Škoda Citigo 2017 z novim sprednjim delom in posodobljeno notranjostjo

Novosti

Škoda Citigo se od pomladi 2017 predstavlja z obsežnimi posodobitvami zunanje oblikovne podobe in nekaj predelavami v notranjosti.

Škoda Citigo se od pomladi 2017 predstavlja z obsežnimi posodobitvami zunanje oblikovne podobe in nekaj predelavami v notranjosti. Z novo zasnovo se ponašajo pokrov motornega prostora, mreža hladilnika, odbijač in sprednji meglenki z opcijsko funkcijo smerno prilagodljivih luči corner. Novi videz zaokrožajo posebej zasnovana 15-palčna aluminijasta platišča, ki so za izvedbo Style na voljo opcijsko.

Škoda Citigo se bo javnosti premierno predstavila na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi (7.–19. marec 2017).

S predelavo je Škoda Citigo zrasla za 34 mm in sedaj v dolžino meri 3.597 mm. Širina 5-vratnega avtomobila ostaja nespremenjena in meri 1.645 mm, višina pa 1.478 mm. Z veliko medosno razdaljo – 2.420 mm – so Škodini tehniki uspeli ustvariti potniški prostor, v katerem imajo tudi potniki na zadnjih sedežih dovolj prostora. Z 251 litri se prostornina prtljažnika, ki se pri podrti zadnji sedežni klopi poveča na 951 litrov, uvršča med najboljše v konkurenci.

Škoda Citigo je na voljo v izvedbah Easy, Active, Ambition in Style. Poleg tega sta na izbiro še posebna modela Škoda Citigo Monte Carlo in Škoda Citigo Fun, ki ju odlikujejo številni dodatni elementi opreme.

Oprema Škode Citigo

Po prenovi je notranjost Škode Citigo še bolj kakovostna in bolj funkcionalna. Kombinirani instrumenti s prikazom hitrosti, merilnikom števila vrtljajev motorja in prikazom količine goriva imajo novo oblikovno podobo in so na voljo v dveh različnih izvedbah. Sedeži z integriranimi vzglavniki skrbijo za dobro stransko oporo, z opcijskim usnjenim večfunkcijskim volanom pa je radio in telefon mogoče upravljati, ne da bi morali odmakniti roke z volana. Avtomatska klimatska naprava vedno poskrbi za prijetno temperaturo. Po želji sta na voljo še visokoločljivostni zaslon MaxiDOT ter senzor za dež in osvetljenost.

Nova generacija radijskih modelov Blues in Swing nudi številne možnosti za priklop zunanjih naprav, od priključka AUX-IN, reže za SD-kartice pa do USB-vhoda. Pri različici Swing so vključeni še barvni zaslon, šest zvočnikov in Bluetooth povezava, s katero je mogoče sistem povezati z voznikovim pametnim telefonom. Tega lahko voznik namesti v držalo za mobilni telefon na armaturni plošči. Aplikacije, ki delujejo z mobilnima operacijskima sistemoma iOS in Android, omogočajo navigacijo, prikaz podatkov o vožnji, prostoročno telefoniranje, energijsko varčno vožnjo ter predvajanje glasbe in radia.

Paleta motorjev

Za pogon so v ponudbi Škode Citigo na voljo trije sodobni trivaljni motorji, dva bencinska in motor na zemeljski plin. Spredaj prečno vgrajeni pogonski agregati z gibno prostornino 1,0 litra poganjajo sprednji kolesi. Kljub majhni gibni prostornini agregate odlikujeta velik navor in tiho delovanje.

Osnovni motor je motor 1.0 MPI z močjo 44 kW (60 KM) in navorom 95 Nm pri 3.000 1/min. Z njim Škoda Citigo iz mirovanja pospeši do 100 km/h v 14,4 sekunde in doseže najvišjo hitrost 162 km/h, povprečno pa porabi 4,1 litra goriva na 100 km.

Pri motorju 1.0 MPI z močjo 55 kW (75 KM) je 90 odstotkov maksimalnega navora, ki prav tako znaša 95 Nm, na voljo pri 3.000 1/min. Rezultat je živahna odzivnost v skoraj vseh območjih števila vrtljajev. Dodatno moč trivaljniku zagotavlja modificirano krmiljenje motorja. Od 0 do 100 km/h pospeši v 13,5 sekunde in doseže najvišjo hitrost 173 km/h, povprečno pa porabi 4,1 litra goriva na 100 km.

Na voljo je tudi različica 1.0 G-TEC s pogonom na zemeljski plin. Trivaljnik, optimiziran za pogon na zemeljski plin, razvije moč 50 kW (68 KM). Z njim Škoda Citigo iz mirovanja do 100 km/h potrebuje 16,3 sekunde, doseže najvišjo hitrost 165 km/h in na 100 km porabi le 4,5 m3 zemeljskega plina. Emisije CO2 pri tem znašajo le 82 g/km.