Zapeljivi Francoz zgoraj brez

Peugeot, Testi

Izjemen uspeh peugeota 206 CC je Francoze vzpodbudil, da različico s trdo pomično streho razvijejo tudi na osnovi modela 307. Prav tako kot manjšega brata ga zaradi dovolj velikih serij izdelujejo v svoji lastni tovarni,…

Izjemen uspeh peugeota 206 CC je Francoze vzpodbudil, da različico s trdo pomično streho razvijejo tudi na osnovi modela 307. Prav tako kot manjšega brata ga zaradi dovolj velikih serij izdelujejo v svoji lastni tovarni, namesto da bi ga za njih izdeloval specializiran proizvajalec. Preizkusili smo različico 307 CC 2,0 16V sport, torej najmočnejšega, najbogatejšega in najdražjega peugeota 307 CC.

Francozom je zopet uspel oblikovno privlačen avtomobil

Tudi serijska različica peugeota 307 CC je obdržala večino oblikovalskih potez konceptnega vozila, ki je buril domišljijo na avtomobilskih salonih že pred dejanskim prihodom. Sprednji del avtomobila je z navzgor zavihanimi žarometi soroden ostalim članom družine, vetrobransko steklo je položnejše, pa tudi sicer je CC nižji od ostalih modelov 307. Kupolasta streha se kupejevsko spusti proti masivnemu zadku, ki zaključujejo velike luči, narejene na osnovi LED diod. Skladna linija je lastnost peugeota 307 CC tudi ob spuščeni strehi. Tako je avtomobil zopet tipičen predstavnik peugeotov, ki se ponašajo s skladnimi in za oko privlačnimi oblinami.

Natančno izdelana trdna pomična streha

Pomično trdno streho so razvili inženirji pri Heuliezu in svoje delo dobro opravili. Kovinska streha se popolnoma avtomatsko, zgolj s pritiskom na gumb, zloži v prtljažni prostor ter tako ustvari popolno kabrioletsko vzdušje. Ob dvignjenih vseh štirih stranskih steklih in razprti vetrni zaščiti nad zadnjimi sedeži je piš vetra okoli glav potnikov izjemno majhen tudi pri višjih hitrostih. Zaprta streha je bolj natančno izdelana kot pri meganu, saj povzroča zelo malo šumenja vetra okoli njenih robov.

Dovolj visoko vetrobransko steklo tudi za višjerasle

Armaturna plošča je enaka kot v ostalih modelih peugeota 307, se pravi pregledna in funkcionalna. Sredinska konzola je odeta v imitacijo aluminija, kateri tudi s prstani okoli merilnikov poudarja športnost. Nekoliko moti le ne najboljša plastika in nekoliko nerodno nameščen večopravilni LCD zaslon pod vetrobranskim steklom. Na sprednjih sedežih je dovolj prostora tudi za višjerasle, dovolj je visok tudi okvir sicer položnega vetrobranskega stekla, zadnja klop je kljub precejšnji dolžini avtomobila le zasilna in neprimerna za daljše vožnje.

177 KM na papirju obljublja več kot dejansko pokaže

Pod motornim pokrovom najmočnejše različice se vrti 2,0-litrski bencinski štirivaljnik, ki smo ga imeli priložnost preizkusiti tudi v peugeotu 206 RC. Izrazito športno nastrojen pogonski agregat razvije največjo moč 177 KM pri 7.000 vrtljajih, največji navor 202 Nm pa je na voljo pri 4.750 vrtljajih na minuto. Kljub športnim obetom pa pospešek od nič do sto kilometrov na uro v desetih sekundah ni ravno blesteč podatek, pa še ob priganjanju poraba goriva precej naraste. Sicer pa se je zaradi razmeroma ugodne krivulje navora mogoče lagodno voziti že nekje do 4.000 vrtljajev in porabiti okoli deset litrov goriva na sto kilometrov. Med štiri in šest tisočaki je vožnja dinamična, med šest in osem tisoč vrtljaji na minuto pa motor nudi športne zmogljivosti ter temu primeren zvok, obenem pa narašča tudi porabo goriva.

Čvrsto podvozje in soliden menjalnik

Podvozje je v različici sport precej čvrsto, svoje k solidni legi na cesti in nekoliko slabšemu požiranju cestnih neravnin pa dodajo tudi serijsko vgrajena platišča iz lahke litine premera 17 palcev. Motornim karakteristikam bi namesto petstopenjskega menjalnika s precej dolgimi prestavnimi razmerji bolj ustrezal menjalnik s šestimi krajšimi prestavami, sicer pa je ročica dovolj natančna. Menjalniku zamerimo lahko le nekoliko predolge hode prestavne ročice, tako da ga v primerjavi s konkurenti lahko označimo kot povprečnega, v primerjavi z ostalimi peugeoti pa enega izmed boljših.

Najdražji peugeot 307 CC stane 6,41 milijona tolarjev

Peugeot 307 CC 2,0 16V sport je s ceno 6,41 milijona tolarjev najdražji izmed vseh CC-jev. Čeprav to ni malo denarja pa nekoliko višjo ceno odtehta privlačna oblika, bogata oprema in kvalitetna izdelava strehe. Najcenejši peugeot 307 CC pa je različica z 1,6-litrskim motorjem s 110 KM in stopnjo opreme dynamique, ki stane 5,31 milijona tolarjev.

Foto: Miloš Milač