Zgodovina: 30 let M5

Aktualno, Top, Zgodovina

Zgodba, ki se je začela v münchenskem podjetju BMW Motorsport GmbH leta 1984, se nadaljuje in danes znova osvaja srca ljubiteljev avtomobilov. BMW M z najmočnejšim BMW M5 v zgodovini modelne serije obeležuje 30. obletnico visokozmogljivega modela. 1984: Super športni avtomobil BMW M1 napove rojstvo ikone. Ko so inženirji pri BMW Motorsport GmbH začeli leta 1984 […]

Na področju stilnega videza je najzmogljivejši model serije 5 nadaljeval s svojo zadržanostjo.

Zgodba, ki se je začela v münchenskem podjetju BMW Motorsport GmbH leta 1984, se nadaljuje in danes znova osvaja srca ljubiteljev avtomobilov. BMW M z najmočnejšim BMW M5 v zgodovini modelne serije obeležuje 30. obletnico visokozmogljivega modela.

1984: Super športni avtomobil BMW M1 napove rojstvo ikone.

Ko so inženirji pri BMW Motorsport GmbH začeli leta 1984 razvijati BMW M5, so se naslanjali na tehnologijo pogonskega sklopa super športnika BMW M1, ki so ga izdelovali med 1978 in 1981. 3,5-litrski šestvaljni vrstni motor v M1 je že pokazal svoj talent v BMW M635 CSi, ki je doživel svetovno premiero leta 1983 na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Z dvema zgoraj ležečima odmikalnima gredama in šestimi posameznimi dušilnimi loputami se je moč motorja s štirimi ventili na valj povzdignila na 210 kW/286 KM – devet konjskih moči več od samega BMW M1. To platformo sta si delila tudi BMW serije 6 Coupé in BMW serije 5 Limuzina, s tem pa so imeli inženirji BMW Motorsport GmbH možnost presaditi močno štirivaljno enoto v poslovni model BMW. Z začetkom projekta M5 je teorija postala resničnost.

Z vstopom novega avtomobila na trg poleti leta 1985 je nastala nova tržna niša: segment visokozmogljive limuzine.

Z vstopom novega avtomobila na trg poleti leta 1985 je nastala nova tržna niša: segment visokozmogljive limuzine.

BMW M5 je z BMW M535i – na voljo s 160 kW/218 KM, 141 kW/192 KM (s pripravo za katalitični pretvornik izpušnih plinov) ali 136 kW/185 KM (z vgrajenim katalitičnim pretvornikom izpušnih plinov), ki je bil razvit le nekaj mesecev prej – razvil najmočnejšega člana modelne serije 5. BMW M5 je bil sicer zadržan v primerjavi z M535i, ki se je šopiril z velikimi spojlerji in vrsto drugih aerodinamičnih elementov. Samo večja kombinacija pnevmatika/platišče, rahlo nižja razdalja avtomobila od tal in diskretna značka za rešetko hladilnika ter pokrov motorja so ta avtomobil ločevali od serijsko proizvedenih modelov.

Ko pa je voznik obrnil ključ, se je vsa zadržanost BMW M5 preprosto razblinila: čas 6,5 sekunde za sprint od 0 do 100 km/h in najvišja hitrost 242 km/h sta za tisti čas veljali za skoraj nepredstavljivi vrednosti. Športno podvozje, zapora diferenciala na zadnji premi in zavore z večjimi, močnejšimi zavornimi koluti so krotile oplemeniten dinamični potencial. V enačbo so bile vključene tudi pnevmatike Michelin TRX dimenzij 220/55 VR 390, konstrukcija katerih je ohranjala pnevmatiko na platišču v primeru upada tlaka. Tehnologija TRX se tako šteje za predhodnico današnjih pnevmatik Run-Flat.  Preko 2200 ročno izdelanih primerkov prve generacije BMW M5 je zapustilo proizvodne hale BMW Motorsport GmbH v Münchnu do leta 1987, ko se je proizvodnja tega modela končala.

Druga generacija z dvema različicama moči, sedaj na voljo tudi v izvedbi Touring.

Druga generacija BMW M5, ki se je predstavila avgusta 1988, je predstavljala nadaljevanje visoko uspešnega uvodnega poglavja v zgodovini modela. Novi model je iz izpopolnjenega šestvaljnega motorja s povečano delovno prostornino za 80 cm3 (na 3535 cm3) izvlekel 232 kW/315 KM in je sedaj vključeval tudi procesiranje izpušnih plinov preko katalitičnega pretvornika. Rezultat je bil čas 6,3 sekunde od 0 do 100 km/h, pospeševanje pa se je nadaljevalo vse do omejene največje hitrosti 250 km/h.

