Volvo XC60 Plug-in Hybrid koncept

Aktualno, Novosti

Na severno-ameriškem mednarodnem avtomobilskem salonu 2012 v Detroitu je Volvo predstavil inovativen bencinski plug-in hibrid. Volvo XC60 Plug-in Hybrid koncept je električni avtomobil, visoko ekonomičen hibrid ter visoko…

Na severno-ameriškem mednarodnem avtomobilskem salonu 2012 v Detroitu je Volvo predstavil inovativen bencinski plug-in hibrid.

Volvo XC60 Plug-in Hybrid koncept je električni avtomobil, visoko ekonomičen hibrid ter visoko zmogljivo vozilo. S pritiskom na gumb se voznik odloči, kakšno moč želi: ali z visoko zmogljivim bencinskim motorjem ali električnim.

Voznik lahko izbira med načini vožnje preko treh gumbov na armaturni plošči. Gumbi omogočajo vozilu 3 različne temperamente: Pure (čist), Hybrid (hibriden) in Power (močan):
– V načinu Pure vozilo deluje samo z električnim motorjem, kolikor je le mogoče. Doseg je do 56 km (U.S. certification driving cycle) brez emisij v urbanem prometu. Doseg glede na NEDC pa je 45km.
– Način Hybrid je standardna nastavitev. Bencinski in električni motor sodelujeta ter zagotavljata maksimalni vozni užitek z minimalnim okoljskim vplivom. Glede na NEDC je vrednost CO2 emisij 53 g/km (2,3 l/100 km) – kar pomeni 2,35 l/100km. Če pa primerjamo z ameriškimi standardi, govorimo o porabi 4,7/100km ter dosegu do 960 km.
– V načinu Power je tehnologija optimizirana, da ustvari maksimalno možno moč. Bencinski motor z 206 kW (280 KM) in 380 Nm je združen z električnim, ki ima 52 kW moči ter 200 Nm. Navor električnega prinaša izobljšanje avtomobilskemu pospešku, 0-100km/h v 6,1 sekunde.

4-valjna z isto močjo kot 6-valjna enota

CDCF220A-3AA5-11E1-9C0D-898366B94067Sprednja kolesa konceptnega vozila XC60 Plug-in Hybrid poganja turbinski 4-valjni bencinski motor iz prihajajoče VEA (Volvo Environemntal Architecture) družine motorjev. Motor proizvede 206 kW moči ter maksimalen navor 280 Nm. Moč je prenesena na kolesa preko na novo razvitega 8-stopenjskega samodejnega menjalnika.

Konceptno vozilo nosi oznako »T8«, ki poudarja združen 258 kW (350 KM), 4-valjni motor z električnim. To pomakne avtomobil v teritorij, ki je bil predhodno zapolnjen le z 8-valjnim motorjem.

»Čas je, da prenehamo šteti valje,« pravi Peter Mertens. »Štiri valjni motorji so najbolj učinkovita pot do hitrega zmanjšanja CO2 emisij ter porabe goriva brez kompromisov pri zahtevah strank, ko gre za užitek pri vožnji in zmogljivosti.«

Zmanjšanje delov, teže ter porabe goriva

VEA je modularen razpon dizelskih in bencinskih motorjev. Bencinske različice imajo neposredno vbrizganje, zmanjšane notranje izgube ter balansirane gredi za maksimalen užitek. Da bi zadovoljili prav vse zahteve strank, bodo nekateri motorji pridobili dodatno moč s hibridno vožnjo ali drugo tehnologijo.

Modularni format temelji na standardnih 500 cc na valj za optimalno termodinamiko. Lahko bi bili uporabljeni tudi za razvoj 3-valjnih motorjev. VEA ponuja torej mnoge prednosti:
– Številni deli so reducirani. To promovira proizvodnjo učinkovitosti, zagotovilo kvalitete ter učinkovitosti novo razvitih projektov.
– Poraba goriva je izboljšana za do 35% s primerljivimi motorji.
– Modularnost ter kompaktna prečna oblika sta popolna za nadaljnji električni razvoj.

Polnjenje baterije kar doma

Zadnjo os koncepta vozila XC60 Plug-in Hybrid poganja električni motor, ki proizvaja 52 kW moči. Oskrbovan je z močjo 12 kWh litij-ionskega baterijskega paketa, ki je nameščen pod prtljažnikom.

Baterija se napolni na običajni vtičnici, doma ali na parkirišču. Čas polnjenja je odvisen od toka. Če je na voljo 220 V z 12 A, je potrebnih le 3,5 ure. Z 110V/12A pa se popolnoma napolni v 7,5 ure.

Med samim polnjenjem je vozilo možno segreti ali ohladiti, da je začetek vožnje kar se da udoben. Kar posledično pomeni, da je več moči baterije namenjeno poganjanju vozila.

Nenehno na spletu

Volvov Sensus sistem za zabavo (infotainment system) v konceptnem vozilu XC60 Plug-in Hybrid neprestano voznika informira o vsem, kar omogoča čim bolj enostavno, učinkovito in zabavno pot. To je le nekaj primerov:
– Najboljša pot do destinacije, glede na zahteve voznika: majhna poraba energije, najhitrejša pot ali najkrajša razdalja.
– Polnilne postaje z dostopom do obnovljive elektrike.
– Lokacije na poti, ki imajo dostop do hitro polnilnih postaj.

Mobilna aplikacija

Voznik se lahko poveže z avtomobilom preko mobilne aplikacije. Le-ta ponuja dostop do različnih podatkov, kot so stanje baterije, preostal doseg ter lokacija ter kapaciteta najbližje polnilne postaje. Preko aplikacije je mogoče preveriti, če je polnilni kabel dobro priključen ter predhodno nastaviti klimo notranjosti avtomobila.

Mišičast videz

Volvo XC60 Plug-in Hybrid koncept je posebne bele barve, 21” kolesa pa še poudarijo mišičast videz. Notranjost se ponaša z edinstvenimi detajli ter barvami, kot na primer temno modro usnjeno oblazinjenje in dodatki lesa v modro-sivi barvi. Instrumenti so oblikovani tako, da vozniku ponujajo pomembne informacije o porabi goriva in elektrike, stanju baterije, preostalem dosegu in tako naprej.

Električni štiri-kolesni pogon v konceptnem vozilu XC60 Plug-in Hybrid se aktivira s pritiskom na gumb AWD (All Wheel Drive). Pogon je bil razvit zato, da zagotavlja boljši oprijem pri speljevanju in pri vožnji na spolzkih cestiščih, na snegu ali blatu.

Voznik se lahko odloči za shranjevanje moči baterije za kasneje, npr. v središču mesta. Namen je zagotavljanje zadostne moči baterije za približno 20 km vožnje na elektriko.