Renault Laguna Grandtour dCi 175 BVA

Renault, Testi

V terminu 20. – 26. april 2011 smo imeli na testu vozilo renault laguna grandtour dCi 175 BVA. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu – tema: Na testu: Renault laguna grandtour bose&design dCi 175 BVA.

104A42DC-6B89-11E0-B722-383E65B94067Renault laguna je pogost avtomobil na slovenskih cestah. Nekoliko manj je karavanskih različicih grandtour, zagotovo pa so zelo redke takšne, kot smo jo imeli na testu – s pogonskim agregatom 2.0 dCi, ki ponuja 127 kilovatov ter samodejnim BVA menjalnikom.

Laguno je v začetku letošnjega leta doletela rahla prenova, ki pa je bila najbolj temeljita v ponudbi paketov opreme, saj sta sedaj na voljo le black edition in bose&design. Avtomobil je na pogled elegantnejši, z več kroma na prednji maski. S paketom opreme bose&design in močnim dizelskim motorjem pa ima zadaj dodana še dva nič kaj sramežljiva konca izpušne cevi. Štirikolesni pogon 4control je sedaj na voljo v obema nivojema opreme (pred prenovo le v GT različici) in stane 1.490 evrov. V ponudbi pa smo tudi opazili možnost izbire ločenega odpiranja stekla na zadnjih vratih, kar pride še kako prav pri prevozu koles na zadnji kljuki, ki stane 290 evrov. Panoramsko strešno okno, ki stane 1.090 evrov, je uporabno v pomladanskih dneh, ko prija vetrič svežega zraka. Poleti pa ga je bolje imeti zaprtega ali vsaj zasenčenega, saj neposredno sonce hitro zelo segreje usnjene sedeže.

V notranjosti voznika pričaka prijeten ambient, z že znanimi uporabljenimi materiali, ki dajejo občutek kvalitete in trajnosti. Vrh armaturne plošče je mehek na dotik. Sedeži so odeti v usnje, prednja dodatno ogrevana in električno nastavljiva. Dvopodročna klimatska naprava deluje nemoteno s tremi stopnjami hlajenja; soft, auto ter fast. Navigacijski sistem TomTom je serijsko prisoten v tem paketu opreme, mogoče pa je še dokupiti Carminat DVD. Prav tako je potrebno doplačati kartografijo Evrope.

56997B96-761E-11E0-8499-316265B94067

Vozne lastnosti lagune grandtour so v kombinaciji samodejnega menjalnika, poskočnega dizelskega pogonskega agregata in francoskega podvozja primerne pretežno umirjenim voznikom, ki z veseljem tu pa tam stisnejo na stopalko za plin. Predvsem na avtocesti se avtomobil odlično obnese, saj menjalnik prestavlja verižno brez zatikanj. Podvozje lepo pobira neravnine ter ponuja udobno vožnjo. Pri višjih hitrostih velja omeniti še dobro izolacijo, saj v notranjost ni moč slišati vetrnega trušča ali zvok pogonskega agregata. Za vse, ki imajo željo se s takšnim vozilom zapoditi po denimo idrijskih zavitih cestah pa raje priporočamo ročni menjalnik, vendar je zagotovo takšnih voznikov malo. Laguna grandtour je namreč v prvi vrsti družinski in posloven avtomobil.

Začetna cena lagune grandtour je obetajoča. Z dodajanjem opreme pa se znesek le še veča in veča. Pri ostalih evropskih znamkah je zadeva dokaj podobna, zato lahko le svetujemo, da je vredno dobro premisliti kaj v avtomobilu potrebujete in kaj ne. Različica lagune grandtour, kot smo jo imeli na testu, je namreč izdelana za tiste, ki želijo imeti v avtomobilu praktično vse, saj je to njihov dom za najmanj par uric vsakodnevno.

V terminu 20. – 26. april 2011 smo imeli na testu vozilo renault laguna grandtour dCi 175 BVA. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu – tema: Na testu: Renault laguna grandtour bose&design dCi 175 BVA.

Vprašanje uporabnice nevedna sploh: Kaj pomeni ta bose&design? Nivo opreme ali samo zvočnike?
Odgovor: Bose&design je eden izmed dveh nivojev opreme pri prenovljeni renault laguni, ki je prišla v prodajo z letošnjim februarjem. Prvi – osnovni nivo se imenuje black edition. Več o opremi, kot tudi motorni ponudbi si lahko preberete >>tu<<. Bose&design je osredotočen seveda tudi na avdio sistem, ki ga sestavljajo komponente znamke Bose®. Stil lagune s to opremo pa je eleganten s črno lakirano notranjostjo in varnostnimi pasovi v sivi kovinski barvi. Razlika v ceni med oprema v “našem”primeru lagune grandtour dCi 175 BVA znaša 1.800 evrov.
 
