Požar ustavil Turka na reliju Croatia

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Nastop Roka Turka in Eneja Ložnarja se je na reliju Croatia za evropsko prvenstvo končal na 15. hitrostni preizkušnji, ko sta morala zaradi ognja v zadku peugeota 207 S2000 odstopiti in končati svoj lov za želenim četrtim mestom v skupni razvrstitvi.

Nastop Roka Turka in Eneja Ložnarja se je na reliju Croatia za evropsko prvenstvo končal na 15. hitrostni preizkušnji, ko sta morala zaradi ognja v zadku peugeota 207 S2000 odstopiti in končati svoj lov za želenim četrtim mestom v skupni razvrstitvi.
 

Za Roka Turka in Eneja Ložnarja je bil reli Croatia prvi resen letošnji preizkus. Tretji reli evropskega prvenstva je slovensko posadko v peugeotu 207 S2000 pričakal z odlično konkurenco, ki jo je vodil svetovni prvak razreda S2000 Juho Hanninen. Toda čeprav je bil Turk v primerjavi z odpeljanimi dirkaškimi kilometri v letošnji sezoni v precejšnjem zaostanku s tekmeci, so bili časi predvsem v prvem delu relija zelo vzpodbudni.
 
C4903D74-A764-11E1-9BF0-DA0166B94067Turk je tako na prvi hitrostni preizkušnji za Hanninenom, finskim profesionalcem in tovarniškim dirkačem, zaostal manj kot sekundo za kilometer. Ti zaostanki so se pozneje prvi dan nekoliko povečali, Turk pa si je za svoj cilj lahko postavil končno četrto mesto. Drugi tekmovalni dan je ta rezultatski domet postavil pod resen vprašaj, saj Turk ni bil zadovoljen z opravljenimi spremembami na nastavitvah dirkalnika in je padel na šesto mesto. Turka so takrat skrbeli tudi zaostanki za Poljakom Solowowom in Čehom Tlustakom, neposrednima tekmecema za želeno četrto mesto. S kratkim prenosom menjalnika je Turk še posebej veliko dragocenih sekund izgubil na hitrostni preizkušnji Preluk, ki je imela dolge ravne odseke.
 
A Turk in Ložnar sta za zadnji dan relija Croatia, ki je bil najdaljši med vsemi, napovedala napad na četrto mesto. Obljubo sta držala, saj sta takoj zarezala v prednost Solowowa. Na 12. hitrostni preizkušnji je s ceste zletel Tlustak in nekaj dragocenih sekund odvzel tudi Turku, ki je vozil tik za njim. To je pomenilo dodatno prednost Solowowu, a Turk je njegovo prednost tri hitrostne preizkušnje pred ciljem že prepolovil in nato zmanjšal na osem sekund.
 
Toda v trenutku, ko se je na zadnjih dveh hitostnih preizkušnjah obetal dramatičen dvoboj za četrto mesto, so preizkušnjo Buzet organizatorji prekinili in nanjo poslali gasilna vozila. Vzrok prekinitve je bil prav dirkalnik Roka Turka.
 
“Začutil sem vse več dima in moral ustaviti. Zadek dirkalnika je že gorel. Ustavil sem nekaj tekmecev za nama, ki so nama pomagali z gasilnimi aparati. Nato je na prizorišče pripeljal že gasilni avtomobil. Zgorel je ves zadek peugeota. Natančnega vzroka zdaj še ne vem, morda se je pregrela električna napeljava ali kaj podobnega. Seveda sem razočaran, saj sem bil danes spet v pravi formi in sem hitro zmanjševal zaostanek za četrtim mestom. Toda tudi taki dogodki, čeprav tik pred ciljem dolgega in napornega relija za evropsko prvenstvo, so sestavni del športa,” je po odstopu povedal Rok Turk.
 
Reli Croatia je dobil Juho Hanninen pred Hermannom Gassnerjem jr. (+0:25,2) in Luco Bettijem (+2:27,8).
 

V kolikor najdete še kakšen odličen video pa ga lahko posredujete na naš forum Avtomobilizem in F1, na zid facebook profila ali preko twitterja. Vsekakor bomo veseli tudi vašega mnenja.