Test: Kia Stinger GT (odgovarjamo na vaša vprašanja)

Blog, Kia, Testi, Top

Preizkušali smo Kio Stingerja v različici GT – po meri vaših vprašanj, ki ste nam jih zastavljali tekom testa. ?

Vabljeni tudi k branju testa dizelske različice Kie Stingerja: Kia pravi: “Poglejte, kaj zmoremo!”

@alekszndr_

Kvaliteta izdelave v notranjosti je na zelo visokem nivoju. Prostora za napredek skorajda ni (morda bi lahko izboljšali zgolj občutek pri rokovanju z določenimi gumbi). Stinger se lahko primerja celo z vozili premijskih znamk, kar zanj seveda pomeni kompliment. Cenovno ga namreč ne morem uvrstiti ob bok tovrstnim vozilom. 😉

@jakobflere & @jan__bmw

3,3-litrski šestvaljnik s pomočjo dveh turbo puhal razvije maksimalno 370 KM. Teoretično bi lahko izstisnili več konjskih moči, a to za ciljne uporabnike tega avtomobila najbrž ne bi imelo smisla. Ob povečanju moči motorja potrebuješ tudi boljše druge dele avtomobila (za začeter npr. zavore), kar pa vse skupaj seveda precej podraži.

@jure_grubelnik

Edina izbira je 8-stopenjski samodejni menjalnik. Menjalnik ni med najhitrejšimi, a zato po drugi strani prestavlja zelo mehko, skoraj nezaznavno. Pri športni vožnji lahko prestavljaš ročno s pomočjo dveh obvolanskih ročic. Še ena pikolovska: Minus je to, da menjalnika ni mogoče “fiksirati” v ročnem načinu prestavljanjam, saj vedno samodejno skoči nazaj v program “D”.

@miata.knight & @basti_lasic

Izmerjena poraba na testnem krogu je znašala okroglih 10 litrov na 100 prevoženih kilometrov (mešani cikel), kar je relativno visoka številka, a moramo se zavedati, s kako zmogljivim motorjem imamo opraviti. No, če bo vaša noga težja in boste bolj agresivno pritiskali na plin, bo šlo zlahka tudi prek 15 l/100 km, obratno pa tudi brez hudega naprezanja pod 10 l/100 km.

@vid_nemec46

Odmik od tal je povsem primeren karakterju vozila. Za moj okus je vse skupaj povsem korektno z vidika vizualne privlačnosti in praktičnosti za vsakodnevno uporabo. Skratka, terenec zagotovo ni. 🙂

@miloskrcic32

Audi A7 je v svoji zadnji generaciji nekoliko naprednejši avtomobil, a je tudi precej dražji. Po mojem mnenju avtomobila nista primerljiva, lahko pa Stinger predstavlja odlično (precej cenejšo) alternativo za elegantnega predstavnika znamke iz Ingolstadta.

@matejmesaric

Te avtomobile se zelo težko primerja. Navedeni modeli so predstavniki t.i. “hot hatch” razreda in razviti za mislijo na dirkaško vožnjo na track-dayih. Vsekakor so vsi trije zelo vozniški, oz. neposredni. Stinger je na drugi strani pravi GT, kar pomeni, da sta poleg zmogljivosti pomembna tudi udobje in prostor (za daljše poti). Na tem področju je daleč spredaj, na “pisti” pa stavim, da preostala trojica postavi boljši čas kroga. 😉

@smiljanpavic

Če bomo od Stingerja GT pričakovali “brutalen” zvok, bomo razočarani. Avtomobil je (zvočno) zares uglajen, da ne rečem celo neslišen. No, “tišino” mu seveda lahko štejemo tudi v plus – odvisno od naših želja in pričakovanj. Mimogrede, na Youtube si lahko ogledate demonstrativne posnetke zvoka Stingerja GT z izpuhi različnih “aftermarket” proizvajalcev. Verjemite, to pa je že nekaj povsem drugega! 🙂

@gerksics

Cena Kie Stingerja GT znaša okroglih 60.000 evrov. Glede na celoten paket, ki ga avtomobil nudi, je zastavljena povsem korektno, oz. je za moj okus celo ugodna. Če vam avtomobil te vrste odgovarja, nedvomno priporočam nakup.


Ključni podatki testnega vozila [KIA Stinger GT 3.3 T-GDI AWD]:

Cenik
Motor: 3.342 ccm, bencinski, šestvaljni (V6)
Moč: 272 kW/370 KM (6.000 rpm)
Navor: 510 Nm (1.300-4.500 rpm)
Pogon: Štirikolesni
Menjalnik: Samodejni, osemstopenjski
Končna hitrost: 270 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 4,9 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 10,0 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 406 l
Teža: 1.908 kg
Medosna razdalja: 2.905 mm

Končna ocena osebnega vtisa s preizkušanim vozilom: 9/10 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️?

Prostornost in praktičnost: 9/10
Motor in menjalnik: 8/10
Vozne lastnosti: 8/10
Tehnologije: 9/10



Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Zgodbam iz zakulisja naših testov lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric, kjer dogaja na polno. ??