Grudnik / Ročnik – Clio 2.0 RS

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

V nedeljo popoldan se je v deževni Ljubljani končal 34. Rally Saturnus največja in najzahtevnejša prireditev v avto športu v Sloveniji. Dirka je bila dolga kar 530 km, imela pa je 13 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 193 km. Na rallyu je nastopila…

0B554238-7FFF-11E0-A0B7-316265B94067V nedeljo popoldan se je v deževni Ljubljani končal 34. Rally Saturnus največja in najzahtevnejša prireditev v avto športu v Sloveniji. Dirka je bila dolga kar 530 km, imela pa je 13 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 193 km.

 
Na rallyu je nastopila tudi posadka Avto kluba V-Racing Velenje,  Matej Grudnik – Jure Ročnik Clio 2.0 RS Grupa N, ki sta se po enoletni pavzi letos vrnila na rally tekmovanja. Rally sta končala na 2. mestu med vozili N 2000 ccm, na 3. mestu v diviziji II in na 11. mestu v generalni razvrstitvi me 40 posadkami, ki so uspešno pripeljale do cilja oziroma med 59 kolikor jih je bilo na štartu na prvi hitrostni preizkušnji.
 
Vse skupaj se je pričelo že v petek zvečer ko je bila na sporedu prva hitrostna preizkušnja, ki je tokrat potekala v okolici  kompleksa Arene Stožice v Ljubljani. Na startu se je zbralo 59 posadk, in ker je bila prireditev poleg slovenskega državnega prvenstva tudi mednarodnega značaja ( FIA evropski pokal, FIA CEZ Pokal, Mitropa pokal) jih je bilo 21 posadk tudi iz tujine in sicer iz šestih držav.
 
Po njunem nesrečnem odstopu na prvi letošnji dirki v Avstriji, sta si Matej in Jure tokrat želela rally predvsem uspešno zaključiti in se po zmagi na rallyu Velenje v 2009 spet boriti za stopničke. Toda naloga je bila tokrat težja, saj so v isto divizijo slovenskega državnega prvenstva tokrat združeni avtomobili skupine N 2000,  močnejši A 2000 in še močnejši R2 in R3 do 2000 ccm. Po previdnejšem začetku na prvih hitrostnih preizkušnjah sta stopnjevala tempo in se vzpenjala po lestvici . Sobotni del sta končala na 5. mestu divizije II in 16. generalno.
 
Nedeljsko deževno jutro je bilo potrebno pričeti z drugačnimi – dežnimi gumami, drugačnimi nastavitvami in seveda tudi z občutkom za mokro spolzko cestišče. Vse to se jima na prvi hitrostni preizkušnji ni najbolje izšlo, a sta stanje postopoma izboljševala. Med posameznimi HP je Matej opravil nekaj korekcij na nastavitvah podvozja, kar se je takoj tudi odrazilo na rezultatu. Po prvem krogu sta prišla v boxe na četrtem mestu v diviziji II, z zaostankom za tretjim za16,7 sek . Ob servisnem postanku je ekipa pripravila in zamenjala gume z drugačnimi  in vse je bilo pripravljeno za napad na stopničke v zadnjem krogu. Rezultati so se izboljševali, na 11 HP sta zmanjšala zaostanek za tretjim na 4,8 sek na 12 HP sta bila kar 7. v generalni razvrstitvi 3. med Slovenci in prva v diviziji II, zaostanek za tretjim pa zmanjšala na 0,2 sek. Pred njima je bila še zadnja 13 hitrostna preizkušnja Višnja gora 2, dolžine kar  24,6 km, ki sta jo končala na odličnem 9. mestu v generalni razvrstitvi in prehitela do tedaj tretjo posadko v diviziji II Logar /Zupan Peugeot 206 R3 za 11 sek ( Logar je že bil z Mitsubishijem državni prvak 2006). Rezultat sta bila zelo vesela, še posebej zaradi dejstva, da je to bil uspešen nastop po več kot enem letu pavze, pa tudi pred tem imata v rallyu bolj skromne izkušnje. Zadnjo hitrostno preizkušnjo Višnja gora sta vozila sploh prvič, zaradi strogih pravil FIA za evropsko in svetovno prvenstva pa sta si jo lahko pred dirko ogledala in popisala samo 2x.
 
Matej je bil na koncu izčrpan in zelo vesel dejal:  vidi se, da nama še manjka kilometrov in dirk, na vsaki hitrostni preizkušnji je šlo boljše, če bi bil rally še daljši bi bili rezultati še boljši, že se veseliva relija Velenje.
 
Po napornem tridnevnem  dirkanju je na koncu v generalni razvrstitvi slavila češka posadka Pech /Uhel – Mitsubishi Lancer EVO 9, to je bila za njo že 4 zaporedna zmaga na rallyu Saturnus, pred italijansko posadko Longhi/Baggio z Škodo Fabio S 2000, ki je na rallyu nastopila prvič , tretja pa je bila prav tako posadka iz češke Behalek/Černohorsky – Subaru Impreza WRX. Najboljša slovenska posadka je bila RokTurk /Enej Ložnar – Peugeot 207 S2000 na 4. mestu.
 
Sedaj je pred posadkami enomesečni odmor, potem pa je 12. junija na sporedu Rally Velenje.