Test: Fiat Tipo (enostaven in dostopen)

Fiat, Testi

Majhen družinski avto, ki sliši na ime Fiat Tipo je svojo zgodbo začel pisati leta 1988. Ljudski in dostopen avtomobil je do konca proizvodnje svoje prve izvedbe (leta 1995) zapeljal tudi na dvorišče marsikatere slovenske družine. Všečen, rahlo športen dizajn in relativna prostornost sta odlikovala avtomobil, ki je tedaj obstajal zgolj kot petvratna kombilimuzina. Dvajset […]

Majhen družinski avto, ki sliši na ime Fiat Tipo je svojo zgodbo začel pisati leta 1988. Ljudski in dostopen avtomobil je do konca proizvodnje svoje prve izvedbe (leta 1995) zapeljal tudi na dvorišče marsikatere slovenske družine. Všečen, rahlo športen dizajn in relativna prostornost sta odlikovala avtomobil, ki je tedaj obstajal zgolj kot petvratna kombilimuzina.

Dvajset let po koncu proizvodnje predhodnika je Fiat po avanturah z imeni Stilo, Bravo in žal tudi Brava razvil novega Tipa. Tokrat v limuzinski, karavanski in “hatchback” različici. Preizkusil sem limuzinsko in prišel do naslednjih spoznanj …

Tipo je ostal tisto, kar je bil nekoč

Tipo je ostal tisto, kar je bil nekoč

Na testu sem imel različico z nazivom Tipo 1.6 Multijet 16v Pop. Torej šlo je za avtomobil opremljen z 1.6-litrskim turbodizelskim motorjem Fiatove serije Multijet in najosnovnejšim nivojem opreme “Pop”. Že na prvo žogo sem ugotovil, da gre za avtomobil, ki bi lahko bil namenjen “delavskemu razredu” , oz. ljudem, ki si želijo novega, vsestransko uporabnega vozila za razmeroma nizko ceno.

Všečna zunanja podoba je seveda še najmanj, kar od "italijana" pričakujemo

Všečna zunanja podoba je seveda še najmanj, kar od “italijana” pričakujemo

S svojo zelo všečno zunanjo podobo Fiat Tipo žanje precej zanimanja mimoidočih opazovalcev. Dejstvo je, da avtomobil že na zunaj ne daje občutka, da bi morali zanj prodati garsonjero. Moj testni primerek je imel denimo nadeta celo jeklena platišča s plastičnimi pokrovi. Še vedno pa niti slučajno ne morem reči, da avtomobil izgleda ceneno. Stas avtomobila je povsem korekten, oblikovno pa mi je osebno najbolj všeč prednja maska.

Limuzine so običajno bolj prodajane na trgih z nižjo ekonomsko močjo

Limuzine so običajno bolj prodajane na trgih z nižjo ekonomsko močjo

Limuzinska različica verjetno na evropskih tleh ne bo najbolj prodajana, saj so pri nas po tradiciji bolj zaželeni karavani in kombilimuzine. Tipo sicer spada v segment C, kjer je med manjšimi avtomobili konkurenca najbolj zgoščena. A s Tipom, roko na srce, ne pričakujte alternative VW Golfu. Glede na ceno in opremljenost se avtomobil bolj kosa s korejskimi, do določene mere pa tudi s produkti skupine PSA.

Testni primerek ni optimalna izbira

Testni primerek ni optimalna izbira

Moram priznati, da testni primerek ne bi bil moja izbira, zaradi diametralnega nasprotja, ki ga predstavljata nivo opreme in motor. Bom razložil …

1.6-litrski Multijet je odličen, a vozilo precej podraži

1.6-litrski Multijet je odličen, a vozilo precej podraži

1.6-litrski šestnajstventilski turbodizelski motor Multijet predstavlja vrh ponudbe Fiat Tipa. Motor je s svojimi 120 konjskimi močmi ob razmeroma lahkem vozilu fantastično zmogljiv, prožen in varčen. Mirno lahko rečem, da je daleč najboljši del vozila. Dodajte prav tako odličen šeststopenjski menjalnik in dobili boste vrhunski pogonski sklop, ki že skoraj lahko nudi užitke ob dinamični vožnji. Nekoliko “old school nagibajoče” je le delovanje podvozja.

Več kot 17.000 evrov za tak avtomobil niti ni več poceni

Več kot 17.000 evrov za tak avtomobil niti ni več poceni

Kot rečeno, pogonski sklop je odličen, a zanj boste morali odšteti kar dodatne tri tisočake. In tu nastopi problem, ki je za moj okus kar pereč. Avtomobil v tej izvedbi stane 17.310 evrov (no, 15.810, če odštejemo 1.500 evrov popusta). Nekaj (slabih 1000 evrov) sicer dodajo metalna barva, prednji meglenki, kromirani dodatki in zadnji parkirni senzorji. Ostalo krivdo, ki avtomobil precej oddalji od začetnih (slabih) dvanajstih tisočakov, pa gre pripisati pogonskemu sklopu.

Oprema v notranjosti je zelo skopa

Oprema v notranjosti je zelo skopa

Če je to vse, kar avtomobil za omenjeno vsoto ponuja, pa ostanemo pri dejstvu, da nam v notranjosti vozila ostaja kruta realnost. Tako se mora voznik soočiti s pravim “kraljestvom” nefunkcionalnih (neobstoječih) gumbov, tako na volanu kot sredinski konzoli. A to samo po sebi ni nič spornega, le toplo želim priporočiti, da kakšen evro več ob nakupu Tipa vložite v njegovo opremo (raje kot v pogon). Predstavljam si, da novi Tipo ne bo avtocestna križarka z nešteto prevoženimi kilometri, pač pa avtomobil za družinski vsakdan (pri tem pa nekaj šteje tudi udobje, mar ne?).

Da ne bom narobe razumljen – v Tipu, kljub osnovni opremi, ni občutka cenenosti. To lahko zagotovim tako s stališča voznika, ki sem ga predstavljal sam, kot s stališča potnikov v vozilu. Z njihove strani je bil Tipo deležen le pozitivnih kritik. Dodatno moram pohvaliti tudi prtljažni prostor, katerega prostornina znaša 520 litrov.

Novi Fiat Tipo je zelo enostaven avtomobil, všečnega, a ne preveč modernega dizajna. Za svoj denar (ob pametni izbiri opreme in motorja), kljub svoji usmerjenosti v “cenejši” del segmenta nudi zelo veliko.


Tehnični podatki

Cena osnovnega modela: 11.990 EUR
Cena testnega modela (1.6 Multijet 16v Pop): 17.310 EUR
Motor: 1.598 ccm
Moč: 88 kW/120 KM 
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Pospešek: 9,7 sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 199 km/h
Poraba na testu: 5,8 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 520 l
Masa vozila: 1.345 kg


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

… mimogrede, ustvarili smo tudi svoj Snapchat profil: Najdete nas pod uporabniškim imenom avtoovernet! ?