Volkswagen Passat 2.0 TDI Highline

Testi, Volkswagen

Sredi novembra 2011 smo imeli na testu vozilo Volkswagen Passat Highline BlueMotion z 2,0-litrskim dizelskim pogonskim agregatom TDI ter 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili na…

Pogosto slišimo v Golfovem razredu je ta in ta avtomobil konkurenčen in prav enako velja za zgornji srednji razred kjer kraljuje Passat.

 
B156217C-3A38-11E1-AB15-898366B94067Na testu smo imeli Passata, ki torej sodi v “Passatov razred” in je bil z začetkom leta 2011 prenovljen. Težko govorimo o kakšni novi generaciji, saj gre le za izboljšave predhodnika in liposukcijo zunanjosti ter notranjosti. Zunanjost novega Passata je skladna z ostalimi modeli znamke Volkswagen, kot je denimo Golf šeste generacije. Z opremo Highline, dodanimi kromiranimi obrobami odbijača in vrat prljažnika ter doplačilnimi 19-palčnimi aluminijastimi lahkimi litimi platišči je temno moder Passat kot nalašč pripravljen za poslovne uporabnike ali premožnejše družine. Nenazadnje z vso bogato opremo stane nekaj čez 30 tisoč evrov. S paketom Premium se je testen Passat ponašal še z biksenonskimi žarometi in dnevnimi LED lučmi.
 
Na prvi pogled notranjost ni bila deležna številnih sprememb, a če vzamemo vsako malenkost pod drobnogled lahko hitro opazimo, da so se nemški inženirji potrudili predvsem v izboljšanju izbire uporabljenih materialov. Klasično zasnovana armaturna plošča ima na osrednjem delu pod režami za dovod svežega zraka sedaj vstavljeno klasično analogno uro. Lepo. Malce nostalgičnega pridiha nikoli ne škodi v takšnem avtomobilu. Z najvišjo opremo se Passat seveda ponaša tudi z najboljšim oblazinjenjem, kar v našem primeru pomeni kombinacijo usnja in alkantare. Prednja sedeža sta bila tudi delno elektrificirana. Glede voznikovega področja ne bi izgubljal besed, saj je vse enako kot v Passatu “prejšnje” generacije. Vse bistvene kontrole so v dosegu roke, kjer jih voznik pričakuje. Volanski obroč, oblečen v usnje, je le pridobil modernejše oblikovane gumbe s katerimi upravljamo radio, telefon, asistenčne sisteme avtomobila in potovalni računalnik. Kljub naprednemu radiu z zaslonom na dotik sem pogrešal možnost priklopa USB-ja, ki ga konkurenca ponuja že v bistveno nižjih nivojih opreme, a ta Passat omogoča le poslušanje lastne izbrane glasbe preko CD-ja ali AUX vhoda. Zadaj se sedi dobro, še bolj pa razveseljuje prtljažnik, ki vase spravi kar 565 litrov prtljage. Nemško uporabnost Passat dokazuje z zloženimi majhnimi kljukami za obešanje vrečk in ravnim dnom v primeru, da podremo zadnjo klop.
 
A212F578-3A38-11E1-99E6-898366B94067
 
95D40918-3A39-11E1-819D-898366B94067Potovalni računalnik optimistično prikazuje, da lahko Passat z enim polnim 70-litrskim rezervoarjem goriva preseže številko tisoč kilometrov, po zaslugi varčnega 2,0-litrskega dizelskega pogonskega agregata TDI z vgrajeno tehnologijo BlueMotion. Takšne razdalje nam žal ni uspelo prevoziti z enim “tankom”, se pa priporočamo za dokaz, če komu to uspe. Na testu je potovalni računalnik pokazal povprečno porabo 6,7 litra na sto prevoženih kilometrov v približno 30 odstotni mestni vožnji in preostalo na relacijski vožnji. Na splošno 103 kilovate moči povsem zadošča vozniku, ki je veliko na avtocesti, saj motor s svojim navorom zagotavlja dovolj hiter pospešek za prehitevanja. Pri tem zvesto pomaga 6-stopenjski ročni menjalnik, ki ga odlikujejo natančni hodi z dobro premišljenimi prestavnimi razmerji.
 
Z doplačilnim paketom asistenčnih sistemov je testen Passat pridobil še uporabnejši tempomat kot sicer, saj ga je moč nastaviti, da aktivno spremlja vozila pred seboj in s tem nadzoruje razdaljo. Sistem Lane Assist pa bodo vzljubili predvsem tisti, ki se jim rado spi med vožnjo, saj z njim Passat do neke mere ohranja smer vožnje na avtocesti s pomočjo branja črt na cestišču.  V praksi to pomeni, da ob vklopljenem tempomatu in Lane Assistu Passat samodejno premika volan v ovinek  v kolikor lahko prebere črte in ni zavoj prehud. Predno preneha z asistenco seveda voznika opozori z zvočnim signalom.
 
