Test: Kia Stinger GT (“Poglejte, kaj zmoremo!”)

Kia, Testi, Top

Testirali smo Kio Stingerja GT Line z 2.2-litrskim turbodizelskim motorjem (200 KM), 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom in pogonom na zadnji kolesni par.

Kia je s Stingerjem stopila iz svojih ustaljenih okvirjev in tokrat skuša nagovoriti tudi kupce, ki doslej po vozilih te znamke še niso posegli. Primarni cilj tega vozila ni postati velika prodajna uspešnica, pač pa še dodatno utrditi zavest ljudi o kakovosti in konstantnem napredku te korejske avtomobilske znamke. Zakaj so se pri Kii odločili za ta korak? Ker so se pač lahko!

Storili so prav. Razložimo zakaj:

Kia Stinger ni nastal načrtovano, pač pa je luč sveta ugledal kot projekt oblikovalca, ki je avto narisal za “svojo dušo”. Že takoj ob predstavitvi na salonu v Detroitu je prejel nagrado za oblikovanje serijskega vozila. Nič presenetljivega, saj je oblika izredno atraktivna in začinjena s številnimi privlačnimi vzorci v obliki čebeljega satja (maska, luči …).

Prednji in zadnji odbijač sta na pogled zelo robustna in masivna. Maska je tanka in jo zaznamuje t.i. Kiin “tigrov nos”. Zadaj imajo luči “podaljšek”, kar da podobi vozila svojstven pečat. Škoda le, da ta podaljšek ponoči ni osvetljen, kar bi poskrbelo še za nekoliko več “drame”.

Kia Stinger GT kaže tudi splošne smernice za prihodnost oblikovanja preostalih vozil te blagovne znamke, ki se jih na ta način že veselimo.

Stinger ima značilno “fastback” silhueto, mere vozila pa so prilagojene zadnjemu pogonu. Prednji previs je zelo kratek, motorni pokrov pa zelo dolg. Dolga je tudi medosna razdalja (2,9 m). Dimenzijsko lahko avto umestimo med Audija A5 in Audija A7. Večji je tudi od modela BMW 4 Gran Coupe.

Testni avtomobil je bil opremljen s paketom opreme GT Line, katerega izbiro kljub dodatnim evrom zelo toplo priporočamo, saj je Stinger vendarle “imidž avto”!

Ta paket opreme namreč ponuja nekaj vizualnih priboljškov, npr. dvojno izpušno cev, kromirane zaključke, malo bolj športno masko, posebna platišča, črn strop …

V Kii Stinger GT so sedeži v tem primeru izdelani iz Nappa usnja in nudijo več bočne opore. Če boste tovrsnega Stingerja postavili ob bok standardni različici, bo slednja videti kar nekoliko dolgočasno, niti slučajno pa tako športno in zanimivo.

V notranjosti je moč občutiti kakovost materialov z obdelavo na zavidljivem nivoju. Plastika je povečini mehka in prijetna na otip. Moč je čutiti navdih iz letalstva, saj so oblikovalci s tovrstno mislijo oblikovali kar nekaj elementov (zračniki, prestavna ročica …).

K takšnemu “vzdušju” odlično prispeva tudi aluminijasta tema notranjega dizajna. Na splošno je notranjost najboljša med vozili znamke Kia. Sedišče voznika je zelo nizko, armatura pa visoko postavljena.

Volanski obroč je malenkostno odsekan. Privlačni merilniki za hitrost in obrate motorja so športno oblikovani, a še ne v celoti digitalni.

Stinger je celo malo presenetljivo na visokem nivoju tudi kar se tiče prostornosti. Zadnja klop udobno sprejme tudi dva nekoliko bolj visokorasla potnika, četudi se streha zadaj kar hitro spusti.

Prtljažnik s svojimi 406 litri prostornine seveda ni med največjimi, a je dimenzijsko povsem zadovoljiv za vsakodnevno rabo in odhod na dopust (predvsem v dvoje). Verjetno se tako ali tako ne boste odločili Stingerja uporabljati za prevoz kakšnih večjih in težjih bremen.

