Novo doma: Citroen C-zero

Aktualno, Novosti

Nič litrov goriva, nična emisija škodljivih delcev, nična emisija CO2 med vožnjo, nič zvočnega onesnaževanja, takšen naj bi bil C-zero, ki razširja ponudbo francoskega proizvajalca v nižjem razredu vozil.C-zero je bil zasnovan za lažje premikanje po mestu…

96C6F55E-8C12-11E0-A674-C16465B94067C-zero je bil zasnovan za lažje premikanje po mestu in v okolici mesta: majhne zunanje dimenzije, presenetljive zmogljivosti in avtonomija, ki v celoti zadošča za vse vsakodnevne vožnje, tako tihe, da lahko pozabimo na mestni hrup. Pravi koncentrat tehnologije in kreativnosti, ki že danes ponuja odgovor na zahteve prihodnosti!

 
Znamka ga je razvila v sodelovanju z Mitsubishi Motors Corporation (MMC) in je poleg vozila Berlingo First Electrique, drugo Citroënovo vozilo na električni pogon. C-zero, ki se ponaša z vodilno tehnologijo, med katero se uvršča tudi litij-ionska baterija, izkorišča med drugim tudi izkušnje znamke, ki je že prodala več kot 5500 vozil na električni pogon.
 
 

 
 
Nekaj dejstev o vozilu:
– Z dolžino 3,48 m in 9-metrskim premerom obračalnega kroga se C-zero povsem lahkotno giblje po mestu.
– Njegove zmogljivosti (največja hitrost 130 km/h, z mesta do 100 km/h pospeši v približno 15,9 sekunde, od 60 do 80 km/h pa v 3,9 sekunde) ter njegova avtonomija, ki  znaša 150 km, mu omogočajo, da se brez skrbi poda tudi izven mesta. 70 % vseh poti, ki se jih v Evropi vsakodnevno prevozi z avtomobilom med tednom, je krajših od 30 km,  95 % od teh pa je krajših od 80 km.
– Po zaslugi medosne razdalje, ki znaša 2,55 m, se ponaša s 4 udobnimi sedeži in prtljažnikom prostornine 166 litrov.
– C-zero ponuja veliko opreme s področja varnosti in udobja: servovolan, varnostne sisteme ABS, ESP in sistem za pomoč pri zaviranju v sili, električni pomik stekel, 6 varnostnih blazin, in klimatsko napravo; to je najpomembnejša tovarniško vgrajena oprema.
 
Sicer pa je C-zero zelo enostaven za upravljanje: zadostuje, da obrnete kontaktni ključ, pri čemer se oglasi zvočni signal in prižge zelena kontrolna lučka “READY” na instrumentni plošči ter nato premaknete prestavno ročico (ki je enaka kot tista pri avtomatskem menjalniku) v edini položaj za vožnjo naprej.
 
Na instrumentni plošči vozila je poleg ostalih običajnih informacij, indikator s kazalcem, ki deluje takoj po vključitvi kontakta in kaže stanje uporabe akumulatorske baterije s pomočjo: 
• temno modrega območja, ki predstavlja polnjenje,
• svetlo zelenega območja za varčno vožnjo, 
• belega območja, ki pomeni vožnjo z večjo porabo razpoložljive energije.
 
Klasični merilnik goriva tukaj nadomešča indikator napolnjenosti akumulatorske baterije. Ko se približuje minimalna raven napolnjenosti akumulatorske baterije, nekaj časa po opozorilu vozniku sledi omejitev uporabe opreme in zmanjšanje razpoložljive moči zato, da se čim bolj podaljša avtonomija. 
 
C-zero, ki deluje izključno na elektriko, razpolaga s sinhronskim motorjem s trajnim magnetom, ki razvije moč 47 kW pri 3500 do 8000 vrt/min. Največji navor 180 Nm doseže v območju od 0 do 2000 vrt/min.  Glede na značilnosti elektromotorja, ki že ob začetku svojega delovanja razpolaga z največjim navorom, namestitev večstopenjskega menjalnika ni potrebna. C-zero je na zadnji osi v bližini elektromotorja opremljen z reduktorjem s prilagojenim prestavnim razmerjem in s klasičnim diferencialom.
 
Nastavitve vozila C-zero omogočajo dva različna načina vožnje; 
• pri približno do polovice pritisnjenem pedalu “plina” izbrane nastavitve omogočajo povsem običajno premikanje v prometu s poudarkom na varčnosti in nizki porabi energije;
• pri več kot polovico pritisnjenem pedalu “plina” razpolaga C-zero z vso potrebno zalogo moči in navora za dinamično vožnjo kot tudi v primerih, ko začasno potrebujete več moči, na primer iz varnostnih razlogov.
Napajanje motorja zagotavlja litij-ionska baterija zadnje generacije, ki je vgrajena na sredini vozila. Sestavljena je iz 88 celic z uporabno kapaciteto 50 Ah, z močjo 16 kWh in napetostjo 330 V. 
 
Litij-ionska tehnologija omogoča:
• manjšo maso akumulatorskih baterij zaradi ugodnejšega razmerja med težo, močjo in zmogljivostjo,
• da ima vsaka posamezna celica večjo moč v primerjavi s klasičnimi tehnologijami, ki zagotavljajo enake funkcije,
• neobčutljivost na delna polnjenja, ki ne vplivajo na življenjsko dobo akumulatorskih baterij. 
 
Polnjenje akumulatorskih baterij avtomobila C-zero je enostavno in lahko ga izvajamo na dva načina: 
• doma, prek običajne električne vtičnice, na priključkih po cestnem omrežju ali v podjetjih: zadostuje, da priključite napajalni kabel v 220 V vtičnico. Za polno polnjenje je potrebnih 6 ur s tokom 16 A (Francija), 7 ur s tokom 13 A (Velika Britanija) in 9 ur s tokom 10 A (Švedska);
• prek zunanjega priključka z enofaznim tokom 125 A pod napetostjo 400 V in močjo, ki znaša do 50 kW, je možno v pičlih 30 minutah napolniti 80 % baterije. 
 
Baterije zdržijo 1500 polnjenj in praznjenj.  
 
Cena C-zera se prične od 35.460 evrov dalje. Prvi kupci pri nas pa bodo po večini podjetja, ki ga bodo uporabljala za marketinške namene. V sled tega se pričakuje prodaja petih vozil do konca letošnjega leta. Kupili stag a že podjetji Elektro Maribor in Mestna občina Koper. Sicer pa je Peugeotovega iOna že vozil ljubljanski župan Zoran Jankovič, novica se nahaja >>tu<<. Pred časom pa smo pisali o predstavitvi Mitsubishijevega i-Mieva v >>tej<< novici.