Test: Futurističen Renault Twizy Urban 80 (električno vozilo)

Renault, Testi

Za tiste, ki prvič slišite za ta Renaultov model, gre za štirikolesnika, ki neke vrste hibrid med skuterjem in avtomobilom. Preberi več v prispevku.

O električnih vozilih se zadnji dve leti že res na veliko govori in piše. Zato sem bil še toliko bolj vesel, ko sem dobil elektronsko pošto, da lahko prevzamem Renault Twizya na test.

Za tiste, ki prvič slišite za ta Renaultov model, gre za štirikolesnik, ki je neke vrste hibrid med skuterjem in avtomobilom.

Če na hitro pogledamo, so iz avtomobila pobrali streho, volan, airbag in vrata ter mu dodali futuristično obliko ter tako dobili všečnega Twizya.

V osnovi vrata nimajo oken, kar je prav osvežujoče med poletnim časom, tisti bolj zahtevni lahko dokupijo plastičen dodatek, ki se enostavno namesti na vrata in zaščiti voznika tudi v primeru dežja in nižje temperature.

Twizy je v osnovi namenjen za krajše (mestne) relacije, zato je temu primerno tudi udobje med vožnjo. Voznik zagotovo sedi bolj udobno kot sovoznik na zadnjem sedežu, oba pa ob prehodnu čez kakšno ležečo cestno oviro hitro začutita večjo togost vozila.

Občutek med vožnjo je bolj podoben vožnji avtomobila kot klasičnega štirikolesnika. Čeprav naj bi bil Twizy namenjen tistim, ki iščejo boljšo alternativo skuterju, sem sam dobil občutek, da gre bolj za hibrid med štirikolesnikom in avtomobilom.

obcutek-med-voznjo-twizy

Kljub temu je ta razred zagotovo zanimiv za tiste, bolj napredne uporabnike skuterjev.

Predvsem je primeren za vožnjo v mestu in npr. po obali.

Med testom mi je kar nekaj ljudi reklo, da bi ga imeli kot 2. vozilo pri hiši. Torej za v službo in po opravkih.

Twizija se hitro navadiš, vožnja je precej rutinska in predvsem varčna. Edina stvar na katero se je treba navaditi je pozornost, ki jo ta štirikolesnik s svojim (futurističnim) videzom pritegne.

Tako kot vsa električna vozila potrebuje med vožnjo samo sklopko za plin in zaviranje.

Prednost (včasih slabost) pred ostalimi električnimi vozili je zagotovo polnjenje baterije preko navadne 220 V električne vtičnice.

Torej, če ste eden izmed tistih uporabnikov, ki želite nekaj več od skuterja, vam Twizy ponuja dodatno še:

  • večjo varnost (ima airbag in bočno zaščito),
  • bolj udobno vožnjo,
  • vožnjo brez čelade in
  • delno zaščito pred dežjem.

Osnovne specifikacije

  • Domet v mestu: 80 – 100 km (odvisno od načina vožnje)
  • Čas polnenja akumulatorja: 3,2 h
  • Vtičnica: 220 V
  • Št. potnikov: Dvosed
  • Moč motorja: 13 kW
  • Cena (MPC) osnovnega vozila (Urban 80): 7.990 EUR
  • Vozniško dovoljenje: B1 (že od 16 let dalje)

Pri nakupu je množno izkoristiti subvencijo ekosklada, ki jo kupec dobi šele po opravljenem nakupu.

Tako kot pri vseh električnih vozilih, je tudi pri tem potrebno plačevati mesečni strošek najema baterije, ki znaša med 50 EUR in 72 EUR, seveda odvisno od prevožnih kilometrov ter dolžine najema.

Zakaj najem baterije?

Odkup baterije ni možen. V zameno za mesečni najem pri Renaultu jamičjo zmogljivost, to pomeni, če kapaciteta baterije pade pod 75 odstotkov prvotne zmogljivosti, se baterijo testira in brezplačno zamenja.

Odkup baterije ni možen tudi zato, ker želi proizvajalec zagotoviti ustrezno recikliranje, z drugo besedo povedano, relicikliranje baterije po koncu njene življenske dobe bo pri njih za okolje bolj prijazno.

V središču pozornosti

Že pri prvem semaforju sem ugotovil, da bom povsod v središču pozornosti. Seveda, le kdo ne bi pogledal za tako izstopajočem štirikolesniku.

