Novo doma: Honda Civic Type R (rdeča pošast z Daljnega vzhoda)

Novo doma, Top

Novi, nabrušeni Civic Type R je prvič zapeljal tudi v Slovenijo. Honda ponovno stavi na svojo bogato dirkalno dediščino in aktualni rekordni čas …

Novi, nabrušeni Civic Type R je prvič zapeljal tudi v Slovenijo. Honda ponovno stavi na svojo bogato dirkalno dediščino in aktualni rekordni čas kroga na Nürburgringu med avtomobili na prednji pogon. Z novim modelom želi japonski proizvajalec postavljati nove mejnike v evropskem “hot hatch” segmentu.

Type R (oznaka “R” kajpak pomeni “racing”) je luč sveta prvič ugledala leta 1992 z legendarnim modelom NSX. Civic je svojo različico s tem imenom prvič dobil leta 1997.

Novi Civic Type R je zasnovan povsem na novo. Njegov dizajn je kričeč in podrejen aerodinamiki. Spredaj je moč takoj opaziti širok spojler in difuzor pragov. Tudi odbijač je oblikovan tako, da bi preprečeval turbulenco okoli prednjih koles. Ogromen zadnji spojler skrbi za večjo pritisno silo skupaj z zadnjim difuzorjem.

Pogonski sklop predstavljata visoko-obratni 2.0-litrski VTEC turbo motor in 6-stopenjski ročni menjalnik. Motor razvije maksimalno 320 konjskih moči in maksimalno 400 Nm navora. Avtomobil je opremljen tudi z visoko zmogljivimi prednjimi zavorami Brembo. Vse skupaj je dovolj, da je novi Civic Type R s krogom Nürburgringa opravil v le 7 minutah in 44 sekundah in dosega končno hitrost 272 kilometrov na uro.

Civic Type R bo kupcem poskusil ponuditi tudi veliko mero dostojne vsakodnevne vožnje. Tako so vozniku na voljo trije različni načini (od uglajenega do športnega).

V notranjosti najbolj izstopa zaslon, ki je poseben pri Type R. Ta prikazuje G-sile in zavorne sile, tlak v turbini, temperaturo vode, merilnik kroga, pospešek 0-100 km/h ter pokaže optimalen trenutek za prestavljanje. Tudi sedeži so dizajnirani posebej za Type R.

V Sloveniji bo avtomobil naprodaj v dveh osnovnih nivojih opreme. Prvi je na voljo za 41.990 evrov, drugi (GT) pa za 43.990 evrov. Slednji Civica Type R obogati za integrirano Garmin navigacijo, premium ozvočenje, dvopodročno klimatsko napravo, brezžično polnjenje, rdečo ambientalno osvetlitev ter sistem za nadzor mrtvih kotov ter prečnega prometa. Avtomobil je drugačen tudi na zunaj – dodane ima značilne rdeče poudarke na sprednjem in zadnjem delu avtomobila.