Novo doma: Volkswagen Touareg (prvi znanilec nadaljevanja Volkswagnove poti)

Novo doma

Domača premiera Touarega, ki postavlja nove temelje za Volkswagen.

Segment C-SUV je bil pred pričetkom finančne krize pri nas zelo priljubljen, a se je tedaj zgodil strm padec. Danes smo priča ponovni rasti prodaje, nesporni vladar na slovenskem trgu pa je BMW. Volkswagen ambiciozno v ogenj pošilja novo železo – novo generacijo svojega robustnega, a prestižnega terenca – Touarega.

7Novi Touareg je pridobil v mere. Zdaj je nekoliko daljši in širši v primerjavi s predhodnikom. To se pozna pri večji prostornini prtljažnika, ki je zrasel za 116 litrov ima odslej 810 litrov uporabne prostornine. Avtomobil je z novo generacijo tudi nekoliko lažji, in sicer za 106 kilogramov (primerjava osnovnih različic) – predvsem zaradi uporabe lahkih materialov (aluminij, jeklo).

Novi Touareg je na voljo v štirih različnih izvedbah. Poleg osnovnega so tu še paketi opreme Elegance, Atmosphere in športno orientirani R-Line. Avtomobil je že serijsko opremljen z LED žarometi, navigacijskim sistemom, sistemom za preprečevanje zapustitve voznega pasu ter aktivnim tempomatom. Pri domačem uvozniku predvidevajo, da bodo slovenski kupci največ posegali po opremah Elegance in R-Line. Zanimiva je tudi opcija Black Style paketa, ki na zunanjosti ne vsebuje kromiranih dodatkov – vsi ti deli so tedaj v črni barvi.

V notranjosti vozila je nemogoče zgrešiti velik zaslon infotainmenta. Opcijsko je na voljo celo 15-palčni zaslon, poleg tega pa še 12,3-palčni zaslon z digitalnimi merilniki. Dodatno lahko izberemo tudi head-up zaslon, ki se projicira v vetrobransko steklo, ambientni paket s 30 različnimi barvami osvetlitve, ali pa masažne sedeže.

Že serijsko je v Touaregu nameščen gumb, s katerim izbiramo vozne profile. Teh je v osnovni različici 7. Opcijsko je na voljo tudi zračno vzmetenje, ki ga lahko še nadgradimo z off-road paketom. Tako imamo na voljo še dva dodatna profila vožnje – “gravel” in “sand”. Na voljo je tudi aktivni elektromehanski stabilizator nagiba vozila.

Touareg je opremljen tudi s štirikolesnim krmiljenjem. Zadnji kolesi se odklonita do maksimalno 5 stopinj. Do hitrosti 37 km/h se zadnji kolesi obračata prositmerno, nad to hitrostjo pa v enako smer kot prednji kolesi.

Na voljo so tudi številni naprednejši asistenčni sistemi. Proaktivna zaščita potnikov zdaj nadzoruje vse smeri okoli vozila. Zanimiva je tudi asistenca za nočni vid, ki prek svetlobnih signalov in opozoril voziniku zaznava divjad, pešce itd. Matrični LED žarometi zaznano oviro še dodatno osvetlijo. Sistem deluje prek infrardeče kamere.

Motorna paleta trenutno zajema štiri različne agregate: bencinskega V6 TSI s 340 KM ter tri dizelske V6 TDI z 231 KM, V6 TDI z 286 KM ter V8 TDI s 421 KM – vsi v kombinaciji z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom “tiptronic”.

Novinec postavlja nove temelje za Volkswagen, saj je z vidika asistenčnih in komfortnih sistemov ter sistemov za uravnavanje vozne dinamike to najnaprednejši produkt nemške avtomobilske znamke. Platformo si deli s koncernskim bratom Audijem Q7. Cene se pričnejo pri 59.538 evrih (najšibkejši dizelski motor in osnovni nivo opreme). Pri slovenskem uvozniku pričakujejo, da bo že do konca letošnjega leta po njem poseglo 80 domačih kupcev, za leto 2019 pa predvidevajo približno 110 izdobav vozila.