Mazda3 CD150 Revolution

Mazda, Testi, Top

Od same predstavitve nove generacije mazde3, sem se veselil tedna, ki ga bom preživel z njo. Preprosto ima tisto nekaj več, kar pritegne in navduši. V dizelski različici je še posebej suverena, sploh če upoštevamo še bogato dodatno opremo.  Pri japonskih avtomobilih nismo navajeni, da nas zapeljujejo. So bol ustvarjeni, da trajajo. Mazda je stvari […]

Pri mazdi svoj oblikovalski jezik pri Mazdi imenujejo KODO, kar pomeni duša gibanja.

Od same predstavitve nove generacije mazde3, sem se veselil tedna, ki ga bom preživel z njo. Preprosto ima tisto nekaj več, kar pritegne in navduši. V dizelski različici je še posebej suverena, sploh če upoštevamo še bogato dodatno opremo. 

Pri mazdi svoj oblikovalski jezik pri Mazdi imenujejo KODO, kar pomeni duša gibanja.

Pri Mazdi svoj oblikovalski jezik pri Mazdi imenujejo KODO, kar pomeni duša gibanja.

Pri japonskih avtomobilih nismo navajeni, da nas zapeljujejo. So bol ustvarjeni, da trajajo. Mazda je stvari postavila na glavo in Mazda3 nadaljuje z uspešno oblikovalsko podobo, ki jo narekuje oblikovalski jezik KODO. Razmerja so drugačna, kot smo jih v tem razredu vajeni. Dolg pokrov motorja, poudarjeni boki in stranska linija so zastavljeni zelo emocionalno. Mazda tako zlahka odstopa od konkurence in je na cesti zelo samosvoja. Oblikovno sicer zelo podobna večji sestri – Mazdi6, kar ji štejemo v plus.

“Potrjujem, da so vse Mazde v družini odlično služile, sicer trenutno nimamo Mazde, bo pa sigurno še kdaj kakšna. Trojka in šestka sta best buy, lepotici, odlično se peljeta, pravi drivers car, kjer te ne oropajo za denar,” je na našem forumu zapisal uporabnik Frenk1

V notranjosti so šli oblikovalci še korak dlje, kot pri večji “šestici”. Pregledno nameščen zaslon za upravljanje z multimedijo se upravlja z vrtljivim gumbom, kar poznamo pri premium nemških konkurentih. Materiali v notranjosti so eni boljših v razredu, dekorativni rdeči šivi na volanu in ročici parkirne zavore so le še pika na i. Zagon motorja poteka s pritiskom na gumb, za tehnološke navdušence je tukaj celo še head-up display, ki v slogu ameriških lovskih letal prikazuje hitrost. Rešitev je dobra in tudi tehnično dobro izpeljana.

Notranjost je zasnovana zelo napredno in všečno.

Notranjost je zasnovana zelo napredno in všečno.

Upravljanje je enostavno, zaslon je pregleden. Manjkala je samo navigacija.

Upravljanje je enostavno, zaslon je pregleden. Manjkala je samo navigacija.

Ob prvem speljevanju človek dobi hitro povratno informacijo, da je avtomobil zelo živahen. Avto se pelje odlično. Malenkost trše podvozje omogoča tudi bolj športno vožnjo, kljub temu je vožnja tudi na daljšo razdaljo udobna. Neravnine zaradi velike medosne razdalje pobira več kot odlično. Po zaslugi močnega motorja z odličnim navorom je vožnja čisti užitek. Tudi tisti, ki ne marajo dizelskih agregatov, bodo vzljubili vseh 380 Nm, ki jih ponuja motor. Odličen 6 stopenjski menjalnik je natančen, prestavna razmerja pa omogočajo varčnost. Poraba goriva se je na testu namreč spustila na 5,5 litra v povprečju, nikoli pa ni presegla vrednosti 6 litrov. Če ob tem dodam, da avtomobil zmore 210 km/h končne hitrosti in ima do 100 samo 8,2 sekunde lahko delo Mazdinih inženirjev samo prehvalimo.

Head-up zaslon je novost v tem razredu, ki ga je prinesla prav Mazda3.

Head-up zaslon je novost v tem razredu, ki ga je prinesla prav Mazda3.

Navdušenje nad testno Mazdo je ostalo tudi po testu. Končna cena 23.440 ni majhna, se pa za to ceno dobi res vrhunski avtomobil s praktično vso sodobno varnostno opremo. Mazdo velja pohvaliti, da ji uspeva v svojem segmentu predstavljati varnostne inovacije daleč pred konkurenco. Kombinacija zmogljivega dizelskega motorja, nizke porabe in simpatične oblike je dobra izbira, sploh za vse, ki delate večje število kilometrov.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Mazda3 CD150 Revolution si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Zanesljivost, najpogostejše napake in okvare prejšnje generacije Mazde3 si lahko ogledate na AvtoNasveti.com

Foto: Anej Ferko
_______

Podatki:
Motor / menjalnik: 2.2 dizelski (110kW/150 KM, 380 Nm) / 6. st. roč.
Poraba po ECE: 4,8/3,5/4,0 l (CO2: 105 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 210 km/h / 8,1 sekunde
Dolžina / širina / višina: 4460 / 1795 / 1445 mm
Medosna razdalja: 2700 mm
Masa praznega vozila: 1.280 kg
Posoda za gorivo: 51 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 350 l

Osnovna cena (G100 Emotion): 13.990 EUR
Osnovna cena testnega modela: 22.990 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 23.440 EUR
(dodatna oprema: kovinska barva)