Toyotina tovarna v Franciji je izdelala 2,5 milijonti Yaris

Aktualno, Zanimivosti

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) je 25. aprila izdelala 2,5 milijonti Yaris, odkar je leta 2001 začela s proizvodnjo. Ta kompakten mestni avtomobil je zjutraj tega dne zapeljal s proizvodnega traku. Gre za beli hibridni Yaris – enega najpopularnejših modelov, ki jih naročajo evropski kupci. V prvih treh mesecih leta 2013, je hibridna različica predstavljaja […]

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) je 25. aprila izdelala 2,5 milijonti Yaris, odkar je leta 2001 začela s proizvodnjo. Ta kompakten mestni avtomobil je zjutraj tega dne zapeljal s proizvodnega traku. Gre za beli hibridni Yaris – enega najpopularnejših modelov, ki jih naročajo evropski kupci. V prvih treh mesecih leta 2013, je hibridna različica predstavljaja 31% skupne evropske prodaje Yarisa, dosežena pa je tudi rekordna prodaja v januarju, februarju in marcu – najboljših mesecih v zgodovini prodaje hibridnega Yarisa. 

2,5 milijonti Yaris bo v naslednjih nekaj dneh dostavljen kupcu pri Toyotinem predstavništvu v Marseilleu

2,5 milijonti Yaris bo v naslednjih nekaj dneh dostavljen kupcu pri Toyotinem predstavništvu v Marseilleu

2,5 milijonti Yaris bo v naslednjih nekaj dneh dostavljen kupcu pri Toyotinem predstavništvu v Marseilleu. Zaradi uspeha Yarisa in njegove hibridne različice je tovarna načrtovala povečanje proizvodnje za 15 % v letu 2015 in uvajanje tretje izmene od junija naprej. Tovarna bo takrat izdelovala 1100 Yarisov dnevno, v primerjavi z 840 kolikor jih izdeluje danes. Po načrtu naj bi leta 2014 izdelala okoli 220000 Yarisov, vključno z okoli 25000 vozil, ki so namenjeni izvozu v Severno Ameriko.

Agustin Martin, direktor trženja Toyote Motor Europe je izjavil: “Od svoje predstavitve naprej, je Yaris eden izmed naših najpomembnejših izdelkov. Lani je bil deseti najbolje prodajan avto v Evropi. Yaris je edinstven zaradi svoje hibridne različice. V današnjem prenatrpanem prometu, hibrid enostavno nima alternative, kadar gre za udobno in vožnjo brez veliko stresa, kar ugotavlja vedno več uporabnikov.” 

Proizvodnja v treh izmenah zahteva dodatnih 500 delavcev, s čimer se bo število zaposlenih v tovarni v Valenciennesu povečalo na več kot 4000. Od kar se je pred tremi meseci začelo zaposlovanje, je več kot 9000 kandidatov zaprosilo za delo v tovarni, več kot 300 pa jih je začelo z usposabljanjem, ki traja štiri tedne. Po končanem usposabljanju bodo delavci prejeli uraden certifikat, v skladu s francoskim sistemom za profesionalno kvalifikacijo. Tovarna bo od 16. junija 2014 začela delati v treh izmenah, kar se ujema z začetkom proizvodnje restiliziranega Yarisa, ki je predstavljen lani. Zunanjost in notranjost Yarisa sta bistveno spremenjeni, kar pozicionira ta avtomobil med najmočnejše »igralce« v izjemno konkurenčnem B segmentu.