Na področju stilnega videza je najzmogljivejši model serije 5 nadaljeval s svojo zadržanostjo.

Na področju stilnega videza je najzmogljivejši model serije 5 nadaljeval s svojo zadržanostjo.

Logotipi »M5« na sprednjem in zadnjem delu avtomobila, večje izpušne cevi in 20 milimetrov nižja razdalja vozila od tal so bili pravzaprav edini zunanji znaki, da gre za »nadstandardni« model serije 5. Temu so prispevala tudi 17-palčna platišča, ki so bila prvič del osnovne opreme modela BMW. Notranjost je s športnimi sedeži spredaj in jasno oblikovanimi ločenimi sedeži zadaj bolj opazno naglasila razlike med tem avtomobilom in manj legendarnimi različicami serije 5.

Proti koncu leta 1991, ko je bilo prodanih 8079 vozil, je BMW M5 doživel obsežno posodobitev motorjev. Delovna prostornina se je povečala na 3,8 litra, moč pa na 250 kW/340 KM, kar je omogočilo modelu Limuzina, da s 5,9 sekunde prebije mejo šestih sekund za čas od 0 do 100 km/h. Elektronika motorja je zopet zadržala največjo hitrost modela na 250 km/h. Novost v arzenalu BMW M5 je bilo tudi prilagodljivo M podvozje, ki je temeljilo na sistemu elektronskega nadzora blažilnikov (EDC). Za stranke, ki so prisegale na še večjo agilnost upravljanja, pa je BMW ponudil »paket podvozja Nürburgring«, ki je vključeval večji stabilizator zadaj, široke pnevmatike 255/40 za zadnjo premo, športni volan Servotronic in seveda športno nastavitev za uravnavanje sile blaženja.

Naslednja novost je sledila kmalu, ko je BMW Motorsport GmbH predstavil zelo posebno različico modela: BMW M5 Touring. Prav tako rezultat izjemnega strokovnega dela, tehnologije in zmogljivosti je ta avtomobil v veliki meri zrcalil karakteristike modela Limuzina. V sklopu stalnega procesa optimizacije je leta 1994 BMW M5 pozdravil različice s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in kompozitnimi zavorami – revolucionaren element v tistem času. Več-kompozitni koluti z ležaji proti trenju so se segreti lahko prosto raztezali, kar je preprečevalo vibracije. Kompozitne zavore so prav tako imele daljšo življenjsko dobo in nižjo maso. Okoli 12.000 vozil BMW M5 – vključno z nekaj manj kot 900 modeli Touring – je bilo prodanih med leti 1988 in 1995.

1998: Slovo šestvaljnega motorja.

BMW M5 je po treh letih premora jeseni 1998 zasijal s tretjo generacijo. Šestvaljni motor je pod pokrovom zamenjala 4,9-litrska pogonska enota V8, ki je razvila 294 kW/400 KM. Z oblikovnimi detajli, kot so privlačno oblikovana ohišja zunanjih ogledal in dva seta dvojnih izpušnih cevi, je novi M5 prevzel jasne vizualne poteze BMW M Coupé in BMW M Roadster, zasnovanega na modelu Z3, ki je vstopil na trg tri leta prej.

Šestvaljni motor je pod pokrovom zamenjala 4,9-litrska pogonska enota V8, ki je razvila 294 kW/400 KM.

Šestvaljni motor je pod pokrovom zamenjala 4,9-litrska pogonska enota V8, ki je razvila 294 kW/400 KM.

Med elementi, ki jih je visokozmogljiva limuzina prevzela od BMW M3 – poleg sistema dvojni VANOS s karakterističnim diagramom in hidravlično kompenzacijo delovanja ventilov – je bil sistem mazanja motorja z navidezno suhim koritom za olje. Tlačna in dve sesalni črpalki so zagotovili optimalen dovod olja motorju tudi pri vožnji na robu zmogljivosti. Prav tako je model vključeval mehansko zaporo diferenciala s 25 odstotnim delovanjem zapore za boljšo vlečno silo. Že same vrednosti zmogljivosti avtomobila – od 0 do 100 km/h v 5,3 sekunde in električno omejena največja hitrost 250 km/h – so signalizirane razpoložljivi dinamični potencial. Vlečna sila motorja V8 je bila podobno impresivna; največji navor 500 Nm je zagotavljal BMW M5 pospešek od 80 do 120 km/h zgolj 4,8 sekunde v četrti prestavi. Surovo moč motorja so nadzorovale kompozitne zavore. Premierno predstavljene na sprednjih kolesih prejšnje generacije M5, so bile te zavore na tem modelu vgrajene tako spredaj kot zadaj. Do pomladi 2003 se je za BMW M5 z motorjem V8 odločilo 20.500 strank. Visokozmogljiva limuzina M5 tretje generacije tako ni bila le najbolje prodajan M5 dotlej, ampak je tudi znova opomnila svet na svoj edinstven status in vodilni položaj v »svojem« segmentu vozil.

