Novo doma: Volkswagen up!

Aktualno, Novosti

Volkswagen je tudi v Sloveniji predstavil nov mali model z imenom up!. Glavno izhodišče novinca, ki je naslednik Lupa in Foxa, je ugodna cena z veliko sodobne tehnologije. V Sloveniji jih želijo do konca leta prodati približno 400.

Volkswagen je tudi v Sloveniji predstavil nov mali model z imenom up!.
 

Glavno izhodišče novinca, ki je naslednik Lupa in Foxa, je ugodna cena z veliko sodobne tehnologije. V Sloveniji jih želijo do konca leta prodati približno 400.

Kasneje, predvidoma sredi leta, bo na naš trg zapeljala še štirivratna različica up!-a, ki naj bi bila bolj zaželjena. Od skupne prodaje se naj bi 65 odstotkov kupcev odločilo za slednjo.

8FC0A0F8-62B2-11E1-899C-F9B865B94067

Oblika novega up! je izredno zanimiva, saj se ob pogledu na sprednji del zaradi linij odbijača zdi, da se avtomobil smehlja. Stransko silhueto, 3,4 metra dolgega vozila, slogovno zaznamujejo zaobljene površine ter prehajanje med konveksnimi in konkavnimi oblikovnimi elementi. Kolesa obdajajo poudarjena kolesna ohišja, katerih stranske površine so zelo velike in ustvarjajo vtis, da gre za premer koles (od 14 do 16 col) večji. Po svoje zanimiv je tudi zadek, saj up! ima velik pokrov prtljažnika, ki na spodnjem delu sega do odbijača. Zunanja plast je podobno kot pri sodobnih telefonih izdelana iz prosojnega stekla. Navpično nameščene zadnje luči skupaj s pokrovom oblikovno tvorijo eno enoto.

V notranjosti, po zaslugi velike medosne razdalje v primerjavi s konkurenco, up! ponuja veliko prostora. Funkcionalno zasnovana notranjost se dokazuje s številnimi odlagalnimi mesti. Prostornina prtljažnika meri v osnovni postavitvi 251 litrov, medtem ko se ob podrtih razširi na 951 litrov. Prostornina rezervoarja za gorivo je mestnemu avtomobilu primerno velika in znaša približno 35 litrov.

Nekaj podatkov o novem vozilu:
– Skupaj z modelom up! se premierno predstavlja tudi nova generacija trivaljnih motorjev. Bencinska motorja prostornina enega litra ponujata ali 44 kW (60 KM) ali 55 kW (75 KM).
– Povprečna poraba šibkejšega znaša 4,5 litra goriva na sto prevoženih kilometrov, medtem ko pri močnejšemu 4,7.
– Obe različici motorja sta na voljo s petstopenjskim ročnim menjalnikom, od junija naprej bo močnejša dobavljiva še z avtomatskim.
– Pričakuje se še na enaki tehnični osnovi izdelan motor na zemeljski plin s 50 kW (68 KM). Leta 2013 pa lahko pričakujemo še električno različico up!-a.
– Novi up! je prvi avtomobil v svojem razredu, ki ima med drugim serijsko integrirano mestno funkcijo samodejnega zaviranja v sili. Ta pri hitrosti med 5 in 30 km/h v primeru nevarnosti naleta samodejno zavira vozilo.
– Popolna novost v Volkswagnovi ponudbi je sistem maps+mpore – prenosni modul z zaslonom na dotik, ki zajema navigacijski sistem, napravo za prostoročno telefoniranje, prikaz raznovrstnih podatkov o vozilu in multimedijski predvajalnik. Vse to pa je na voljo v slovenskem jeziku.
– Nivoji opreme so trije: take up!, move up! in high up!. V ponudbi pa sta trenutno tudi posebna modela black up! in white up!.
– V osnovni opremi med drugim že dobite prednji čelni varnostni blazini in kombinirani sprednji stranski varnostni blazini za glavo in prsni koš, klimatsko napravo, multimedijsko vtičnico AUX-IN, pritrdišča Isofix na zadnji klopi, radio, ipd.

Uvoznik navaja, da se bodo za up!-a odločali različni kupci, ki si želijo ali trendovski avtomobil, ali le mali avtomobil ali pa kot tretji – študentski avtomobil. Nekaj pa imajo skupnega, vsi bodo morali za osnovnega up!-a odšteti 8.280 evrov. Za dražjega velja tisti z močjo 55 kW in opremo high up!, ki stane 9.932 evrov. Sicer pa sta trenutno najdražji različici posebna modela black up! oziroma white up! za katero je potrebno odšteti 10.964 evrov, vključeno pa že ima precej priboljškov, kot je aluminijasta 16-col velika platišča, kromirani ohišji zunanjih ogledal, prenosna multimedijska naprava maps+more in še nekaj ostalih dobrot, ki so dodane k opremi high up!.

V kolikor najdete še kakšen odličen video, kot je ta simpatičen oglas za model up!, pa ga lahko posredujete na naš forum Avtomobilizem in F1, na zid facebook profila ali preko twitterja.