Dakar 2012: karavana preko Andov dosegla Čile

Motociklizem, Šport

Šesta etapa iz argentinske Fiambale do mesta Copiapo v Čilu naj bi predvidoma vsebovala 394-kilometrski transfer preko Andov in 247 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo v sipinah puščave Atacama, a so organizatorji že včeraj zvečer zaradi…

Šesta etapa iz argentinske Fiambale do mesta Copiapo v Čilu naj bi predvidoma vsebovala 394-kilometrski transfer preko Andov in 247 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo v sipinah puščave Atacama, a so organizatorji že včeraj zvečer zaradi dežja in snega šesto etapo skrajšali le na ‘turistično’ vožnjo do Copiapa.

 
6C529B62-3922-11E1-A6F0-898366B94067»Današnja etapa je bila dolga 650 kilometrov in paziti je bilo treba edino na snežne razmere, saj je ponoči na skoraj pet tisoč metrov visokem San Franciscu snežilo. Oblečeno sem imel dva termo puloverja, dežni kombinezon, podkapo in debele rokavice, tako da mi mraz ni predstavljal velikih težav. V primerjavi s prejšnjimi leti, ko sta me na višini utrujala glavobol in zaspanost, sem letos naravnost užival. Pomagal mi je tudi letošnji izum – na sedež prilepljen napihljiv vzglavnik, s katerim se na dolgih transferjih peljem kot kralj,« je izvrstno razpoložen povedal Miran Stanovnik. Start etape kljub odpovedi ‘brzinca’ poteka s časovnimi razmaki, nakar si vsak tekmovalec izbere svoj ritem. Cesta preko prelaza se začne z zelo lepim asfaltom in dvigne do 4.800 metrov nad morjem, nakar je takoj po prelazu približno 150 kilometrov makadama.
 
Včeraj zvečer so v taboru našli vzrok za požar na štirih motociklih: dračje! Etapa do Fiambale namreč poteka preko grmičevja, ki se zatakne za ščitnik motorja in nato zaradi vročega agregata vname. Za jutrišnji dan zaradi organizatorjevih težav z logistiko še ne vedno točno, kako bo potekala etapa, a zagotovo jih bo vodila v Atacamo, najbolj suho puščavo na svetu. Miran optimistično pravi: »Pričakujemo ‘ta prave’ etape in mislim, da se Dakar šele pričenja.«
 
Zaenkrat še ne ve, ali bodo pojutrišnjem na dan počitka menjali agregat ali ne. V taboru čakajo dirkalni motocikel moštvenega kolega Gaborja Saghermeistra, da bi čimprej ugotovili vzrok okvare in po potrebi ukrepali tudi na črnem KTM-u z logotipi Akrapovičevih škorpijonov. Miran je povedal še to, da se je ob prihodu v mesto zelo razveselil slovenskih zastav in Igorja iz Slovenj Gradca, ki je poročen v Čilu.
 
Stanje v skupni razvrstitvi je ostalo enako kot včeraj: na vrhu si sledijo Despres, Coma, Rodrigues, Lopez in Goncalves, torej dva KTM-a, Yamaha, Aprilia in Husqvarna. Do včeraj je odstopilo že 49 motociklistov, do tega dvajset v 5. etapi.