Novo doma: Opel Grandland X (največji X, ukrojen po meri večine)

Novo doma, Top

Opel Grandland X, ki je pravkar zapeljal tudi na slovenske ceste, je tretji in največji član nove Oplove družine X. Je predstavnik C-segmenta, po …

Opel Grandland X, ki je pravkar zapeljal tudi na slovenske ceste, je tretji in največji član nove Oplove družine X. Je predstavnik C-segmenta, po Oplovem zatrjevanju pa naj bi skušal nagovarjati predvsem moške srednjih let. Kako naj bi to dosegel?

Avtomobil skuša biti športen, imeti določeno mero off-road značaja ter slediti dobro sprejetemu Oplovemu oblikovalskemu jeziku.

Pri dizajnu avtomobila je najbolj “občutna” izbira panoramske strehe ali strehe v črni barvi. Grandland X je na voljo z odličnimi, prilagodljivimi ALF LED žarometi. Tudi smerniki in zadnje luči so v tehnologiji LED.

V notranjosti ima avtomobil ponovno ergonomska prednja sedeža (AGR). Sedalni položaj je visok, kot se za avtomobil te vrste spodobi. Prostora naj bi bilo za vse potnike dovolj. Infotainment zastopata sistema R 4.0 Intellilink in Navi 5.0 Intellilink. Na voljo je tudi zvočni sistem Denon z osmimi zvočniki.

Prtljažni prostor se lahko odpira prostoročno. Volumen znaša 514 litrov ob postavljenih petih sedežih in 1.652 litrov ob podrti zadnji klopi. Na voljo so tudi prehod za smuči, pregrada za pse in dvojno dno. Zadnja klop se deli v razmerju 60:40.

Zasnova avtomobila je zelo lahka, saj ta tehta 1.350 (“bencinar”) ali 1.373 kilogramov (“dizel”). Trenutno sta na voljo dva motorja, in sicer bencinski s 130 konjskimi močmi ter dizelski s 120 konjskimi močmi. Kupec lahko oba izbere v kombinaciji z ročnim ali avtomatskim menjalnikom. Opel bo v letu 2018 ponudbo obogatil še z močnejšim dizelskim motorjem (180 KM), 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, dodatno ponudbo motorjev pod 120 KM ter priključnim hibridom s štirikolesnim pogonom.

Na voljo je tudi sistem Intelligrip, ki ga dobite za doplačilo. Ta ponuja pet nastavitev vožnje. Poleg običajnega (z vključenim sistemom ESP) še način za sneg, off-road/blato, pesek in način s popolnoma izklopljenim ESP-jem. Asistenčni sistemi, ki so na voljo zajemajo tudi “lane assist”, radarski tempomat, 360-stopinjsko kamero, nadzor mrtvih kotov, sistem za zaznavanje utrujenosti ter sistem za preprečevanje naleta.

Velik poudarek je Opel tokrat namenil varnosti. Ponovno je tu odlični sistem OnStar, tokrat z novima funkcijama osebnega pomočnika. Ta vam lahko odslej tudi rezervira hotelsko nastanitev, ali pa poišče prazen parkirni prostor. Avtomobil tudi samodejno zavira v sili in zaznava vozila ter pešce. Ta varnostni sistem deluje nad hitrostjo 5 km/h – pod 30 km/h zavira do zaustavitve, nad 30 km/h pa za maksimalno 50 km/h in s tem ublaži trk. Grandland X je prejel vseh pet zvezdic za varnost na testu Euro NCAP.

V Sloveniji se za vozila v segmentu C-SUV odločajo predvsem moški (dve tretjini) s povprečno starostjo 49 let. 68 % kupcev izbere dizelski motor. Grandland X naj bi bil zato avtomobil ukrojen po meri te ciljne skupine.

Na voljo so trije, že poznani paketi opreme – Selection, Enjoy in Innovation. Vstopni model je na voljo za 20.490 evrov. Če želite nivo Enjoy boste morali doplačati 1.100 evrov, za nivo Innovation pa še dodatnih 2.400. Pri slovenskem uvozniku pričakujejo, da bodo prodali največ vozil z nivojem opreme Innovation in 1.6-litrskim dizelskim motorjem v kombinaciji z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom. Cena le-tega znaša 25.490 evrov. V prvi vrsti menijo, da bodo prodali več bolje opremljenih avtomobilov od tistih z manj opreme, saj imajo ti po njihovem prepričanju večjo vrednost glede na njihovo ceno. Do konca leta 2017 želijo prodati 100 vozil, v celotnem prihodnjem letu pa okoli 600 vozil.