Vransko: Žurnalov in Fiatov dan

Aktualno, Zanimivosti

Voznik tovornjaka Bojan Potočnik se je v Fiatu 500L najbolj izkazal v varni vožnji, Ken Jurca pa si je naziv najvarčnejšega voznika privozil s Pando, ki je v povprečju porabila le 3,72 litra.

Voznik tovornjaka Bojan Potočnik se je v Fiatu 500L najbolj izkazal v varni vožnji, Ken Jurca pa si je naziv najvarčnejšega voznika privozil s Pando, ki je v povprečju porabila le 3,72 litra.

Osrednji del prireditve minulo soboto, 8. junija, na AMZS Centru varne vožnje na Vranskem sta bili ločeni tekmi za najvarčnejšega voznika in najvarnejšega voznika. Varčni tekmovalci so se v parih podali na traso po okolici Vranskega. Dvanajst parov je bilo razdeljih v tri skupine po štiri avtomobile. Vsak par je ob inštruktorju zasedel eno Pando z 1,3-litrskim dizelskim motorjem s 55 kW moči in sistemom stop-start. Zmagovalec vsakega od treh predtekmovanj se je za končno zmago pomeril v finalu, na povsem novi trasi. V finale so se tako uvrstili voznik Robert Starešinič s sovoznico Brigito Videtić, Aleš Ajdnik s sovoznikom Ivanom Ajdnikom in Ken Jurca s sovoznico Moriso Lisjak. Na spremenjeni, zahtevnejši trasi se je v finalu najbolj znašel 23-letni poklicni voznik avtobusa Ken Jurca, ki je zmagal s povprečno porabo 3,72 l/100 km. Povprečna hitrost zmagovalca je bila 53,3 km/h, povprečno število vrtljajev 1.372, izpust CO2 pa 86 g/km. Jurca je po zmagi dejal: “Zmage nisem pričakoval. V predtekmovalni vožnji mi je šlo dobro, zato sem v drugo dal vse od sebe. Rekel sem, naj bo, kar bo, in uspelo je.”

vransko amzs poligon 2013

Najvarnejši vozi tovornjak

Za naslov najvarnejšega voznika se je spopadlo 30 tekmovalcev, ki so se na poti do finala, kamor se je uvrstilo deset najboljših, morali najprej izkazati s teoretičnim znanjem, nato pa še v dveh spretnostnih nalogah na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem, vožnji med stožci po spolzkem cestišču in veščini zaviranja na spolzki podlagi z odnašanjem zadka. Prvi inštruktor AMZS Brane Legan je za finalno nalogo, kamor so tekmovalci prinesli kazenske točke iz predtekmovanja in teoretičnega dela, pripravil zmes spretnostne vožnje, obvladovanja vozila na spolzkem cestišče, zaviranja in vzvratne vožnje. Najmanj kazenskih točk (15.430) in končno zmago si je prislužil poklicni voznik tovornjaka Bojan Potočnik, drugo mesto je zasedel Janez Žlebir, ki je zbral 16.082 kazenskih točk, tretji je bil Jaka Mlakar z 16.216 kazenskimi točkami. “Sam se imam za varnega voznika. V službi sem veliko na cesti,” je dejal zmagovalec in dodal, da ga moti, ker je v Sloveniji premalo podobnih poligonov in da je pri varnosti preveč poudarka le na visokih kaznih. “Takšni dogodki bi morali biti organizirani večkrat, da bi lahko ljudje varno preizkusili svoje sposobnosti,” je prepričan najvarnejši voznik tekmovanja.

Nagrade v skupni vrednosti 3.500 evrov

Zmagovalca Jurca in Potočnik sta za zmago prejela: petmesečno uporabo vozila 500L, vrednostno Petrolovo kartico z naloženimi 500 evri, sto evrov v točkah sklada Raiffeisen, obvezno avtomobilsko zavarovanje do vrednosti 500 evrov pri zavarovalnici Grawe, navigacijsko napravo TomTom ter paket Fidimed.

Poleg tekmovanj za varnega in varčnega voznika je bilo na Žurnalovem in Fiatovem dnevu zelo pestro in zabavno. Obiskovalci vseh starosti so se lahko udeležili številnih dejavnosti. Posebni adrenalinski zanimivosti sta bili dinamičen krog z Alfa Romeo Giulietta in dirkalnikoma Fiat Punto, ki sta ga za ekipo LEMA vozila Jaka Marinšek in urednik portala Avto.Over.Net, Iztok Franko. “Off-road” izkušnja v Jeep Cherokeeju ter Fiatovimi vozili 4×4 je bila tudi na voljo. Medtem ko so lahko odrasli dirkaško žilico preizkusili v vožnjah kartinga, so najmlajši prvo prometno znanje nabirali na posebnem poligonu. Obiskovalci so se lahko zapeljali tudi na testne vožnje z vozili Fiat, Alfa Romeo, Jeep, prav posebno zanimanje pa je doživel trikolesnik Quadro.

fiat grande punto lema gp vransko 2013

“Projekt nam je zelo všeč, še posebno zato, ker je poudarek na varni in varčni vožnji, kar je v zadnjem času dobilo veliko prostora tudi v medijih, vse bolj pa se to prijemlje tudi med vozniki in voznicami. Fiatovi modeli se hvalijo z najnižjim povprečjem izpuščenega ogljikovega dioksida. To želimo pri naših blagovnih znamkah vedno poudariti. To je pravi projekt in želel bi si, da ga ponavljamo vsako leto. Za obiskovalce in kupce vozil je pomembno, da tudi sami preizkusijo, kaj avtomobili zmorejo, tako glede voznih lastnosti kot varnosti. Na dogodku so lahko na enem mestu preizkusili vse tipe vozil z različnimi tehnologijami in v različnih pogojih. To je prednost takih dogodkov,” je bil po koncu dogodka zadovoljen direktor Avto Triglava Damijan Vuk.

foto: Žurnal24.si