To je novi Volvo XC60

Novosti, Saloni

Novi Volvo XC60 je eden izmed najbolj varnih avtomobilov, ki so bili kdajkoli proizvedeni.

Volvo je na Ženevskem avtosalonu predstavil dolgo pričakovani novi XC60, ki spada v razred premijskih športnih terencev.

Novinec bo zamenjal istoimenski model XC60, ki je bil v svoji devetletni življenjski dobi najbolje prodajani srednje veliki športni terenec premijskega razreda v Evropi. Globalno je bilo prodanih skoraj milijon primerkov modela XC60, ki je v zadnjih letih predstavljal približno 30 odstotkov Volvove celotne globalne prodaje.

“V snovanju in oblikovanju atraktivnih in dinamičnih športnih terencev se lahko pohvalimo z bogato tradicijo in izročilom. Tudi novi XC60 nadaljuje to uspešno zgodbo. Ta avtomobil je kot ustvarjen za aktivni življenjski slog. Hkrati pa predstavlja pomemben korak na poti naše preobrazbe,” je povedal Håkan Samuelsson, predsednik uprave, Volvo Car Group.

Novo udobje in varnostna tehnologija

Novi Volvo XC60 je eden izmed najbolj varnih avtomobilov, ki so bili kdajkoli proizvedeni. Opremljen je z vso najnovejšo tehnologijo. Sistemu City Safety je dodana pomoč pri krmiljenju (Steer Assist). Novost je tudi takoimenovani sistem Oncoming Lane Mitigation, ki pomaga pri obračanju volana in izogibanju čelnemu trčenju. Nadgrajen je tudi sistem za zaznavanje mrtvega kota BLIS (Blind Spot Indication System), ki tudi uporablja funkcijo Steer Assist in pomaga pri izogibanju morebitnim trkom ob menjavah voznega pasu.

Tudi pri novem XC60 je opcijsko na voljo funkcija Pilot Assist. To je Volvov napredni sistem polavtomatske vožnje, ki v določenih primerih pri hitrostih do 130 km/h prevzame nadzor nad volanom, pospeševanjem in zaviranjem.

Zmogljivosti

Novi XC60 je na voljo tudi kot priključni hibrid z nagrajenim Volvovim agregatom T8, ki zagotavlja 407 konjskih moči in do 100 km/h pospeši v le 5.3 sekunde.

“Pripravili smo pisan izbor pogonskih agregatov. XC60 bo med drugim na voljo z dizelskim motorjem D4 s 190 konjskimi močmi. D5, ki ga bo nadgrajevala tehnologija PowerPulse, pa bo zmogel 235 konjskih moči. V paleti sta tudi dva bencinska motorja – T5 (254 konjskih moči) in T6, ki bo zmogel kar 320 konjskih moči in 40Nm navora,” še dodaja Henrik Green.

Novi XC60 zdrave moči ne ponuja le izpod pokrova motorja. Njegova klimatska naprava je opremljena s posodobljenim sistemom CleanZone. Le ta kabino napolni s čistim skandinavskim zrakom brez kakršnihkoli škodljivih delcev.

Za povezave in infotainment skrbita navigacija Sensus in aplikacija Volvo On Call, ki se ponašata s še večjo uporabnostjo kot doslej. Podobno kot pri modelih iz serije 90 je na voljo tudi brezžična povezava s pametnim telefonom ter funkciji CarPlay in Android Auto.

XC60 ni zasnovan, da bi zviška gledal na druge. Zanima ga predvsem vožnja. Njegova zunanjost spominja na skulpturo atleta, ki je hkrati brezčasna. Notranjost pa je mojstrska kompozicija, pri kateri se prepletajo arhitektura, prekrasni materiali in trajnostna tehnologija. XC60 na vseh ravneh ponuja skandinavsko doživetje,” razlaga Thomas Ingenlath, vodja oblikovanja pri Volvo Cars.

Serijska proizvodnja novega XC60 se v Volvovi tovarni v Torslandi na Švedskem začne v mesecu aprilu.