Fordova tehnologija za samodejno zaviranje

Zanimivosti

Francoska prestolnica slovi kot eno najbolj stresnih mest za voznike, kjer se vozila pogosto dotikajo z odbijači, nevarna križišča si kar sledijo, vozniki pa se morajo preriniti skozi neverjetne ožine. In prav ti pogoji so bili idealni testni poligon za Fordovo tehnologijo za samodejno zaviranje Active City Stop. Ko so že opravili obsežne preizkuse v […]

Francoska prestolnica slovi kot eno najbolj stresnih mest za voznike, kjer se vozila pogosto dotikajo z odbijači, nevarna križišča si kar sledijo, vozniki pa se morajo preriniti skozi neverjetne ožine.

In prav ti pogoji so bili idealni testni poligon za Fordovo tehnologijo za samodejno zaviranje Active City Stop. Ko so že opravili obsežne preizkuse v sklopu postopka za razvoj in testiranje na zaprtem preizkusnem območju, so inženirji za preizkus skrajnih zmogljivosti sistema poiskali najbolj izzivalno dejansko okolje.

Novi Ford Focus, ki bo v Evropi bo naprodaj v drugi polovici tega leta, uvaja napredno različico sistema za preprečevanje naleta Active City Stop, ki deluje pri hitrostih vse do 50 km/h.

Tipalo sistema Active City Stop za zaznavanje svetlobe vsako sekundo kar 50-krat preveri cesto pred vozilom in tako pomaga pri preprečevanju naleta v zadnji del vozila, ki vozi spredaj, če pa se mu ni mogoče izogniti, zagotavlja manjše poškodbe vozila.

Če se voznik na upočasnjevanje drugih vozil oziroma na zaznano ustavljeno vozilo ne odzove pravočasno, sistem zavira, zmanjša navor motorja in vključi zadnje opozorilne utripalke.

Pri preizkusu so se profesionalni vozniki, ki poznajo mesto, odpravili na vožnjo po najbolj obleganih pariških ulicah – Pariz uvrščajo med 10 mest z najgostejšim prometom v Evropi in čez najbolj razvpita križišča, kot je Place de l’Etoile ob Slavoloku zmage, kjer se stika 12 glavnih avenij.

Zaradi varnosti je bila funkcija za samodejno zaviranje med preizkusom izključena. Inženirji so lahko kljub temu spremljali in analizirali sistem ter preverjali, kdaj bi se aktiviral in ali bi se sprožil samo v primeru nevarnosti naleta v drugo vozilo. Nato so posamezne dogodke podrobno raziskali s pomočjo videoposnetkov dejanskih prometnih razmer.

Najnovejši pariški preizkus je Fordovim inženirjem omogočil, da so v petih dnevih s prototipi modelov Mondeo in Tourneo Connect v času največje prometne obremenitve prevozili več kot 4000 kilometrov. Test v realnih razmerah je ekipi pomagal, da je potrdila sistem kot zrel za serijsko proizvodnjo v obeh modelih.

Fordovi raziskovalci pa tudi razvijajo parkirno pomoč s popolno asistenco, ki bo voznikom omogočila parkiranje samo s pritiskom na gumb v notranjosti ali celo z daljinskim upravljalnikom zunaj vozila. Raziskujejo tudi napredne sisteme, ki bodo pomagali izboljšati prometno varnost s pomočjo komunikacij med vozili ter med vozili in infrastrukturo. Med njimi je elektronska zavorna luč pri zaviranju v sili, ki bo voznike opozarjala, tudi če bo vozilo za ovinkom ali bo skrito zaradi prometa.