Test: Mazda 3 G120 Attraction (varna in kompaktna)

Mazda, Testi

Mazda s svojim modelom 3 ni novinka v segmentu C, ki v Evropi v primeravi z ostalimi segmenti, predstavlja četrtino (25 %) avtomobilskega trga. Kakorkoli že, bodimo prizemljeni in si priznajmo, da se ljudje odločamo za nakup avtomobila tudi na podlagi čustev. Strokovno temu rečemo “percepcija”, čustveno dojemanje materialnega sveta. Mazda se tega precej dobro […]

Mazda s svojim modelom 3 ni novinka v segmentu C, ki v Evropi v primeravi z ostalimi segmenti, predstavlja četrtino (25 %) avtomobilskega trga.

Kakorkoli že, bodimo prizemljeni in si priznajmo, da se ljudje odločamo za nakup avtomobila tudi na podlagi čustev.

Strokovno temu rečemo “percepcija”, čustveno dojemanje materialnega sveta.

Mazda se tega precej dobro zaveda in poskrbi, da voznik med vožnjo čim bolj uživa in te izkušnje deli s prijatelji in znanci.

Nič drugače ni pri zadnji generaciji Mazde 3, ki je kompakta in predvsem varna (dobila je 5 zvezdic – Euro NCAP).

Kupec ima na razpolago dve različici, limuzino in kombilimuzuno. Največja (praktična) razlika med njima je pri odprtini za prtljažnik, ki je pri limuzini manjša a je potem sama prostornina prtljažnika večja. To nekako velja na splošno za vse limuzine.  

mazda-stranski-pogled

Predvsem mlajšo generacijo navdušuje sveža oblika tako zunanjosti kot notranjosti. Mazda 3 se lahko pohvali tudi z mednarodno nagrado Red Dot (2014), ki pa ni edina v svoji družini. 

Že lansko leto smo imeli na testu kombilimuzino, pri kateri je Anej izpostavil, da ima iz oblikovnega videza Mazda 3 prednost v tem, da je precej podobna svoji starejši sestri Mazdi 6. To dejstvo zagotovo drži saj imaš občasno občutek, da je razlika med tem dvem modelom precej manjša, kot je v resnici.

mazda3-parking

Izziv na dolgi progi – relacija 900 km

Če imaš limuzino na testu, se spodobi, da jo preizkusiš na čim daljši relaciji. Pri tem izzivu me je zanimalo predvsem, kako se voznik in potniki počutijo na daljši relaciji in tako je bil zastavljen cilj, v enem zahamu prevoziti najmanj 300 km in skupaj (v 7 dneh) vsaj 900 km.

Testna Mazda 3 je tako potovala po slovenskih in zadnje 3 dni še po avstrijskih cestah (do St. Johanna – Tirolska).  

mazda3-avstrija

Najprej naj omenim, da sem bil v Avstriji povsem prevzet ter pozitivno navdušen nad cestno prometno ureditvijo in predvsem odnosom voznikov v prometu. Na avtocesti so vsi strpni, brez tistih frajerjev, ki se ti v Sloveniji zalepijo za rit, če se v eni sekundi ne umakneš, prometne predpise skoraj vsi (do kilometra natančno) upoštevajo … Zato sem se spraševal, od kje tako grozna kultura vožnje in kje smo zgrešili v Sloveniji.

med-voznjo

Krivec za udobno vožnjo ni bila le vožnja po avstrijskih cestah ampak tudi mazdina ergonomičnost, saj pri daljši relaciji opaziš, da so se inženirji / oblikovalci dodatno posvetili ergonomičnem vidiku potnikov.

Večfunkcijski nadzorni sistem z vrtljivim gumbom deluje zelo enostavno, hitro ga osvojiš in kar na enkrat ugotoviš, da pogleda s ceste ni potrebno umakniti.

mazda3-centralni-gumb

Ergonomični detajli se nadaljujejo na volanu z dodatnimi funkcijami, ki sicer niso novost a pridejo še kako prav med vožnjo.

Potniki na zadnjih sedežih so prav tako deležni udobne vožnje, na razpolago imajo nekaj manjših in večjih odlagalnih mest za pijačo (v vratih in na sredini – znotraj naslonjala). Prtljažnik je s 364 litri povsem zadovoljiv za povprečnega uporabnika.

mazda3-zadnji-sedezi

Poraba ob koncu testa je znašala dobrih 6 l / 100 km, kar je za takšen motor odlično.

Zaključek

Pri odločitvi za nakup avtomobila se vedno krešejo mnenja glede vrednosti, torej ali je avtomobil vreden svojega denarja ali preplačaš udobje oziroma imaš določen avtomobil samo zaradi statusa v družbi. Mazda sicer ni med cenejšimi a pri Mazdi 3 za svojo ceno dobiš to kar plačaš, nekateri menijo, da celo več. 

Povsem razumem tiste, ki iščejo najbolj racionalno oz. finančno ugodno rešitev pri nakupu avtomobila a tistim, ki veliko presedijo v avtomobilu, se splača temeljito premisliti, koliko (dodatnega) udobja dobijo za dodatnih par tisoč evrov.

Tehnični podatki

Motor / menjalnik: 1998 ccm, bencinski (88 KW / 120 KM) / 6-st. ročni

Poraba po ECE: 6,5 / 4,3 / 5,1 (CO2: 119 g/km)

Zmogljivosti maks. / 0-100: 195 km/h / 8,9 sekund

Dolžina / širina / višina: 4580 / 1795 / 1450 mm

Medosna razdalja: 2700 mm

Posoda za gorivo: 51 l

Št. sedežev: 5

Prtljažnik: 364 l

Osnovna cena (G120/Challange): 16.690 EUR

Osnovna cena testnega vozila: 18.990 EUR

Debato, mnenja in vprašanja o testni Mazdi 3 G120 Attraction si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.