Test: Ford Grand C-MAX Titanium 1.6 TDCi

Ford, Testi

Ford C-MAX ni novost na trgu, prazaprav je že naš stari znanec. Tokrat smo imeli na testu družinsko različico z imenom Grand in dizelskim motorjem 1.6 ter Titanium opremo. Udobje in prostor Tega Forda se bodo najbolj razveselile družine, ki občasno za prevoz potrebujejo več kot 5 sedežev. Dodatna 2 sedeža se skrivata v predelu […]

Ford C-MAX ni novost na trgu, prazaprav je že naš stari znanec. Tokrat smo imeli na testu družinsko različico z imenom Grand in dizelskim motorjem 1.6 ter Titanium opremo.

Udobje in prostor

Tega Forda se bodo najbolj razveselile družine, ki občasno za prevoz potrebujejo več kot 5 sedežev. Dodatna 2 sedeža se skrivata v predelu prtljažnika in se dvigneta iz ležečega položaja. Kadar je aktivnih vseh 7 sedežev je treba vzeti v zakup, da prostora za prtljago praktično ni.

Z izjemo zadnjih dveh sedežev ponuja različica Gradn več kot dovolj prostora za vse potnike. Tudi drsna vrata pridejo še kako prav, kadar parkiramo v gneči avtomobilov.

V notranjosti je prostora za odlaganje dovolj, pozabili niso niti na posebno mesto nad glavo, kjer se najde prostor za sončna očala ter še kakšno malenkost. Prtljažnik velikosti do 1740 l pride še kako prav, predvsem mlajšim družinam, za katere je znano, da se rade bolj pogosto selijo.

prtljaznik-cmax

Titanium oprema

Pri tej opremi smo imeli dodatno na razpolago še dvopodročno klimatsko napravo, ambientno osvetlitev, 16” platišča, pomoč pri speljevanju v klanec, gumb za zagon motorja in preklopni mizici na naslonjalih prednjih sedežev.

vozniska-konzola

Za volanom

Z višjim sediščem in pametno razporeditvijo steklene površine nudi odličen pregled nad dogajanjem v prometu, kar zagotovo poveča stopnjo varnosti. Ford Grand C-MAX je po naših izkušnja eden izmed tistih avtomobilov, ki ponujajo odlično ravnovesje v mehkobi vožnje.

Med vožnjo sprva delujejo nekatere pozicije elementov (tipke na volanu, centralna konzola …) v avtomobilu izven konteksta, na nepravem mestu ampak se po dnevu do dveh takoj privadiš in jih uporabljaš precej intuitivno.

Kot je že danes (serijsko) zelo dobrodošla oprema za prostoročno komuniciranje z mobilnim telefonom, so tudi pri Fordu vse nujne funkcije za uporabo te tehnologije povsem pri roki (na volanu).

za-volanom-cmaxa

Tehnologija

Navdušenjem nad novo tehnologijo večinoma izražamo moški a je velikokrat tudi nežnejši spol vesel določenih sprememb in novosti.

Od tehnologije za pomoč pri vožnji pride pri tem Fordu najbolj prav:

  • omejevalnik hitrosti, ki poskrbi, da ne prekoračimo dovoljeno hitrost (v mestu, na obvoznici, avtocesti …),
  • dinamične sprednje luči, ki se v ovinkih pomaknejo v smeri vožnje, kar poveča preglednost med nočno vožnjo in
  • zadnja kamera, ker omogoča res enostavno vzvratno parkiranje.

Ostale omembe vredne tehnologije:

  • hitro odmrzovanje sprednjega stekla,
  • pomoč pri bočnem parkiranju,
  • pomoč pri speljevanju v hrib,
  • drsna zadnja vrata,
  • brisalci s tipalom za dež in
  • sistem ploskega zlaganja sedežev.

kolaz_notranjost_cmax

Povzetek

Če odmislimo, da povsem zadnja dva sedeža v tretji vrsti ne nudita veliko prostora ter dejstva, da Ford za ta cenovni razred ne omogoča centralnega zaslona na dotik je Grand C-MAX odličen družinski član.

Avtomobil ponuja res udobno vožnjo ter večino praktičnih dodatkov, ki jih današnja tehnologija omogoča. Želeli bi si edino manjšo porabo od dosežene 6,4 l / 100 km (kar si skoraj vedno želimo kot potrošniki) in kot že rečeno centralni zaslon na dotik, vse ostalo kar družina danes potrebuje pa testni model že ponuja.

Iz vidika vzdrževanja smo imeli izkušnjo samo s čiščenjem in hitro ugotovili, da je za manjše uporabnike (do 170 cm višine) čiščenje strehe oteženo, po drugi strani pa zaradi tega ponuja v notranjosti več prostora. Ne glede na to, je ta Grand C-MAX na nas pustil dober vtis in verjamemo, da bo zadovoljil marsikatero družino.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Ford Grand C-MAX Titanium 1.6 TDCi si lahko preberete in aktivno sodelujete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Podatki

Motor / menjalnik: 1.6 TDCi (85kW/115 KM) / 6. stopenjski ročni
Naša poraba (324 km): 6,4 l
Zmogljivosti maks. / 0-100: 180 km/h / 12,3 sek
Dolžina / širina / višina: 4520 / 1828 / 1698 mm
Medosna razdalja: 2788 mm
Masa praznega vozila: 1504 kg
Posoda za gorivo: 60 l
Št. sedežev: 7
Prostornina prtljažnika: 440 – 1740 l
Barva: Lunar Sky
Cena osnovne različice (1.6 VCT 62 kW): 17.640 EUR
Osnovna cena vozila (1.6 TDCi 85 kW): 28.625 EUR

Akcijska cena testnega modela: 24.475 EUR