Mazda in Fiat sklenila sporazum o sodelovanju

Aktualno

Mazda in Fiat sta sklenila sporazum o sodelovanju na področju razvoja in proizvodnje novega roadsterja na zasnovi s pogonom na zadnji kolesni par naslednje generacije Mazde MX-5. Slednji bo svoje mesto v programu Mazde, kot tudi Alfa Romea.

Mazda in Fiat sta sklenila sporazum o sodelovanju na področju razvoja in proizvodnje novega roadsterja na zasnovi s pogonom na zadnji kolesni par naslednje generacije Mazde MX-5.
 

Slednji bo svoje mesto našel tako v prodajnem programu Mazde, kot tudi Alfa Romea.

479CF528-A7EB-11E1-AFFE-DA0166B94067

Skladno s sporazumom bosta Mazda in Fiat razvila dva med seboj oblikovno različna roadsterja s pogonom na zadnji kolesi, ki bosta vsak posebej sledila filozofiji posamezne znamke, a si bosta tehnično kljub vsemu podobna, ne glede na dejstvo, da ju bodo poganjali različni pogonski agregati.

Sporazum predvideva tudi skupno mesto proizvodnje, Mazdino tovarno v domači Hirošimi, pri čemer bo proizvodna linija za Alfa Romeo pripravljena do leta 2015.

“Vzpostavljanje partnerskih odnosov na področju razvoja tehnologij in proizvodov samih je eno pomembnejših ciljev Mazdinega vodstva in sodelovanje s Fiatom je prvi korak na omenjenem področju. Še posebej vznemirljivo bo sodelovati s tako prestižno znamko, kot je Alfa Romeo, in to na projektu, ki temelji na prihodnji generaciji roadsterske ikone MX-5, ki ni samo Mazdina legenda, temveč udi najbolje prodajan roadster na svetu sploh.” je povedal Takaši Jamanuči, predsednik in CEO podjetja Mazda Motor Corporation.

“Ta sporazum ponovno potrjuje naša prizadevanja, da znamko Alfa Romeo pripeljemo do statusa globalne znamke. Partnerstvo z Mazdo nam prinaša sodelovanje z  vodilno znamko na področju snovanja kompaktne platforme s pogonom na zadnji kolesni par, kar bo tudi Alfa Romeo lahko izkoristil za snovanje vznemirljivega in všečnega roadsterja, zvestega vrednotam znamke. Veselimo se sodelovanja z Mazdo, za katerega upamo, da bo preraslo v dolgotrajno in plodno partnerstvo”, je dodal Sergio Marchionne, Fiatov CEO.

Končni sporazum bo predvidoma podpisan v drugi polovici letošnjega leta.

Mazda in Fiat bosta pretehtala tudi dodatne možnosti sodelovanja na evropskih tržiščih.