Renault zaostril merila

Aktualno

Renault je od leta 1995 zavezan okoljski politiki, ki upošteva vplive na okolje vseh dejavnosti na vsaki stopnji življenjskega obdobja avtomobila. Zastavonoša te okoljske zavezanosti je popolnoma električno vozilo in do sredine leta 2012…

104A42DC-6B89-11E0-B722-383E65B94067Renault je od leta 1995 zavezan okoljski politiki, ki upošteva vplive na okolje vseh dejavnosti na vsaki stopnji življenjskega obdobja avtomobila. Zastavonoša te okoljske zavezanosti je popolnoma električno vozilo in do sredine leta 2012 bodo na trgu ponujali že štiri takšna vozila.

 
Strožja merila za oznako eco2
 
Poleg lastne zaveze, da ponudi paleto vsem dosegljivih električnih vozil, si pri Renaultu prizadevajo za zmanjšanje okoljskih vplivov na vsaki stopnji njihovega življenjskega cikla. Ob četrti obletnici uvedbe lastne okoljske oznake eco2 je podjetje zaostrilo merila za svoja najbolj okolju prijazna in gospodarna vozila. Za pridobitev te oznake morajo zdaj izpolnjevati naslednje zahteve:
– izdelana morajo biti v tovarni z okoljskim certifikatom ISO 14001,
– izpust CO2 ne sme presegati 120 g/km (namesto prejšnjih 140 g/km) ali morajo delovati na bio-gorivo,
– vsebovati morajo najmanj 7 odstotkov reciklirane plastike (namesto prejšnjih 5%) in biti zasnovana tako, da je ob koncu življenjskega cikla možno ponovno uporabiti 95 odstotkov njihove mase.
 
Ambiciozen cilj za ogljični odtis
 
Ogljični odtis avtomobila pomeni skupno količino ogljika, ki je v okolje sproščen na vseh stopnjah življenjskega cikla, torej od pridobivanja surovin do konca življenjske dobe.
 
Renault se je v svojem strateškem načrtu “Renault 2016 – Drive the Change” zavezal, da bo svoj ogljični odtis od zdaj do leta 2013 zmanjšal za deset odstotkov, med letoma 2013 in 2016 pa še za nadaljnjih deset odstotkov.
 
Renault si nenehno prizadeva zmanjšati izpuste CO2 svojih vozil. Z današnjega povprečja 135 g/km, naj bi se do leta 2013 povprečen izpust v Evropi prodanih Renaultovih vozil zmanjšal na 120 g/km, do leta 2016 pa na manj kot 100 g/km.
 
Renault je za to politiko zavezanosti okolju nedavno dobil priznanje z razvrstitvijo na vrh lestvice avtomobilskih podjetij z najmanjšimi izpusti CO2 v Evropi, ki so jo pripravili v britanski nevladni organizaciji Environmental Investment Organisation (EIO). Renault je aprila letos za svojo tovarno v Tangerju (Maroko) prejel tudi evropsko nagrado za trajnostno energijo v kategoriji proizvodnje.