Anketa: Znate pravilno uporabljati avtomobilske luči?

Novosti

Vozniki, ki ste dnevno na slovenskih cestah, ste zagotovo že opazili, da marsikateri voznik nevede zapelje v predor z dnevnimi lučmi ter z ugasnjenimi zadnjimi lučmi ali pa se te prižgejo šele precej globoko v predoru.

To s seboj prinaša določeno mero nevarnosti, saj so za voznike, ki vozijo za njimi, neprimerno manj vidni, kot bi bili z vklopljenimi lučmi. Četudi večino časa vozite z vklopljenimi dnevnimi lučmi ali pa je vaše vozilo opremljeno s senzorji za luči, ki sami skrbijo za prižiganje in ugašanje žarometov glede na svetlobne pogoje, morate vozniki vedeti, uporabo katerih luči in v katerih pogojih predpisujejo cestnoprometni predpisi.

Marsikomu se zatika tudi pri pravilni uporabi meglenk, ki jih v zelo zmanjšani vidljivosti zaradi megle ali plohe ne vklopi. Po drugi strani pa nekateri meglenke vklopijo po nepotrebnem, podobno velja tudi za dolge žaromete – oboje pa nasproti vozeče voznike v primeru napačne uporabe močno moti in zaslepljuje njihov vid.

Sodelujte v anketi! S tem nam boste pomagali v raziskavi, s katero bomo skupaj ugotovili, ali Slovenci znamo pravilno uporabljati avtomobilske luči.