Pakriranje v mestu je mačji kašelj saj je malce večji od skuterja in manjši od npr. Smarta, ki je cca 36 cm še daljši.

parkirisce-twizy

Moje edino električno vozilo pred Twizyem je bil lansko leto Zoe. Preberete si lahko zakaj me je Zoe navdušil. Kar hočem povedati je to, da se električna vozila vozijo drugače kot ostala vozila na klasičen pogon.

Največja razlika je v tem, da električna vozila med vožnjo omogočajo tudi polnenje akumulatorja, to pa je precej odvisno od stila oz. načina vožnje. Torej, kadar ne tiščiš na gas, vgrajena tehnologija polnilnika pretvorja energijo v enosmerni tok, ki se shranjuje v 6,1 kWh akumulatorju.

Tako lahko s preudarno vožnjo podaljšaš domet, ki ga akumulator omogoča. To enostavno pomeni, da je med vožnjo potrebno predvidevati, kdaj je smiselno spustiti gas in prepustiti tehnologiji svoje delo in kdaj ne.

Mimogrede, elektromotor za Twizija je izdelala MAHLE Letrica (pred preimenovanjem Iskra Avtoelektrika).

twizy-zadaj-elektricno-vozilo

Zanimalo me je ali bo kos izzivu izven mesta

To vprašanje me je jezilo že od prvega dne in se nisem in nisem želel zadovoljiti, da gre samo za urbani štirikolesnik.

Hitro pomislim, kakšen izziv naj mu poiščem in hitro sem prišel do ideje, da se zapeljem na Črnivec (902 nm.v.) nad Kamnikom. Pa še na seznamu polnilnic je ta destinacija.

Super.

Da je bil izziv še večji, sem vzel poleg še sopotnico in odšli smo (s polnim akumulatorjem) na Črnivec.

Relacija v eno smer naj bi bila cca 40 km, kar bi moralo biti dovolj in edini pomislek je bila vožnja v klanec, saj zahteva večji navor in posledično večjo porabo el. energije.

In res je bilo tako, poraba v klanec je bila kljub preudarni vožnji precej večja, kot po cesti in na cilju je bil domet samo še 12 km. Uf, za las se je izšlo, sem si rekel.

twizy-elektricno-vozilo-crnivec

Nič, greva napolnit tega “črmlja” in hitro ugotovim, da polnilnica ne deluje.

nedelujoca-elektro-polnilnica

Malce v skrbeh grem do natakarja v gostišče GTC 902 in vprašam ali se lahko priklopim na njihovo omrežje.

Prijazno ponudi pomoč in mi pokaže, kje ga lahko najlažje priklopim.

Twizy se je polnil približno eno uro in na srečo sva nadaljevala pot po klancu navzdol tako, da se je baterija polnila še med vožnjo.

twizy-polnjenje

Kasneje ugotovim, da so različni lastniki teh polnilnic, ki jih najdemo na spletni strani elektro-crpalke.si in vsak za sebe skrbi za vzdrževanje.

Ker me je zanimalo malce več, zakaj niso vse polnilnice aktivne (ta na Črnivcu ni bila edina) sem kontaktiral Elektro Ljubljana d. d., ki so mi prijazno odgovorili:

Glede naših postaj, vsaj tistih, ki jih daljinsko spremljamo, vam lahko zagotovimo, da si morebitne težave prizadevamo odpraviti nemudoma, saj jih zaznamo na posebni aplikaciji za nadzor.

Pomembno dejstvo pri razumevanju delovanja postaj pa je tudi, da jih je kar precej postavljenih s strani zasebnih investitorjev, znotraj njihovih gospodarskih kompleksov. Na te polnilnice pa žal mi nimamo vpliva.

Polnilnica na Črnivcu je edina naša od navedenih v vašem vprašanju. Morebitne težave pri delovanju te polnilnice izhajajo iz dejstva, da zaradi dislocirane lege nimamo daljinskega dostopa, do sedaj pa (pred vašim vprašanjem) pa tudi ni bilo zanimanja za polnjenje na tej lokaciji. Načeloma bi polnilnica sicer morala delovati, bomo pa preverili, kaj bi utegnil biti vzrok za težave.

Očitno je na trgu še vedno premalo električnih vozil, da bi bila celotna mreža električnih polnilnic bolj uporabniku na dosegu roke a je tudi vidno, da danes aktivnosti potekajo precej hitreje kot pred leti in samo vprašanje časa je, ko bomo enakovredno razmišljali med nakupom električnega vozila ali tistega klasičnega, na pogon s fosilnim gorivom.

Meni je Twizy odprl nov pogled v svet vožnje po mestu in dokazal, da je kos tudi krajšim potem izven njega, vas pa vabim na naš forum Avtomobilizem in F1.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.