Povsem nov XC90

Novosti

Povsem nov Volvo XC90, ki je oblikovan okoli pričakovanj kupcev modernih avtomobilov, se ponaša z naborom inovativnih rešitev, ki naredijo zahtevno parkiranje in manevriranje na ozkih mestih enostavna. Tehnologije podpore IntelliSafe vključujejo razširjeno tehnologijo Park Assist Pilot (asistenco pri parkiranju), ki sedaj nudi tudi samodejno vzvratno parkiranje na parkirišču in bočno parkiranje ter nato zapuščanje […]

Povsem nov Volvo XC90, ki je oblikovan okoli pričakovanj kupcev modernih avtomobilov, se ponaša z naborom inovativnih rešitev, ki naredijo zahtevno parkiranje in manevriranje na ozkih mestih enostavna.

Tehnologije podpore IntelliSafe vključujejo razširjeno tehnologijo Park Assist Pilot (asistenco pri parkiranju), ki sedaj nudi tudi samodejno vzvratno parkiranje na parkirišču in bočno parkiranje ter nato zapuščanje tega parkirnega mesta. XC90 lahko digitalno ustvari pogled s ptičje perspektive področja 360° okoli avtomobila na velikem centralnem zaslonu.

»Več raziskav raziskovalnih inštitutov je pokazalo, da se do 2/3 intervjuvancev počuti neudobno pri situacijah parkiranja v ozek prostor. Funkciji, kot sta tehnologija Park Assist Pilot in pogled s ptičje perspektive, spremenita te stresne situacije v udobno, natančno in varno manevriranje,« pove dr. Peter Mertens, višji podpredsednik raziskav in razvoja pri Volvo Car Group.

Prenovljena tehnologija Park Assist Pilot olajša tako bočno kot običajno parkiranje na parkirišču, saj prevzame in upravlja krmiljenje, medtem ko voznik upravlja menjalnik ter nadzoruje hitrost avtomobila.

Ultrazvočni senzorji zaznajo parkirni mesto

Parkirno manevriranje temelji na informacijah dvanajstih ultrazvočnih senzorjev okoli avtomobila. Ko voznik aktivira tehnologijo Park Assist Pilot v situaciji bočnega parkiranja, senzorji pričnejo skenirati ob strani avtomobila za prosto parkirno mesto. Ko se zazna parkirni prostor, ki je velik vsaj 1,2 x dolžine avtomobila, sistem voznika obvesti z zvočnim signalom in sporočilom na instrumentalni plošči. V situacijah parkiranja na parkirišču pa mora biti prostor širok širino avtomobila plus en meter.

Volvo_parkiranje-(1)-(1)

Zaslon nato usmerja voznika korak za korakom z besedilom in animacijami na instrumentalni plošči, dokler avtomobil ni parkiran.

Pogled s ptičje perspektive nad avtomobilom

XC90 se ponaša tudi s pogledom 360°, ki vozniku nudi pogled s ptičje perspektive ter tako pregled okolice nad avtomobilom.

Pogled s ptičje perspektive omogočajo štiri kamere, ena je integrirana spredaj, po ena v vratna ogledala in ena zadaj.

Pogled 360° nudi vozniku tudi udoben dostop do drugih pogledov okoli vozila, naprej, nazaj in vstran.

Tehnologija Cross Traffic Alert

Rešitve IntelliSafe v novem XC90 vključujejo tudi sistem Cross Traffic Alert, ki krije zadek vozila ob vzvratnem zapuščanju parkirnega mesta. Sistem opozori voznika na prihajajoč promet do 30 metrov iz vsake strani z zvočnim signalom in opozorilom na centralnem zaslonu.