Novi BMW X5 bo skušal prepričati s športnostjo in prestižem

Aktualno, Novosti

Četrta generacija družinskega poglavarja BMW X.

Novi BMW X5 odpira naslednje poglavje v zgodbi ustanovitelja segmenta športnih terenskih vozil (SAV), od katerega je bilo prodanih že več kot 2,2 milijona enot. Nova izdaja vozila BMW X5 zajema domišljijo z jasnostjo oblikovanja, udobnimi, športnimi in avtoritativnimi voznimi lastnostmi ter inovativnimi funkcijami opreme. Proizvodnja bo potekala v tovarni BMW v Spartanburgu (ZDA). Prihod na svetovni trg pri BMW-ju obljubljajo za mesec november 2018.

Novi X5 je večji od svojega predhodnika: dolžina se je povečala za 36 milimetrov na 4.922 mm, širina za 66 milimetrov na 2.004 mm in višina za 19 milimetrov na 1.745 mm. Medosna razdalja se je povečala za 42 milimetrov na 2.975 mm.

Zunanjost uporablja robusten oblikovni jezik. Opazni sta velika rešetka v obliki dvojne ledvičke z enodelnim okvirjem ter dinamična strešna linija. Zadnje luči imajo tridimenzionalno obliko. Možnosti individualizacije ponujata izvedbi BMW xLine in M Sport, poleg tega so na voljo tudi posebne možnosti opreme iz programa BMW Individual. X5 bo tudi prvi model BMW, ki je na voljo z 22-palčnimi platišči iz lahke litine (izbirno).

Vstop na trg novega vozila BMW X5 bodo pospremile štiri različice motorjev:

– Novo razvit bencinski motor V8 s 340 kW/462 KM v BMW X5 xDrive50i (ni na voljo v Evropi),
– vrstni šestvaljni bencinski motor z 250 kW/340 KM v BMW X5 xDrive40i in
– dva vrstna šestvaljna dizelska motorja z 294 kW/400 KM v BMW X5 M50d ter 195 kW/190 KM v BMW X5 xDrive30d

Osemstopenjski menjalnik Steptronic je vgrajen standardno.

BMW xDrive, inteligentni sistem štirikolesnega pogona z novim, učinkovitejšim nadzornim sistemom in poudarkom na zadnjih kolesih, je vgrajen standardno.

Gre tudi za prvi model BMW X z izbirnim paketom Off-Road (dvoosno zračno vzmetenje, ščitnik za podvozje spredaj in zadaj ter posebni prikazi v kombiniranem instrumentu in na nadzornem prikazovalniku). Vozniku je na voljo izbira štirih načinov vožnje, ki so na voljo s pritiskom gumba.

Debitantski nadzorni in prikazovalni sistem BMW Live Cockpit Professional je nameščen standardno. Gre za nadaljnji razvoj operacijskega sistema iDrive, ki vključuje popolnoma digitalni kombinirani instrument in 12,3-palčni nadzorni prikazovalnik. Na voljo je tudi nova generacija projiciranega zaslona BMW z večjo projekcijsko površino (zdaj 7 × 3,5 palca), optimizirano 3D-grafiko in dodatno vsebino za prikazovanje.

Izbirna tretja vrsta sedežev (predvidoma na voljo od 12/2018 dalje) ponuja dva dodatna sedeža.

Dvodelna ločena vrata prtljažnika omogočajo prostoročno odpiranje in zapiranje obeh delov z izbirnim komfortnim dostopom. Avtomatsko prekrivalo za prtljago se lahko električno povleče pod dno v prtljažniku. Zmogljivost prtljažnika se lahko poveča s 645 na največ 1.860 litrov.

Standardno usnjeno oblazinjenje v novi različici Vernasca in izbirno usnje Merino iz BMW Individual sta na voljo v štirih barvah. Nove možnosti v notranjosti: večfunkcijska prednja sedeža z masažno funkcijo, štiripodročna avtomatska klimatska naprava, ogrevani nasloni za roke, hlajena/ogrevana držala za pijačo v sredinski konzoli, panoramska steklena streha, paket ambientalnih osvežilcev zraka za odišavljanje notranjosti, Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System in sistem zabavnih vsebin za zadnje sedeže Professional z 10,2-palčnim zaslonom na dotik.

Sistem Driving Assistant Professional vključuje pomoči, kot so nadalje razvit aktivni pomočnik za uravnavanje hitrosti s funkcijo Stop&Go, pomočnik pri krmiljenju in za ohranjanje vozila na voznem pasu, opozorilo pri menjavi in za zapustitev voznega pasu, zaščita pred bočnim trkom, pomoč pri izogibanju, opozorilo pred prečnim prometom, opozorilo za prednostno cesto in opozorilo za napačno smer. Prvič je na voljo tudi pomočnik za zaustavitev v sili; po potrebi samodejno zavira vozilo in ga usmeri na stran ceste.