Novo doma: Bo 308 GTi pokosil vso konkurenco?

Novo doma

Peugeotov športni oddelek, ljubiteljem rjovečih francoskih “levčkov” dobro poznan kot Peugeot Sport, je pripravil nov avtomobil, ki naj bi po napovedih predstavljal eno izmed najboljših izbir v tako imenovani evropski “hot hatch” ponudbi. Pred časom smo spoznali, lahko bi rekli, njegov “teaser” – 308 GT, sedaj pa je napočil čas, da se oznaki doda še […]

Peugeotov športni oddelek, ljubiteljem rjovečih francoskih “levčkov” dobro poznan kot Peugeot Sport, je pripravil nov avtomobil, ki naj bi po napovedih predstavljal eno izmed najboljših izbir v tako imenovani evropski “hot hatch” ponudbi. Pred časom smo spoznali, lahko bi rekli, njegov “teaser” – 308 GT, sedaj pa je napočil čas, da se oznaki doda še eno črko. Če je to “i” iz splošnih izkušenj vemo, da si lahko od avtomobila obetamo veliko … Predstavljamo vam zverino – Peugeot 308 GTi!

Peugeot 308 GTi

Peugeot 308 GTi

Odkar je bil ustanovljen Peugeotov športni oddelek, je Peugeot lansiral številne zanimive in hitre avtomobile. Od leta 1981 pa do danes Peugeot Sport svoje izkušnje iz dirkaških serij kot so WRC, Pikes Peak, Dakar in Le Mans vpeljuje v serijske avtomobile. Izjema ni niti novi 308 GTi.

308 GTi je najnovejši produkt Peugeot Sporta

308 GTi je najnovejši produkt Peugeot Sporta

Da avtomobil lahko proglasimo za rjoveč, ne sme manjkati temu primeren pogonski agregat. Tokrat gre za 1,6-litrski prisilno polnjen bencinski motor, ki premore kar 270 konjskih moči (no, izberete lahko tudi različico, ki jo poganja 250 vrancev). A če hočemo pošteno opredeliti zmogljivost Peugeota 308 GTi moramo omeniti še težo. Ta znaša le 1205 kilogramov, iz česar na koncu dobimo podatek, da razmere med močjo in težo le 4,46 kilograma na konjsko moč, s čemer je avtomobil najboljši v segmentu! Obenem je Peugeot uspel zagotoviti, da je avto najbolj ekološki, saj v segmentu proizvede najmanj izpustov CO2 (le 139 gramov na kilometer).

1,6-litrski turbo motor

Peugeot 308 GTi poganja 1,6-litrski turbo motor z 270 ali 250 konjskimi močmi

Izboljšan je bil tudi menjalnik, ki so ga v primerjavi s klasičnim, da bi ga naredili bolj robustnega, ojačali, poskrbeli so za obdelavo zobnikov, karbonizacijo materialov ter mu izboljšali odpor proti obrabi. Za športno vožnjo je vitalnega pomena tudi delna (35 odstotna) zapora diferenciala Torsen, ki razbremeni notranje kolo, 35% moči pa prenese na kolo z oprijemom. Voznik zato občuti vlek v notranjost ovinka, to pa mu omogoča boljši izvoz in pospešek.

adssa

Vrhunski materiali za dirkaške vozne lastnosti

Avtomobil, s katerim Peugeot računa predvsem na zahtevne in dobro informirane kupce, ima za razliko od klasične Tristoosmice za 11 milimetrov manjšo oddaljenost od tal, nadeli pa so mu tudi vrhunska karbonska platišča (s katerimi so na teži avtomobila pridobili skoraj 10 kilogramov), ki so obuta v pnevmatike Michelin Pilot Super Sport. Pomemben del športne celovitosti avtomobila tvorijo tudi zavore Alcon, spredaj premera 380 milimetrov in štiribatnimi čeljustmi.

Visokokakovostna tehnologija za odlične vozne lastnosti

Karbonska platišča, zavore Alcon ter prevmatike Michelin Pilot Super Sport

Pri Peugeotu, kot jim je to v navadi, seveda niso pozabili na dopadljiv dizajn. Še posebej je zanimiva opcija dvobarvne, rdeče-črne kombinacije zunanosti. Dodana je bila tudi dvojna izpušna cev ter napis “Peugeot” na sprednji maski v rdeči barvi. Napise “Peugeot Sport” in “GTi” lahko zasledimo tudi v notranjosti  – na pragovih in sedežih in volanu, da le nebi pozabili, v s kakšnim avtomobilom imamo opravka. Sicer pa v notranjosti izstopajo predvsem izrazito športni sedeži, ki nudijo primeren bočni oprijem, ter (kar smo že spoznali) odličen Peugeotov usnjen volanski obroč. Da je avtomobil serijsko opremljen s paketom Sport, verjetno ni potrebno posebej poudarjati.

Notranjost Peugeota 308 GTi

Notranjost Peugeota 308 GTi

Glede na ceno, je z 31.160 evri avto med dražjimi v segmentu, a pri Peugeotu poudarjajo, da zato ponuja več od konkurence. Z nestrpnostjo čakamo, da ga preizkusimo!

Številni nevpadljivi detajli avtomobil naredijo zelo vznemerljiv

Številni nevpadljivi detajli avtomobil naredijo zelo vznemerljiv

Osnovni tehnični podatki in cena:

Prostornina: 1598 ccm
Moč: 270 KM pri 6000 vrt./min.
Navor: 330 Nm pri 1900-5500 vrt./min.
Teža: 1205 kg
0-100 km/h: 6 sekund
1000 m iz mirovanja: 25,3 sekunde
Poraba goriva: 6 l/100 km
CO2 izpusti: 139 g/km

Cena: 31.160

Povezava na celoten cenik: Cenik in cenik opcij