Iz Kranja: Dunlop, Goodyear, Fulda in Sava

Aktualno, Novosti

Kranjska podružnica ameriškega giganta, Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o., predstavlja zimsko novost svojih blagovnih znamk.

Kranjska podružnica ameriškega giganta, Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o., predstavlja zimsko novost svojih blagovnih znamk.

Dunlop Winter Response 2

Dunlop je predstavil novo zimsko pnevmatiko za majhne in kompaktne avtomobile, Winter Response 2, ki ponuja izjemno zmogljivost pri zaviranju in vodenju vozila v zimskih razmerah. Na evropskem sistemu označevanja (v veljavi od novembra 2012) je Winter Response 2 za oprijem na mokri podlagi uvrščena v razred B v kar 16 od 22 prodajnih dimenzij.

Winter Response 2 je nova generacija uspešne pnevmatike Winter Response in odlično dopolnjuje SP Winter Sport 4D, ki v Dunlopovi ponudbi zimskih pnevmatik pokriva segment visokozmogljivih vozil. Winter Response 2 je na voljo v 22 dimenzijah, od 155/65 R14 do 195/65 R 15, in bo v prodaji za zimsko sezono 2013.

Pri razvoju nove pnevmatike so se strokovnjaki posvetili reševanju pomembnega vprašanja varnosti pri zaviranju in vodenju vozila po zasneženih, poledenelih in mokrih cestah pozimi. Njene ramenske lamele pod kotom 45 stopinj pripomorejo k boljšemu oprijemu pri zavijanju na zasneženi in poledeneli podlagi. Gosteje posejane lamele ustvarjajo več oprijemnih robov in zagotavljajo zanesljivo vodenje vozila v mokrem vremenu in dodaten oprijem, kratko zavorno pot ter večjo stabilnost pri zavijanju v snegu. Nov dezen z inovativno geometrijo blokov tekalne plasti izboljšuje oprijem pri pospeševanju vozila na cestah, pokritih s snegom. Pnevmatika hkrati omogoča še boljši izkoristek goriva.

Neodvisni testi avtomobilske organizacije ADAC so pokazali, da je pnevmatika “dobro uravnotežena, saj dosega najboljše ocene na mokri podlagi, na snegu, pa tudi glede porabe goriva”. Dunlopova pnevmatika Winter Response 2 se je s svojimi rezultati uvrstila na trdno drugo mesto in bila opredeljena kot “dobra”, kar je najboljša možna ocena na testu.

Dodatni neodvisni testi, ki sta jih opravila ACE-Lenkrad in GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung), so potrdili, da je Dunlopova Winter Response 2 pnevmatika, na katero se v zimskih mesecih lahko zanesemo. Rezultati publikacije so dodatno potrdili, da ta nedavno lansirana zimska pnevmatika stoji trdno na drugem mestu in je zaradi statusa “zelo priporočljiva” nadvse iskana.

Tudi rezultati švicarskega združenja TCS so dokazali, da bo pnevmatika Dunlop Winter Response 2 to zimo med najboljšimi, saj so jo uvrstili na trdno drugo mesto in ji dodelili oceno “zelo priporočljiva”.

Goodyear UltraGrip 8 PERFORMANCE

Goodyear UltraGrip2 2013UltraGrip 8 PERFORMANCE je posebej razvita pnevmatika, namenjena težkim snežnim razmeram. Pnevmatiko odlikuje tehnologija treh vrst lamel, ki so jo pri Goodyearu razvili s ciljem, da bi ohranili togost pnevmatike, obenem pa omogoča odlične vozne lastnosti na snegu. Gosto posejane hibridne lamele zagotavljajo odlično vodljivost na snegu tekom celotne življenjske dobe pnevmatike, povečano število robov zaradi več zamikov v dezenu pa prispeva k večji splošni zmogljivosti pnevmatike na snegu. Izboljšave, ki so jih izvedli na področju vodljivosti, se odražajo tudi v rezultatih neodvisnih testov, saj je pnevmatika pri vodljivosti na snegu v povprečju za 3 % boljša od konkurenčnih.

