih v vodilnem položaju. V sezoni 2013 je Alzačan znova potrdil svojo nadvlado in ima na prihajajoči dirki v Sonomi (7.-8. september) dobre možnosti za osvojitev četrtega naziva svetovnega prvaka.

citroen-c-elysee-wtcc-2013-spredajTa vselej uspešen dirkač, ki vseskozi trudoma nadgrajuje svoje sposobnosti, je po rodu iz francoske Alzacije in idealen izbor za ekipo Citroën Racing v sezoni 2014. “Citroën Racing se je tekom celotne svoje zgodovine, najsibodi za vzdržljivostne reli dirke ali za prvenstvo WRC, vedno trudil priskrbeti najboljše voznike,” je povedal Yves Matton, direktor ekipe Citroën Racing. “Za naš nov izziv, to je prvenstvo WTCC, smo si zastavili ambiciozne cilje in s tako izkušenim voznikom, kot je Yvan, bomo zagotovo zelo hitro napredovali. V letošnji sezoni dokazuje, da je na višku svojih moči in da njegova želja po zmagah ni bila še nikoli doslej večja. Hkrati pa bo Yvan izvrsten sotekmovalec za Sébastiena Loeba. Oba sta po rodu iz iste regije in se poznata že zelo dolgo časa. Njuno vzajemno spoštovanje nam bo pomagalo ustvariti tesno povezano ekipo.”

Pričakuje se 283 kW (380 KM) moči pri 6.000 vrtljajih na minuto in 400 Nm navora.

Pričakuje se 283 kW (380 KM) moči pri 6.000 vrtljajih na minuto in 400 Nm navora.

Yvan Muller, ki je v svoji “touring” karieri sodeloval že s petimi različnimi proizvajalci, ima zelo veliko motivacije za spopad s tem novim izzivom: “V veliko čast mi bo, da bom lahko od sezone 2014 dalje zastopal barve ekipe Citroën Racing. Kot velik privrženec relija sem vedno z zanimanjem spremljal Citroënove in Sebove zmagovite sezone na prvenstvu WRC. Nekaj fantastičnega je, da se je znamka s tako bogato zbirko naslovov odločila sodelovati v kategoriji, kjer se mora še vsega priučiti. Tokrat se ne bom prvič pridružil ekipi, ki v tekmovalni disciplini, v kateri bo nastopila, še nima veliko izkušenj. Z velikim zanimanjem bom poleg vloge voznika ekipi ponudil tudi vse svoje znanje in izkušnje ter tako aktivno prispeval k izgradnji uspešne ekipe.”

Yvan Muller je z ekipo podpisal dvoletno pogodbo. Po prvih krogih za volanom Citroëna C-Elysée WTCC na dirkališču Val de Vienne se bo Yvan udeležil programa testiranj, ki bo potekal vse do samega začetka svetovnega prvenstva 2014.

YVAN MULLER: “GENERACIJA LAŽJIH, ZMOGLJIVEJŠIH IN BOLJ UČINKOVITIH VOZIL”

Kakšni so bili vaši prvi vtisi o ekipi Citroën Racing?

yvan muller citroen wtcc 2013“Nemudoma sem spoznal, da gre za zelo profesionalno ekipo, kar pa me seveda glede na njihove dosežke na reli dirkah ne preseneča. V svoji karieri sem tekmoval za italijanske, nemške, španske in angleške ekipe, tako da že zelo dolgo časa nisem delal s Francozi. Njihov način razmišljanja in dela je drugačen, s čimer ne želim reči, da je v kakršnemkoli smislu boljši ali slabši, vendar pa se bom moral privaditi delovnim metodah ekipe Citroën Racing. Poleg tega se moram znova privaditi materinega jezika, saj sem ugotovil, da včasih kar s težavo najdem pravi tehnični izraz v francoščini! Čeprav sem se jim komaj pridružil, se pri Citroënu že zelo dobro počutim.”

V seriji WTCC ste že dosegli zavidanja vredne dosežke. Katere so vaše skrivnosti do zmage v tej kategoriji?

