Peter Prevc in Peter Podlunšek sta skupaj poletela

Šport

“To je bilo najbolj adrenalinsko doživetje v mojem življenju,” je po pristanku na murskosoboško letališče povedal superšportnik Peter Prevc. V petek 28. avgusta sta se na letališču LJMS srečala dva letalca, soimenjaka Peter Prevc in Peter Podlunšek, in z letalom Extra 330 LX, s katerim Podlunšek tekmuje v pokalu Challenger, poletela nad Pomurjem. Kljub temu, da […]

To je bilo najbolj adrenalinsko doživetje v mojem življenju,” je po pristanku na murskosoboško letališče povedal superšportnik Peter Prevc.

V petek 28. avgusta sta se na letališču LJMS srečala dva letalca, soimenjaka Peter Prevc in Peter Podlunšek, in z letalom Extra 330 LX, s katerim Podlunšek tekmuje v pokalu Challenger, poletela nad Pomurjem.

Kljub temu, da dogodka nista najavljala, se je pred starim hangarjem Aerokluba Murska Sobota hitro večala množica radovednežev in novinarjev, katerim se je pridružil tudi murskosoboški župan Aleksander Jevšek, ki je obema vrhunskima športnikoma zaželel veliko sreče na vseh nadaljnih tekmovanjih.

Peter Podlunšek, najboljši slovenski akrobatski pilot in edini Slovenec v najhitrejši motošportni seriji na svetu Red Bull Air Race, je izval dobitnika dveh olimpijskih odličij, malega kristalnega globusa in prvega skakalca na svetu, ki je preletel 250 metrov. Peter Prevc, ki se v zraku počuti kot riba v vodi, ni imel nobenega zadržka, da ne bi sprejel izziva. Odporen na vrtoglavico, vajen hitrosti in težkih telesnih obremenitev se je Prevc na trdna tla po precejšnjem obračanju v zraku vrnil nasmejan in z zdravo barvo na obrazu.

kontrola-letala

Pred poletom s Podlunškom je Prevc povedal, da je še najbolj zanimivo pri vsem tem, da ne ve, kaj lahko sploh pričakuje.

“Nekaj izkušenj z letenjem sicer imam, poznam na primer občutek prostega pada, saj sem že večkrat skočil s padalom, vem pa, da bo tole nekaj čisto drugega.”

je povedal simpatični Prevc, tik preden so se mu uresničile najbolj divje sanje. Dan je bil za doživljanje topgunovskih emocij kot naročen, v zraku so bili padalci ter vojaška letala in nasploh se je na najstarejšem slovenskem letališču kot se spodobi več dogajalo v zraku kot na tleh.

Po skrbnem pregledu opreme je Podlunšek Prevcu dal nekaj osnovnih informacij glede poleta. Povedal mu je, da bosta letela 400 km na uro in da naj  s pogledom ves čas gleda zemljo, ker bo tako stabiliziral možgane.

“Ne bom te izpostavil tako hudim obremenitvam, kot jih doživljam sam, zato pa ti bo velik izziv orientacija. Ko bova letela nižje, boš bistveno bolj občutil hitrost, mi je pa žal, da ni tu niti enega pilona – občutek, ko greš z 8 m širokimi krili skozi vratca, ki so narazen le 12 m, je res nekaj posebnega.”

je nadaljeval Peter.

Petra sta se s poleta vrnila takšna, kot da bi šla na sprehod v Tivoli, čeprav je s tal vse skupaj delovalo precej ekstremno. Na vprašanje, kaj se mu je dogajalo v glavi med poletom, je Peter v šali odgovoril:

“Enkrat sem pomislil, ali mi bo treba uporabiti padalo, ki sem ga imel na sebi.”

Prihodnji teden se Peter Prevc odpravlja na priprave, Peter Podlunšek pa na šesto tekmo v sezoni – najboljši piloti na sveti bodo 5. in 6. septembra leteli na dirki v avstrijskem Spielbergu.