Žagasto osrednje rebro pri zaviranju deluje kot snežni plug in prinaša na snegu 6 % krajšo zavorno pot, kot jo imajo v povprečju ostale tri testirane konkurenčne pnevmatike,[5]hkrati pa na snegu zagotavlja tudi boljši oprijem. Široki kanali na ramenskem delu dodatno učinkovito odvajajo snežno brozgo med vožnjo izpod pnevmatike. Na mokri podlagi pride do izraza usmerjen dezen s hidrodinamičnimi kanali, ki vodo razpršujejo vstran, zaradi česar se pnevmatika učinkovito upira akvaplaningu, na suhi podlagi pa neprekinjeno osrednje rebro poskrbi za ohranjanje smeri in natančnost pri zavijanju.

FULDA

Fulda Kristall Control HP 2013Fulda Kristall Control HP zaznamuje tehnologija Snow Catcher. Ta s pritiskom na podlago, ki ga pnevmatika ustvarja pri kotaljenju, in novim dezenom tekalne plasti poskrbi, da se sneg ujame v naležno ploskev, in s tem zagotovi boljši oprijem na zasneženih cestah. Dodatno tehnologija Bubble Blade med lamelami ustvarja mehanizem medsebojnega prepletanja in s tem preprečuje prekomerno deformacijo blokov tekalne plasti med vožnjo. Pnevmatika je zasnovana tako, da učinkovito prenaša sile s kolesa na cesto, kar izboljšuje vodljivost vozila pri hitri vožnji.

Fulda Kristall Montero 3 zagotavlja vsestransko učinkovitost. Središčni kanali pnevmatike tvorijo med seboj prepleteno mrežo, v katero se med vožnjo ujame sneg, zaradi česar pnevmatika ohrani oprijem tudi na zasneženih cestah. Prav tako jo odlikuje tudi tehnologija Bubble Blade, ki zagotavlja ravnovesje med gosto postavitvijo lamel in trdnim dezenom tekalne plasti. Pnevmatika vsebuje poseben polimer, ki pri nizkih temperaturah ostane prožen in s tem pomaga ohraniti optimalne vozne lastnosti v hudem mrazu.

SAVA

Eskimo  S3 plus 2013Z izboljšano zmesjo in večjo vsebnostjo silike v tekalni plasti, Sava eskimo s3+ zagotavlja boljše vozne lastnosti in izboljšan oprijem na mokri podlagi pri nizkih temperaturah. Oblika tekalne plasti ima velik vpliv na vodljivost posredno pa tudi na oprijem. S svojim usmerjenim dezenom tekalne plasti, tremi širokimi in globokimi kanali po obodu pnevmatike ter ustreznim številom prečnih kanalov zagotavlja učinkovito odvajanje snežne brozge in vode izpod tekalne plasti.

Sava eskimo HP za osebne avtomobile je zasnovana za visoko zmogljivost v zahtevnih zimskih pogojih, pri čemer jo odlikujeta predvsem izpopolnjen usmerjen dezen tekalne plasti skupaj z zmesjo s polno siliko. Pnevmatika tako zagotavlja odličen oprijem in vodljivost v snegu ter učinkovito zaviranje na mokri podlagi. Zgradba avtoplašča omogoča enostavno vodenje vozila, hkrati pa zagotavlja veliko več prevoženih kilometrov.

Sava eskimo SUV je posebej razvita za vozila za prosti čas. Zimski dezen tekalne plasti s številnimi prepletenimi lamelami in izpopolnjena togost v vzdolžni ter bočni smeri dajeta pnevmatiki izjemno zmogljivost, še zlasti na zasneženih in poledenelih cestah. Pnevmatika zagotavlja odličen oprijem na mokri podlagi in visoko kilometražo.