“To je čisto preprosto: biti moraš zelo dober in vse dirke zaključiti z maksimalnim številom točk! Vendar pa je ta disciplina veliko bolj kompleksna, kot je videti na prvi pogled. Največja težava je v tem, da sta v sklopu vsake dirke dve tekmi. Po sistemu obratnega vrstnega reda voznik, ki ima na prvi tekmi prvi štartni položaj, začne drugo tekmo z desetega položaja. Ko začneš na koncu skupine, moraš dobro vedeti, kako se izogniti pastem, ki ti jih nastavijo ostali vozniki, če se seveda želiš prebiti v ospredje. Najverjetneje hočejo imeti izkušeni vozniki zaradi tega monopol nad prvimi mesti.”

Zdi se, da je zelo pomembna tudi voznikova spretnost …

“V nasprotju z večino drugih dirkalnikov se za serijo WTCC uporablja pogon na prednji kolesi. To pa seveda pomeni, da se prednji kolesi hitro izrabita, saj se istočasno uporabljata za krmiljenje in tudi pogon. Voznik se mora temu ustrezno prilagajati, da lahko nadzoruje obrabo pnevmatik skozi celotno dirko. Vendar pa mislim, da bo pravilnik za sezono 2014 s tega vidika veliko bolj prizanesljiv.”

Pravkar ste vozili Citroën C-Elysée WTCC. Kakšna se vam je zdela vožnja?

“V primerjavi s tem, kar sem izkusil v preteklih sezonah, je ta dirkalnik z vidika aerodinamike lažji, bolj zmogljiv in bolj učinkovit. Poleg tega ima širše pnevmatike in večje zavore. Skratka, vse je bolje in dirkalnik nove generacije bo še veliko hitrejši od trenutnega. Navsezadnje je to “touring car”, v katerem ima voznik malce lažjo nalogo. O mojih prvih vtisih s Citroënom C-Elysée WTCC lahko rečem, da predstavlja dobro podlago za naše nadaljnje delo in da se že zelo veselim intenzivnih testnih voženj v fazi razvoja.”

Ali se spomnite, kdaj ste prvič srečali Sébastiena Loeba?

“Da, to je bilo ob koncu 90-tih let, na neki dirki za pokal Andros v gorovju Vosges v Franciji. Bila sva v istem klubu in naš predsednik me je takrat predstavil “mlademu obetavnemu fantu”. Z zanimanjem sem spremljal njegovo vzpenjajočo kariero in danes lahko samo občudujem to, kar mu je uspelo. Samo pomislite, da je bil kar devetkrat svetovni prvak! In kakšen dosežek je to! Tudi moja statistika ni slaba, ampak v primerjavi s tem, kar je napravil Seb, se lahko samo skrijem.”

Zelo redko se zgodi, da ima ena ekipa kar dva voznika s tako bogatimi trofejami. Kako gledate na vajino partnersko sodelovanje?

“Prepričan sem, da bo vse potekalo v najlepšem redu. Saj sva oba odrasla fanta, ki nimata več veliko za dokazovati in ki se zavedata, kaj pomeni delati za nekega proizvajalca. Na prvem mestu moraš najprej razmišljati o interesih Znamke in to sem vedno počel. Seveda najraje vidim, če lahko stopim na najvišjo zmagovalno stopničko, vendar pa je moj prioritetni cilj zmaga ekipe. Vzajemnost med člani ekipe je eden od ključev do uspeha.”

PREDSTAVITEV YVANA MULLERJA 

–      Rojen 16/08/1969 v Altkirchu (Francija)

–      Tekmovalni začetki: 1979 (karting)

–      Spletna stran: www.yvanmuller.com 

Najpomembnejši nazivi:

–      1986: Evropski prvak v kartingu

–      1992 : Prvak Velike Britanije v prvenstvu F2 (F3000)

–      1995 : Prvak Francije v seriji Supertourisme (BMW)

–      1995-2006: 10 zaporedoma osvojenih pokalov Andros

–      2003: Prvak Velike Britanije v prvenstvu BTCC (Vauxhall)

–      2008: Svetovni prvak serije osebnih vozil (Seat)

–      2010: Svetovni prvak serije osebnih vozil (Chevrolet)

–      2011: Svetovni prvak serije osebnih vozil (Chevrolet)