Aleš: Zakaj me je Renault Zoe navdušil?

Blog, Renault, Testi, Top

Že nekaj časa širša javnost spremlja razvoj avtomobilov na električni pogon, vendar pa pravega občutka, kako daleč je razvoj, kot voznik nikoli ne moreš imeti preden sam ne primeš za takšno vozilo. V jesensko zimskih mesecih tega leta je Renault v Sloveniji poskrbel za pred premierno predstavitev treh modelov z oznako Z. E. (Zero Emission), ki […]

Že nekaj časa širša javnost spremlja razvoj avtomobilov na električni pogon, vendar pa pravega občutka, kako daleč je razvoj, kot voznik nikoli ne moreš imeti preden sam ne primeš za takšno vozilo.

V jesensko zimskih mesecih tega leta je Renault v Sloveniji poskrbel za pred premierno predstavitev treh modelov z oznako Z. E. (Zero Emission), ki jih poganja izključno samo električni pogoj. V uredništvu smo tokrat dobili na enodnevni test model Renault Zoe, ki je pri meni pustil odločen pečat bližnje prihodnosti, ki jo bo zaznamovala električna energija.

zoe-spredaj

zoe-zadaj

Kaj me je navdušilo?

Že od več oseb sem slišal, da so avtomobili z avtomatično sklopko odlični za vožnjo tako v mestu kot na podeželju in šele sedaj, ko sem sam poskusil takšen avtomobil vem o čem so govorili. Prvih pet minut potrebuješ, da ti pride sistem vožnje v kri, potem pa gre naprej zelo rutinsko in udobno. Električni avtomobili so zagotovo iz vidika navora več kot konkurenčni dosedanjim avtomobilom z motorjem na bencinski pogon, kar se takoj opazi, ko pohodiš stopalko za večjo hitrost.

Pozitivno sem bil presenečen tudi ob novici, da lahko približno 80 odstotkov energije akumulatorja napolniš že v pičlih 30 minutah, vmes skočiš na kavico oziroma se zamotiš z drugim delom. Kako hitro gre razvoj električne tehnologije naprej, nam pove podatek, da smo v začetku februarja leta 2012 na testu Mitsubishi i-MIEV potrebovali kar 3 ure, da se je napolnil na 80 odstotkov.

polnenje-zoe

Iz vidika same vožnje me tišina avtomobila niti približno ni zmotila, je pa dejstvo, da kljub kotalnem uporu in uporu zraka, ki povzročata minimalen hrup ob vožnji, torej pomembno je, da vas bodo mimoidoči v primernem času opazili, zato so pri Renaulti v takšne avtomobile začeli vgrajevati sistem Voice Z.E., ki z izbranim zvokom opozarja mimoidoče pešce o prisotnosti v prometu.  Priznam, da tega sistema nisem uspel preizkusiti, ker ni bilo dovolj časa za vse teste, sem pa bil pozitivno presenečen ko sem ugotovil, da so nadgradili to pomanjkljivost, ki je bila pri predhodnikih v tem segmentu.

Če povzamem občutek v vožnji z Zoe avtomobilom lahko zapišem, da se vanj hitro zaljubiš, saj so poleg drugačnosti z električnim motorjem in avtomatsko sklopko poskrbeli tudi za udobje v notranjosti, to so dosegli z ergonomičnimi sedeži in udobnim volanom, pa še elektrika je za enkrat brezplačna na določenih polnilnih postajah.

Kaj mi ni všeč?

Edina praktična izkušnja, ki mi je pustila slabšalen občutek pri vožnji je bila, ko sem ugotovil, da je razdalja, ki jo lahko prevoziš pri polnem akumulatorju samo 120 km. Ne pravim, da se ne da voziti avtomobila, je pa dejstvo, da imaš malce več dela z načrtovanjem skoraj vsake nekoliko daljše poti.

zoe-baterija-stevec

Še vedno pa se nekako ne morem znebiti občutka, da se vsi pogovarjajo samo o privarčevani emisiji plinov, ki jih električni avtomobili nimajo, nič pa o tem, kako energetsko in ekološko so takšni avtomobili prijazni naravi. Tukaj ne leti kritika na omenjen model ampak na celotno industrijo, ki namesto okoljske obremenitve avtomobila skozi življenjski cikel (od izdelave do razgradnje) ponuja marketinško bolj mamljiv podatek o količini izpustnih plinov. Kaj pa razgradnja kemikalij v akumulatorju in ostalih delov avtomobila? No to je že druga tema, mogoče sporočimo kaj več podatkov o tem v letu 2015.

Renault Zoe in Slovenija

Kot pravi vodja odnosov z javnostmi v Renault Slovenija Rok Istenič prihaja v Slovenijo v redno prodajo predvidoma naslednje leto spomladi, “vendar neznanka ni samo subvencija za električna vozila ampak tudi višina cene in pogoji za pridobitev subvencije, ter tudi skupni znesek vseh subvencij, ki je prav tako pomemben. Če bo npr. država sicer dala subvencije, a bo le teh le za par sto tisočakov, bodo vse subvencije porabljene že prvi mesec …“.

V Franciji stane Renualt ZOE (upoštevajoč subvencijo) od 14.000 eur naprej, temu pa je potrebno prišteti še mesečni najem baterij (od 79 eur naprej za ZOE, odvisno od vrste pogodbe). Baterijski sklop je najdražji del električnega vozila, zato se s takim načinom financiranja znatno zniža nakupna cena vozila. Ker obenem lastništvo baterije ostane pri Renaultu, se le-ta obvezuje, da bo lastniku vedno, kadar baterija ne bi več zagotavljala učinkovitega polnjenja, baterijski sklop zamenjal z novim. S tem se uporabnik reši skrbi zaradi starostnega zniževanja kapacitete baterij.

zoe-luci-zadaj

Zaključek

Osebno menim, da je Renault Zoe odlična izbira, kadar družina potrebuje še en avtomobil (poleg obstoječega), ki bo služil v prvi vrsti za vožnjo v službo in občasne manjše nakupe. Primeren je tudi za tiste, ki se večinoma vozite po mestu in tu pa tam skočite še kam na daljšo pot. Kakorkoli, v letu 2015 obljubljamo tudi bolj obsežen test tega malčka, takrat bo tudi več podatkov o ceni, načinu financiranja in ostalih pogojih.