Na novo je postavljen zaslon infotainmenta, ki omogoča povezovanje s sistemom Apple Car Play in Android Auto. Zaslon je zelo preprost za uporabo in dobro odziven. Nekoliko retro deluje le njegova dokaj široka plastična obroba, a se tudi ta lepo sklada z ostalimi notranjimi elementi v smiselno zasnovano celoto.

Dobrodošla novost pri Kii je tudi “head-up”/projicirni zaslon, ki poskrbi, da voznik ne rabi umikati pozornosti s cestišča. Vzvratna kamera je odlična, zanimivo pa je, da jo imamo lahko vključeno tudi med samo vožnjo. Zadeva je v praksi zelo koristna, saj je preglednost nazaj zaradi specifične odlike Stingerja zelo slaba, v primeru dežja, pa se skozi zadnjo “šipo” sploh komaj kaj vidi.

Motorna paleta zajema tri različne agregate, in sicer 2,0-litrskega turbo-štirivaljnega bencinskega z 255 konjskimi močmi, 3,3-litrskega V6 bencinskega z dvema turbo puhaloma (370 konjskih moči) ter tudi dizelski motor – 2,2-litrski turbodizel z 200 konjskimi močmi.

Prvič je v Stingerja nameščen tudi samodejni 8-stopenjski menjalnik druge generacije. Testni avtomobil je gnal 2,2-litrski turbodizelski motor. Slednji je z 200 “konjskimi močmi” za vsakodnevno uporabo popolnoma dovolj zmogljiv pa tudi dovolj varčen. Z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom (ta je povsem zadovoljivo odziven) tvori odlično navezo za dinamično pa tudi uglajeno vožnjo na daljših relacijah.

Na našem testnem krogu smo s takšnim Stingerjem namerili rezultat 6,4 l/100 km, kar je za ta avtomobil zelo dober rezultat.

Stinger ponuja 5 različnih načinov vožnje (od zelo ekološkega do dirkaškega). Zelo zanimivo je delovanje načina “smart”, ki sproti menja med vsemi razpoložljivimi načini glede na vaš trenutni način vožnje (upravljanje s stopalko za plin).

Sistem vse skupaj tudi transparentno prikaže na zaslonu pred voznikom – tako točno vemo, kdaj ali pa zakaj je sistem zamejal naš način.

V praksi so vozne lastnosti Stingerja naravnost odlične in navdušujoče!

Krmiljenje nudi občutek natančne vodljivosti skozi zavoje, k dobri legi pa pripomore tudi pogon na zadnji kolesni par. Stinger je zelo živahen avtomobil, pri katerem se sicer kar visoka teža (skoraj 1.800 kg) bore malo občuti.

Dinamična vožnja je tako pravi užitek in tudi dizelski motor niti malo ne pokvari zabave. V načinu Sport+ sistem (skoraj) izklopi ESP, kar pomeni, da boste v varnih okoliščihan kakšen zavoj zlahka odpeljali tudi počez.

Cena za Kio Stinger GT?

Cena Stingerja se prične pri 45.490 evrov za različico z motorjem 2.0 T-GDI, testni primerek (2.2  CRDi GT Line) pa bo vaš račun obremenil za 55.880 evrov.

Da je cena vozila njegov adut, bi rekel precej prej, kot pa da je ta previsoka. Stinger je hočešnočeš eden najbolj “hudih” avtov na trgu, ki jih kupec dobi za razmeroma obvladljive vsote denarja.

Generalno gledano Stinger ni dirkaško ustrojen avtomobil, pač pa je v svoji biti tudi in predvsem gentlemanska limuzina, ki je videti zelo športno in dinamično. A kljub temu so vozne lastnosti presenetljivo odlične.

Uživali boste!


Ključni podatki: Kia Stinger (2.2 CRDi GT Line):

Cenik
Motor: 2.199 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 147 kW/200 KM (3.800 rpm)
Navor: 440 Nm (1.750-2.750 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na zadnji par
Menjalnik: Samodejni, osemstopenjski
Končna hitrost: 230 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 7,7 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,4 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 406 l/1.620 l
Teža: 1.778 kg



Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.