Renault uspešno na VN Bahrajna

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Sebastian Vettel je moštvu Red Bull Racing – Renault zagotovil prvo zmago letos, ko je v cilj pripeljal s prednostjo 3,3 oziroma 10,2 sekunde pred dirkačema moštva Lotus GP – Renault Kimijem Räikkönenom in Romainom Grosjeanom.

Sebastian Vettel je moštvu Red Bull Racing – Renault zagotovil prvo zmago letos, ko je v cilj pripeljal s prednostjo 3,3 oziroma 10,2 sekunde pred dirkačema moštva Lotus GP – Renault  Kimijem Räikkönenom in Romainom Grosjeanom.

 
E9B63C14-8E02-11E1-B57D-4FAE65B94067Mark Webber je bil z drugim Red Bull – Renaultom že četrtič zapored četrti. Dirkači z motorjem RS27 so tako osvojili prva štiri mesta, kar je motorju Renault zadnjikrat uspelo v dirki za VN Luksemburga leta 1997, v kateri je zmagal Jacques Villeneuve (Williams-Renault), za njim pa so čez ciljno črto pripeljali Jean Alesi (Benetton-Renault), Heinz-Harald Frentzen (Williams) in Gerhard Berger (Benetton).
 
Dirkača moštva Caterham F1 Vitalij Petrov in Heikki Kovalainen sta dirko končala na 16. oziroma 17. mestu, Kovalainen pa je moral po prvem krogu nepredvideno zaviti v boks zaradi predrte pnevmatike. Na žalost sta jubilejno 150. dirko partnerske naveze Williams – Renault dirkača Bruno Senna in Pastor Maldonado zaključila z odstopom. Bruno je dirko zaključil po 54 krogih zaradi mehanske okvare, ki ni bila povezana z motorjem, Pastorju pa se je v 25. krogu predrla pnevmatika, kar je povzročilo poškodbe tudi na dirkalniku.
 
Sebastian je dosegel že 28. zmago naveze Red Bull Racing – Renault in je skupno število Renaultovih zmag v formuli 1 povečal na 143, poleg tega pa je prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi, v kateri mu sledita Lewis Hamilton in Mark Webber. Tudi Red Bull se je povzpel na vrh lestvice konstruktorjev, na kateri vodi z devetimi točkami prednosti pred McLarnom, tretje pa je zdaj moštvo Lotus F1, ki se je na mah povzpelo za tri mesta.
 
Rémi Taffin, vodja operacij Renault Sport F1 na dirkališčih: “To je bila za Renault Sport F1 fantastična dirka, saj so prva štiri mesta osvojili dirkači z motorji Renault RS27. To je prvikrat po dirki za VN Monaka leta 2010, da smo osvojili prva tri mesta, prva štiri mesta pa smo nazadnje osvojili pred 15 leti.
Dirkališče v Bahrajnu je edinstven izziv, saj je prašno, suho, obraba pnevmatik je velika, to pa pomeni tudi, da je poraba goriva lahko nepredvidljivo velika. Na dan dirke smo imeli tudi drugačno vreme kot sicer ta konec tedna, saj je pred začetkom celo malo rosilo, kar je bila za vse še dodatna spremenljivka.
Za motorje je ta dirka ena zahtevnejših, njen izid pa jasno priča o trdem delu, ki so ga opravili vsi v Viry-Châtillonu, da bi po razmeroma težkem začetku sezone dosegli ta rezultat. Je tudi dokaz strokovnosti poklicne etike naših moštev na dirkališču, ki tako dobro obvladuje izzive tekmovanja znotraj Renaultove skupine moštev.
Caterham je ponovno pokazal solidno hitrost, saj se je Vitalij meril z obema dirkačema moštva Torro Rosso. Na žalost Heikki ni mogel izkoristiti odličnega startnega mesta, toda v primerjavi z drugimi moštvo napreduje, za naslednje dirke, ki bodo na bolj običajnih dirkališčih v Evropi, pa je pripravljenih kar nekaj izboljšav.
Škoda, da 150. dirka naveze Williams – Renault ni potekala v skladu s pričakovanji. Kljub temu sta bila dirkalnika solidno hitra in če Pastorju ne bi počila pnevmatika, bi imeli med osvajalci točk še enega dirkača z motorjem Renault. Do dirke v Španiji imamo tri tedne časa in vmes še testiranja v Mugellu, zato imamo kar nekaj možnosti, da ohranimo ta naš zalet.”