2005: Premik v nove dimenzije z zmogljivim motorjem V10.

Nova izvedba modela BMW M5 je imela vse potrebno, da spiše novo poglavje v izjemno svetli zgodovini modela. Z 10 valji pod pokrovom motorja je četrta generacija BMW M5 postavila nov mejnik na področju tehnologije pogonskega sklopa v razredu visokozmogljivih limuzin. S 5-litrsko delovno prostornino, močjo 507 KM in navorom 520 Nm je M5 veljal za najzmogljivejši serijsko proizveden avtomobil v celotni modelni družini BMW. Specifična moč 100 KM na liter delovne prostornine je kazala pripravljenost motorja na dirkalne preizkušnje. Spoštovanje, ki ga je bil deležen BMW M5 po vsem svetu, se je dodatno okrepilo z dvema zaporednima prestižnima nagradama motor leta 2005 in 2006. Prvič v zgodovini podeljevanja nagrad se je zgodilo, da je isti motor osvojil skupno nagrado dve leti zapored. Motor V10 pa je nadaljeval z uspehi v kategoriji »Nad 4-litre delovne prostornine« leta 2007 in 2008.

Nova izvedba modela BMW M5 je imela vse potrebno, da spiše novo poglavje v izjemno svetli zgodovini modela.

Nova izvedba modela BMW M5 je imela vse potrebno, da spiše novo poglavje v izjemno svetli zgodovini modela.

10-valjni motor je bil v sklopu osnovne opreme povezan s 7-stopenjskim sekvenčnim M menjalnikom, ki je izstrelil četrto generacijo M5 od 0 do 100 km/h v pičle 4,7 sekunde. Kazalec na merilniku hitrosti je švignil mimo oznake 200 km/h v 15 sekundah in se ustavil na elektronsko omejenih 250 km/h. Hiter dotik na gumb Power na sredinski konzoli je bil dovolj za priklic polne moči motorja, saj je elektronika pri privzeti nastavitvi, ki je bila osredotočena na udobje v vožnji, sprostila le 400 KM. Leta 2007 se je modelna serija M5 znova razširila. BMW M5 Touring je s svojimi dodatnimi 100 kilogrami dosegal podobno visoko stopnjo dinamike kot Limuzina, kar je potrjeval tudi čas 4,8 sekunde za sprint od 0 do 100 km/h.  BMW je do poletja 2010 prodal 20.548 vozil četrte generacije BMW M5, od tega 1025 različic Touring. To je pomenilo, da je desetvaljni avtomobil presegel proizvodno predhodnih modelov.

Vrnitev motorja V8 in peta generacija.

Aktualni BMW M5, ki je vstopil na trg leta 2011, je ponovno na voljo izključno v različici Limuzina, poganja pa ga znova motor V8, ki skupaj s tehnologijo M TwinPower Turbo pomaga 4,4-litrski pogonski enoti razviti moč 412 kW/560 KM. Skupaj s 7-stopenjskim M menjalnikom z dvojno sklopko, aktivnim M diferencialom na zadnji premi in specifično tehnologijo šasije, ki je natančno uglašena za zmogljivost avtomobila na osnovi strokovnega znanja iz sveta avtomobilističnega športa, močan motor izstopa s svojo dinamično zmogljivostjo.

V8, ki skupaj s tehnologijo M TwinPower Turbo pomaga 4,4-litrski pogonski enoti razviti moč 412 kW/560 KM.

V8, skupaj s tehnologijo M TwinPower Turbo pomaga 4,4-litrski pogonski enoti razviti moč 412 kW/560 KM.

Zadnja serija izpopolnitev modela je prišla na trg poleti 2013, lastniki pa so lahko izbrusili karakteristike zmogljivosti svojih M5 z izbiro paketa Competition v sklopu dodatne opreme. Ta prinaša različne modifikacije šasije
in pogonskega sklopa ter poveča moč visokozmogljivega motorja V8 na 423 kW/575 KM. Sprinta od 0 – 100 km/h je konec v 4,3 in ne več v 4,4 sekunde. Elektronsko omejena največja hitrost 250 km/h na voljo s paketom Competition se lahko dvigne na 305 km/h ob izbiri M Driver’s Package v sklopu dodatne opreme. Od marca 2013 pa se lahko stranke v sklopu dodatne opreme odločijo za še bolj robustne in učinkovite keramične M zavore Carbon.