Varnostni pas je klik življenja

Novosti

Ste kdaj pomislili, da si pred skokom s padalom ne bi pripeli padala, da pri plezanju v steni ne bi uporabili varnostnega pasu, da pri spustu po ziplinu ne bi bili pripeti na jeklenico?

Verjetno ne. Ker veste, da bi s tem tvegali poškodbo, življenje. Pri vožnji z avtomobilom je ta KLIK življenja varnostni pas. A kljub temu tega najcenejšega in najlažjega načina, da se pri nesreči izognemo poškodbi, ne uporablja kar tretjina potnikov na zadnjih sedežih. Zakaj?

Atmosferci, Saša, Jure in Ciril, so preverili, kako se obnese prepričanje, da varnostnega pasu ni treba uporabljati na zadnjih sedežih, pri majhnih hitrostih in na kratkih razdaljah.

Ob trku se sprosti velika sila. Varnostni pas in zračna blazina lahko prevzameta velik del sile, ki se sprosti ob trku, ter preprečita gibanje oseb v vozilu, a le, če varnostni pas uporabimo. Zračna blazina torej nikakor ni nadomestilo za varnostni pas. Učitelji vožnje poleg uporabe varnostnega pasu opozarjajo tudi na odložene predmete na zadnjih policah ali sedežih, ki bi bili v primeru prometne nesreče ali nenadnega zaviranja lahko za potnike in voznika v vozilu zelo nevarni.

V nadaljujte si oglejte video z Amosferci oo tem, zakaj je njegova uporaba nujna in nikakor ne samo priporočljiva.