Vprašanje uporabnice sosedovažena: Kje je uporabno zavijanje z vsemi štirimi kolesi?
Odgovor: Štirikolesni volan daje laguni večjo stabilnost in okretnost. Zadnja kolesa, katerih kot zasuka se prilagaja glede na hitrost. Pri nizki hitrosti (pod 60 km/h) se zadnja kolesa za večjo hitrost zasučejo v nasprotni smeri od koles na prednji osi. Manjši kot zasuka poenostavlja tudi manevriranje, zlasti v mestu. Zmanjšani gibi volana prispevajo tudi k večji vodljivosti na ovinkastih cestah, zaradi česar je vožnja še bolj udobnejša.
Pri visoki hitrosti (nad 60 km/h) se zadnja kolesa sučejo v isti smeri kot prednja kolesa. V ovinku se zadnja os natančno prilagodi smeri avtomobila, zaradi česar pridobi optimalno stabilnost in obdrži smer.
V praksi je zadeva resnično uporabna na parkiriščih, kjer zaradi majhnega rajdnega kroga hitreje parkiraš. Pri višjih hitrostih (>130 km/h) na avtocesti v ostrejšem zavoju pa se je potrebno sistema sprva privaditi, saj daje občutek odnašanja vozila, ki pa je bistveno manj prisoten, kot je pri laguni coupe. Pri zmernih hitrostih, najopazneje je to pri izhodih na avtocesto, pa je občutek vožnje kot po tračnicah, saj zaradi tega sistema avtomobil lepše sledi voznikovim ukazom.
 
EA409368-6CF8-11E0-A004-E65165B94067Vprašanje uporabnika fifo: Kako prestavlja menjalnik BVA?
Odgovor: Samodejni 6-stopenjski menjalnik BVA deluje tekoče pri zmernem pospeševanju ter v umirjeni vožnji. Pri renault laguni grantour je dobavljiv le pri dizelskem motorju 175 dCi. Poraba ob uporabi ročnega menjalnika pa bi bila po naših predvidevanjih za kakšnega pol litra nižja, saj pogosto menjalnik BVA že ob malce močnejšem pritisku stopalke za plin prestavi dokaj pozno, saj očitno elektronika smatra, da želimo ostreje pospeševati. V ročnem načinu menjalnika BVA (ročka se premika naprej in nazaj) dobi voznik občutek, da se prestave menjajo počasneje, hkrati pa seveda ni tako pristno kot pri klasičnemu menjalniku. Vsekakor pa takšni samodejni menjalniki olajšajo vsakodnevno vožnjo (predvsem v mestni gneči) in nas čudi, da se za razliko Združenih držav Amerike, niso do sedaj še množičneje prijeli tudi pri nas. Vsekakor priporočamo takšen menjalnik umirjenim voznikom ter tistim, ki veliko časa preživijo v raznih gnečah ter zastojih.
 
D8F843DA-6CF8-11E0-9A6E-E65165B94067
 
Vprašanje uporabnice Barbara_mala: A ima ogrevane sedeže, koliko stopenj imajo ter koliko stane doplačilo?
Odgovor: Testna laguna je imela ogrevana prednja sedeža, ki sta na voljo z doplačilom 290 evrov. Stopnje gretja so tri, ki se nastavljajo z vrtljivim gumbom na zunanjem robu sedeža.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1995 cm3, dCi 175 (127 kW, 360 Nm) / 6.st. samodejni BVA
Poraba po ECE: 8,2 / 5,3 / 6,3 (CO2: 165 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100215 km/h / 9,8 sekund
Dolžina / širina / višina: 4803 / 2060 / 1473 mm
Medosna razdalja: 2758 mm
Teža: 1553 kg
Posoda za gorivo: 66 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 450 l

Cena osnovnega modela (2.0 16V black edition)€ 22.190
Cena avtomobila z opremo bose&design dCi175 BVA: € 28.990
Cena testnega vozila: € 34.541

 


Iztok Franko

Iztok Franko

Nekdanji urednik portala Avto.Over.Net deluje na področju avtomobilističnega novinarstva že vse od leta 2005. V svoji karieri je preizkusil že preko tisoč različnih avtomobilov. Najraje pa, kot pravi, sede v dirkalnike. V posebno čast si šteje, da je uspel dirkati proti asom svetovnega kova kot sta Fernando Alonso in Pedro De La Rosa... Trenutno živi in dela v Dubaju.

Sorodne vsebine