Novo doma: Volvo XC90

Aktualno, Novosti

Volvo XC90 je bil premierno prikazan na detroitskem avtomobilskem sejmu leta 2002 in takrat so mnogi kritiki menili, da je Volvo s svojim SUV modelom vstopil prepozno na trg mestnih terencev. A izkazalo se je ravno obratno.

XC90 je s svojim prihodom na trg revitaliziral celoten trg, saj je rešil vse probleme zgodnejših SUV-jev.

 
Volvo XC90Volvo naj bi po prvotnih načrtih izdelal 50.000 vozil XC90 letno. A model je postal tako popularen, da je število naraščalo iz leta v leto vse do leta 2005, ko je s 86.000 izdelanimi modeli doseglo svoj vrh, XC90 pa je s tem postal najpomembnejši švedski izvozni produkt. Robusten izgled, prostornost in visok položaj sedežev so odlike, ki so ta tip vozila naredile tako popularen. Od svoje prve predstavitve je XC90 prejel preko 110 nagrad po celem svetu, ki dokazujejo veličino tega modela. 
 
Dizajn volva XC90 je narejen tako, da pusti eleganten, mišičast in robusten vtis. Nepozaben vtis se le še stopnjuje s številnimi detajli. Nove dnevne luči dajo sprednjemu delu več značaja. Preoblikovan metalen vstavek na sprednjem odbijaču in srebrne strešne letve so standardne na vseh različicah. Tukaj so tudi nove okrasne letve na vratih, ki so pri vseh različicah barvno usklajene. Ne smemo pozabiti na zadnje luči, LED zavorne luči, srebrne smernike (z oranžno žarnico) in seveda na šesterokraka 18” platišča v srebrno mat izvedbi, ki zaključijo popoln videz avtomobila. 
 
Številne novosti so tudi v notranjosti vozila ter tako še dodatno poudarijo luksuzno noto vozila XC90. Med njimi so trokraki volan, aluminijasti dekor kot del standardne opreme in armaturna plošča z belo osvetljavo. Vrata prtljažnika so razdeljena na zgornji in spodnji del z usnjeno, barvno usklajeno ročko. Preoblikovan je tudi rolo prtljažnika. Del standardne opreme na večini tržišč je sedem sedežev, prav vsi se lahko zložijo ter tako ustvarijo raven tovorni prostor.
 
Volvo XC90 na Vranskem
 
Nekaj podatkov o novem vozilu:
– XC90 je sedaj na voljo v ekskluzivni Executive različici, s številnimi elementi, ki povečujejo raven luksuza; usnjeni sedeži s prezračevanjem in masažo ter drugimi ekskluzivnimi dodatki.
– Različica R-Design poudarja športni duh in daje vozilu bolj dinamičen značaj, poleg izboljšanega podvozja R-Design prinaša tudi karakteristične elemente v notranjosti ter nova 19” platišča.
– XC90 je na voljo s šestvaljnim bencinskim in dvema turbodizelskima motorjema.
– 3,2-litrski šestvaljni bencinski motor nudi 179 kW (243 KM), 320 Nm navora in porabi 11,4 l/100km (265 g/km CO2), medtem ko lahko ljubitelji dizlov izbirajo med dvema motorjema: D5 s 148 kW (200 KM) in 420 Nm ter petvaljnim D3 (2,4-litrski) s 120 kW (163 KM) in 340 Nm (prednji pogon). Močni dizelski motorji v povprečju porabijo 8,3 litra (D5) in 8,2 litra (D3) goriva.
 
Najcenejši XC90 vas bo stal 50.500 evrov. Pod motornim pokrovom pa se bo skrival dizelski D3 z opremo Kinetic. Za najdražjega velja bencinski XC90 z opremo XC90 Executive.