Besedo ali dve velja nameniti še udobnemu podvozju, ki je nastavljeno kot super kombinacija med trdoto in udobjem. V zavoju zato Passat suvereno sledi ukazom volanskega obroča, medtem ko na neravninah zelo lepo požira nepričakovane luknje in odlično oblažuje prenos treslajev v potniško kabino.
 
Volkswagen Passata si lahko privoščite že za dobrih 20 tisoč evrov. Verjamemo, da boste za ta denar dobili avtomobil s katerim boste zelo zadovoljni. Testen Passat s svojo bogato opremo pa vsekakor zadovoljuje tiste uporabnike, ki želijo izjemno udobno potovati ter hkrati uporabljati najnaprednejše asistenčne sisteme za lažji, predvsem pa varnejši doseg željene destinacije potovanja. Kot že mnogokrat zapisano, če si želite Passata in imate denar za opremo Highline, potem si ga privoščite, ne bo vam žal.
 
A5DF3944-3A3A-11E1-A40E-898366B94067

S foruma…

Sredi novembra 2011 smo imeli na testu vozilo Volkswagen Passat Highline BlueMotion z 2,0-litrskim dizelskim pogonskim agregatom TDI ter 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v temi: Na testu: Volkswagen Passat Highline BlueMotion.

Vprašanje uporabnika sciroccco: V primerjavi z vozilom Hyundai i40, ki je že bil na testu, kateri je iz uporabniške izkušnje bolje deloval?
Odgovor: Podvozje, povprečna poraba in moč motorja govorita v prid Volkswagen Passata. Opremljenost pa v prid Hyundai i40, saj je ima več priboljškov, med drugim tudi samodejni menjalnik. Tema na forumu o i40 je potekala tukaj. Kvaliteta izdelave pa je na precej podobnem nivoju. Oba avtomobila imata izbrane dobre in kvalitetne materiale. Oblikovanje pa je pri i40 bolj napredno, medtem ko je pri Passatu klasično in zadržano. Vsekakor je večji napredek pri snovanju novega avtomobila naredil Hyundai. Res pa je, da je Volkswagen že v prejšnji generaciji ponujal odličen avtomobil. Težko bi rekel kateri je zato boljši, saj sta avtomobila izdelana na podobnem nivoju. Sedaj pa je odvisno od kupca do kupca kaj mu je pomembnejše. Po Passatu bodo raje segli tisti bolj zadržani ljudje, ki nimajo radi sprememb v življenju. Hyundaija pa bodo kupili tisti, ki si želijo preizkusit nekaj novega, torej liberalno usmerjeni.
 
Vprašanje uporabnika OsterBlisk: Kako je velik prtljažnik? 
Odgovor: Na testu smo imeli limuzinsko različico Passata, ki ima prostornino prtljažnika 565 litrov. Karavanska različica ima sicer v osnovi velik prtljažnik 603 litrov.
 
Vprašanje uporabnice razlikajp: Kakšna je razlika v voznikovem okolju med Jetto in Passatom?
Odgovor: Sedenje v Volkswagen Jetti in Passatu, če odmislim uporabljene materiale, in se posvetim le ergonomiji voznikovega dela je precej podobna. Sedi se v obema avtomobiloma limuzinsko nizko. Prednost testnega Passata je le ta, da se naslon hrbta nastavlja s pomočjo elektrike. Prostora ima voznik v obeh avtomobilih praktično enako. Če pa se posvetim izbranim materialom pa ima Passat seveda že na pogled uporabljene kvalitetnejše. Nenazadnje je bila testna različica Passata opremljena z nivojem opreme Highline. Test Jette in primerjavo s Passatom pa si lahko preberete tukaj.
 
7576673C-36B1-11E1-A392-898366B94067
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 2.0 TDI turbodizelski (103 kW/140 KM, 320 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 5,6 / 4,0 / 4,6 l (CO2: 119 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 211 km/h / 9,8 sekund
Dolžina / širina / višina: 4769 / 1820 / 1470 mm
Medosna razdalja: 2712 mm
Teža: 1457 kg
Posoda za gorivo: 70 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 565 l
 
Osnovna cena (1.4 TSI Trendline): 20.819,00 EUR
Osnovna cena testnega modela: 26.959,00 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: € 32.026,24 EUR
(dodatna oprema: kovinska barva, paket Premium (dinamično prilagodljiva biksenonska žarometa, radio-navigacija), paket asistenčnih sistemov (Park Assist, tempomat z avt. nadzorom razdalje ACC, asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu), aluminijasta platišča Kansas, zatemnjena stekla, rezervno kolo z alu. platiščem)