V New Yorku se predstavi novi Focus RS

Zanimivosti

Fordov povsem novi športni Focus RS se bo naslednji teden prvič predstavil v ZDA, na Mednarodnem avtomobilskem salonu v New Yorku bo namreč zasijal v novi ekskluzivni posebni barvi Nitrous Blue. To bo prvi Fordov model z oznako RS, ki bo naprodaj v ZDA, na voljo pa bo tudi na drugih trgih po vsem svetu. […]

Fordov povsem novi športni Focus RS se bo naslednji teden prvič predstavil v ZDA, na Mednarodnem avtomobilskem salonu v New Yorku bo namreč zasijal v novi ekskluzivni posebni barvi Nitrous Blue.

To bo prvi Fordov model z oznako RS, ki bo naprodaj v ZDA, na voljo pa bo tudi na drugih trgih po vsem svetu. Ford je potrdil, da se bodo dobave kupcem v Evropi začele v prvih mesecih leta 2016.

FordFocusRS_New_York_2015

Povsem novi Focus RS je eden od 12 športnih modelov nove dobe, s katerimi bo Ford do leta 2020 navdušil uporabnike po vsem svetu, opremljen pa je z inovativnim sistemom športnega štirikolesnega pogona in posebno različico 2,3-litrskega motorja EcoBoost.

Fordov športni štirikolesni pogon z dinamičnim nadzorom vektorjev navora zagotavlja novo raven vodenja in užitka za voznika, saj izjemen prenos moči in oprijem združuje z neprekosljivo dinamičnostjo in hitrostjo v ovinkih. Motor EcoBoost v športni kombilimuzini si temeljno strukturo deli s povsem aluminijastim štirivaljnim motorjem v novem Mustangu. Motor je dopolnjen s celovitim paketom sprememb v zasnovi, s katerimi bo načrtovana moč znatno presegla 320 KM.

Povsem novi Focus RS uvaja tudi napredne športne tehnologije in kot prvi Ford RS omogoča izbiro voznih načinov, vključno s prvim načinom za nadzorovano drsenje s prekrmiljenjem (‘driftanje’) v panogi in nadzor speljevanja Launch Control.

Zunanje oblikovanje povsem novega Focusa RS je obenem dramatično in funkcionalno, odlikuje pa ga zmogljiv in mišičast značaj. Na voljo bo v štirislojni kovinski barvi Nitrous Blue in še štirih prepoznavnih barvah, med katerimi so Stealth Grey, Shadow Black, Magnetic Grey in Frozen White.

“To je vrhunski Focus z osupljivim videzom in povsem pripravljen na vse izzive,” je povedal Joel Piaskowski, direktor oblikovanja pri Fordu Evropa. “Modeli RS so vedno navduševali kot vrhunski športni avtomobili, pri katerih je bila zmogljivost na prvem mestu. Novi Focus RS ostaja zvest tej dediščini.”

Tretjo generacijo Forda Focusa RS je razvila majhna ekipa inženirjev Ford Performance v Evropi in ZDA, nasledil pa je modela, ki so ju uvedli leta 2002 in 2009. Focusa RS, ki bo 30. model z legendarno oznako RS, bodo v drugi polovici letošnjega leta začeli izdelovati v Saarlouisu v Nemčiji.